Πώς να συστήσετε μια γάτα σε έναν σκύλο

Πώς να φέρετε σε επαφή μια νέα γάτα σε σπίτι με σκύλο

Όταν πρόκειται να παρουσιάσετε μια νέα γάτα στον σκύλο σας, μια αργή και προσεκτική διαδικασία εισαγωγής υπόσχεται την επιτυχία. Είναι σημαντικό να προοδεύετε με την ταχύτητα που αισθάνονται άνετα και τα δύο κατοικίδια και να τα παρακολουθείτε συνεχώς για τυχόν σημάδια φόβου, άγχους ή στρες. Ο στόχος είναι και τα δύο κατοικίδια να έχουν μόνο θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Πώς να φέρετε σε επαφή μια γάτα με ένα σκύλο

Κρατήστε τα χωριστά

Όταν φέρνετε στο σπίτι μια νέα γάτα, το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές μέρος, ή καταφύγιο, μόνο για αυτήν. Αυτός ο χώρος της επιτρέπει να εγκλιματιστεί στο νέο της σπίτι προτού συστηθούν στον κάτοικο σκύλο. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα δωμάτιο στο οποίο ο σκύλος δεν περνά πολύ χρόνο (όπως ένα ελεύθερο μπάνιο ή κρεβατοκάμαρα επισκεπτών), καθώς είναι καλύτερο να μην διαταράξετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ρουτίνες του κατοικίδιου ζώου.

Θέστε σε πλήρη καραντίνα οποιοδήποτε νέο κατοικίδιο ζώο για τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ημέρες και κάντε μια αξιολόγηση υγείας από τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής.

Περιστρέψτε τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκλιματισμού είναι να επιτρέψετε σε ένα κατοικίδιο να περιπλανηθεί ελεύθερα στο σπίτι ενώ το άλλο κατοικίδιο είναι περιορισμένο. Για παράδειγμα, αφήστε τη γάτα να εξερευνήσει το σπίτι ενώ ο σκύλος βρίσκεται στην πίσω αυλή ή είναι στη βόλτα. Στη συνέχεια, κρατήστε τη γάτα σε ένα υπνοδωμάτιο, ενώ ο σκύλος έχει ελευθερία κινήσεων στο υπόλοιπο σπίτι.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να επιτρέπετε στα δύο κατοικίδια να μυρίζουν το ένα το άλλο κάτω από την πόρτα ή ακόμα και να περιεργάζονται το κρεβάτι τους. Ο στόχος είναι να έχουν πολλές ευκαιρίες να εγκλιματιστούν ο ένας στις μυρωδιές και τους θορύβους του άλλου πριν ιδωθούν ποτέ.

Αφήστε τα να δουν ο ένας τον άλλον

Μόλις και τα δύο κατοικίδια είναι χαλαρά και άνετα ως προς το να ακούσουν, νιώθουν και μυρίζουν το ένα το άλλο, είναι έτοιμα να αρχίσουν να βλέπουν το ένα το άλλο. Χρησιμοποιήστε ένα φράγμα, όπως μια γυάλινη πόρτα ή μια ψηλή πύλη για κατοικίδια, για να κρατήσετε και τα δύο κατοικίδια ασφαλή. Για τα ευερέθιστα κατοικίδια, μπορεί να είναι χρήσιμο να εμποδίζεται εν μέρει η θέα τους (χρησιμοποιώντας έπιπλα ή πετσέτα) για τις πρώτες συνεδρίες.

Για να δημιουργήσετε θετικούς συσχετισμούς, συνδυάστε αυτές τις συνεδρίες με γεύματα, λιχουδιές, προπόνηση θετικής ενίσχυσης ή ελκυστικό παιχνίδι. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ταΐζετε και τα δύο κατοικίδια τα γεύματά τους λίγο μακριά από το διαχωριστικό και στη συνέχεια να μειώνετε σταδιακά την απόσταση καθώς και τα δύο κατοικίδια φαίνονται ήρεμα και με αυτοπεποίθηση. Απλώς μείνετε σε εγρήγορση για σημάδια ανησυχίας ή επιθετικότητας στον σκύλο ή τη γάτα σας. Εάν βλέπετε αρνητικά σημάδια, σταματήστε τη διαδικασία εισαγωγής έως ότου μπορέσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από τον κτηνίατρό σας ή έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

Αν και αυτές οι συνεδρίες θα πρέπει να είναι σύντομες στην αρχή, ο χρόνος που περνάτε το ένα κοντά στο άλλο μπορεί σταδιακά να αυξηθεί καθώς και τα δύο κατοικίδια γίνονται πιο άνετα.

