Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει μελαγχολήσει. Ανακάλυψε τι φταίει για αυτό το σύμπτωμα, που είναι ιδιαίτερα κοινό τώρα με τις εποχιακές αλλεργίες της άνοιξης.
Μήπως ξαφνικά η γάτα σου άρχισε να δακρύζει υπερβολικά από το ένα ή από και τα δύο μάτια; Τι μπορεί να φταίει και τι πρέπει να κάνεις εσύ;
Τα αίτια
«Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την υπερέκκριση δακρύων», όπως εξηγεί ο Αμερικανός κτηνίατρος Ari Zabell. «Γενικά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε πράγματα που παρεμποδίζουν τη φυσιολογική ροή δακρύων και σε εκείνα που πυροδοτούν την υπερπαραγωγή τους».
Σε φυσιολογικές συνθήκες, όπως εξηγεί ο ειδικός, τα δάκρυα από τα μάτια καταλήγουν στη μύτη, γι’ αυτό «τρέχει η μύτη μας όταν κλαίμε. Αλλά αυτή η ροή μπορεί να παρεμποδιστεί από ένα πλήθος παραγόντων, όπως φλεγμονές, ένα οίδημα ή, απλά, το σχήμα του προσώπου της γάτας σου. Το δάκρυσμα μπορεί επίσης να συνδέεται με παράγοντες φλεγμονής, όπως λοιμώξεις (βακτηριακές, ιικές ή μυκητιασικές), αλλεργίες, μια τρίχα που έχει μπει στο μάτι ή ακόμα και έναν όγκο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ματιού».
Άλλες πιθανές αιτίες είναι ο τραυματισμός του ματιού ή κάποιο ξένο σώμα που έχει εγκλωβιστεί στο μάτι (αρκεί να σκεφτείς πόσο δακρύζεις εσύ όταν μπαίνει στο μάτι σου μια βλεφαρίδα).
Ποιες γάτες είναι πιο ευάλωτες
Κάποιες γάτες έχουν γενετική προδιάθεση να δακρύζουν περισσότερο, όπως είναι οι γάτες Περσίας και Ιμαλαΐων. Το σύμπτωμα καθεαυτό, όταν δεν κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα, δεν προκαλεί βλάβες στο μάτι, αρκεί μόλις το παρατηρήσεις να το διερευνήσεις με τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας παθολογικής κατάστασης.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, όταν είναι μόνο ένα σύμπτωμα, είναι να σκουπίζεις συστηματικά την περιοχή του ματιού με ένα καθαρό χαρτομάντιλο για να τη διατηρείς στεγνή και καθαρή και για να προλάβεις τυχόν δερματικούς ερεθισμούς.
Πότε πρέπει να απευθυνθείς σε κτηνίατρο
Αν η γάτα σου δεν είχε από πάντα υγρά μάτια αλλά αρχίσει ξαφνικά να δακρύζει έντονα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο επιβάλλεται. Ιδιαίτερα αν τα εκκρίματα δεν είναι διάφανα αλλά κίτρινα ή πράσινα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν ένα παθολογικό δάκρυσμα είναι το μισοκλείσιμο του ματιού, ο κόκκινος και ερεθισμένος αμφιβληστροειδής, το επίμονο ξύσιμο του ματιού από τη γάτα, το θολωμένο μάτι, καθώς και εκκρίσεις όχι μόνο από το μάτι αλλά και από τη μύτη.
«Ο κτηνίατρος για να εκτιμήσει την κατάσταση του ματιού μπορεί να το εξετάσει για τυχόν βλάβες σε εσωτερικές και εξωτερικές δομές, να μετρήσει την πίεση στο εσωτερικό του και να παρατηρήσει την ποσότητα και το χρώμα των εκκριμάτων», σχολιάζει ο Dr. Zabell. «Συνυπολογίζοντας τους παράγοντες, θα συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία».
Η αντιμετώπιση
Ίσως ο κτηνίατρος σου δώσει αντιβιοτικό κολλύριο, δείχνοντάς σου προηγουμένως πώς θα το εγχέεις στο μάτι της γάτας σου (η οποία πιθανότατα δεν θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμη κατά τη διαδικασία).
«Κάποιοι γενικοί κανόνες είναι να το κάνεις σε ένα ήρεμο περιβάλλον, όπου θα είναι λιγότερο πιθανό η γάτα σου να στρεσαριστεί, χορηγώντας τη φαρμακευτική αγωγή ενώ έχεις τη γάτα πάνω σε ένα τραπέζι και όχι στο πάτωμα και επιβραβεύοντάς την πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Έτσι, είναι πιο πιθανό να συνδέσει τη χορήγηση του φαρμάκου με θετικά ερεθίσματα και να μην κρύβεται κάτω από το κρεβάτι πριν από την επόμενη θεραπεία», καταλήγει ο κτηνίατρος.
Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να μην αγγίζεις την άκρη του κολλυρίου ή της αλοιφής που θα εφαρμόσεις στο μάτι της γάτας σου, για να αποφύγεις την εξάπλωση επιπλέον μικροβίων.