Φέρτε τα πιο κοντά με επίβλεψη

Μόλις και τα δύο κατοικίδια αισθάνονται άνετα να βρίσκονται το ένα γύρω από το άλλο σε κάθε πλευρά ενός διαχωριστικού, είναι έτοιμα για την πρώτη τους αληθινή εισαγωγή. Οι ελεγχόμενες εισαγωγές θα πρέπει να ξεκινούν σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού με το σκυλί σε χαλαρό λουρί.

Ως γονέας κατοικίδιου ζώου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας όσο και τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων, ώστε να μπορείτε γρήγορα να αναγνωρίσετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια. Ο σκύλος πρέπει να έχει χαλαρή θέση σώματος και ουράς και να ανακατευθύνεται εύκολα προς το μέρος σας όταν τον καλείτε. Εάν βλέπετε το σκυλί σας να κινείται αργά, να σκληραίνει ή να κοιτάζει άγρια τη γάτα, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε μεγαλύτερη απόσταση ή να κάνετε ένα διάλειμμα.

Η γάτα πρέπει να έχει αυτιά προς τα εμπρός, ουδέτερη θέση ουράς και απαλό βλέμμα με στενές κόρες. Θα πρέπει να της επιτρέπεται να έρχεται και να φεύγει, ερευνώντας τον σκύλο όσο αισθάνεται άνετα. Αν δείτε τη γάτα να σκύβει, να έχει παγώσει, να στριφογυρίζει ή να κουνάει την ουρά της, ή να καρφώνει τα αυτιά της προς τα πίσω, ή αν οι κόρες αρχίζουν να διαστέλλονται, δείχνει σημάδια άγχους και χρειάζεται ένα διάλειμμα από την αλληλεπίδραση.

Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει στη γάτα, ή αν η γάτα σφυρίζει ή γρυλίζει ή η γούνα της αρχίζει να σηκώνεται, είναι καλύτερο να χωρίσετε τα κατοικίδια και να επιστρέψετε στο προηγούμενο επιτυχημένο βήμα μόλις έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν .

Μετά από πολλές θετικές εισαγωγές με λουρί, αφήστε τη γάτα και τον σκύλο να συνυπάρχουν με τον σκύλο που σέρνει το λουρί. Αυτό δίνει στα κατοικίδια περισσότερη ελευθερία να αλληλοεπιδρούν, αλλά διατηρεί ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί να διαχωριστούν αμέσως.

Μειώστε την επίβλεψη

Όταν είστε σίγουροι ότι τα κατοικίδια τα πάνε καλά, επιτρέψτε σιγά σιγά να είναι μαζί με λιγότερη επίβλεψη. Για να ξεκινήσετε: Δοκιμάστε να φύγετε για λίγο από το δωμάτιο ενώ είστε ακόμα σε απόσταση αναπνοής. Καθώς συνεχίζουν να τα πάνε καλά, μπορείτε να λείπετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Είναι σημαντικό να δώσετε στη γάτα υπερυψωμένες επιφάνειες όπου μπορεί εύκολα να αναζητήσει καταφύγιο από τον σκύλο, όπως δέντρα γάτας και ράφια για γάτες. Αυτό θα μειώσει το άγχος και θα δώσει στη γάτα μια ασφαλή διαφυγή σε περίπτωση προβληματικής αλληλεπίδρασης. Συνιστάται να κρατάτε χωριστά τα κατοικίδια όταν είστε έξω από το σπίτι, ακόμα και όταν τα πάνε καλά μαζί.

Δεν είναι ασυνήθιστο η διαδικασία εισαγωγής να διαρκέσει μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ανάλογα με τα μεμονωμένα κατοικίδια. Η πρόοδος δεν είναι πάντα γραμμική και είναι εντάξει να κάνετε ένα βήμα προς τα πίσω ανά πάσα στιγμή εάν αρχίσετε να βλέπετε σημάδια στρες. Η ασφάλεια και η ευημερία και των δύο κατοικίδιων είναι πάντα η μεγαλύτερη προτεραιότητα, επομένως αποφύγετε να βάλετε αυτή τη διαδικασία σε χρονοδιάγραμμα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν ταιριάζει κάθε ζευγάρι σκύλου-γάτας. Εάν αισθάνεστε ότι το ένα ή και τα δύο κατοικίδια δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ή εάν αισθάνεστε καταπονημένοι, η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι η εύρεση ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή που βασίζεται σε θετικές ενισχύσεις.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News