Μπορεί ο σκύλος μου να φάει τόνο;

Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση τόνου από τον σκύλο σας

Το ψάρι από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώσει ο σκύλος σας. Ωστόσο, η βιομηχανική ρύπανση και οι τοξίνες συσσωρεύονται στα ψάρια, γεγονός που τα καθιστά μη ασφαλή για κατανάλωση. Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος (ή ο τόνος σε μαλακά πακέτα) κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων σε υψηλά επίπεδα τοξινών. Τα σκυλιά που τρέφονται τακτικά με τόνο κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Ο τόνος πρέπει να θεωρείται λιχουδιά και ως εκ τούτου, να δίνεται με μέτρο, συμβουλεύει η Lissa Cannady, RVT, Hospital Manager για το VCA. Είναι εντάξει να ταΐζετε το σκυλί σας με μικρές ποσότητες μαγειρεμένου ή κονσερβοποιημένου τόνου ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι μερικές φορές το μήνα. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε τον τόνο ως κύρια πηγή πρωτεΐνης σε ένα γεύμα.

Τι είδους τόνο μπορώ να ταΐσω τον σκύλο μου;

Μην ανησυχείτε αν ο σκύλος σας τσιμπήσει κρυφά μια μπουκιά τόνου. Μια μικρή ποσότητα δεν θα κάνει κακό. Ο πιο ασφαλής τόνος για τον σκύλο σας είναι εκείνος με τη λιγότερη ποσότητα υδραργύρου, όπως ο τόνος skipjack ή albacore αντί για οποιοδήποτε άλλο είδος τόνου, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος. Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας με κονσέρβα τόνου (ή τόνο σε μαλακά πακέτα) για μια μικρή λιχουδιά, θα πρέπει να είναι σε νερό, όχι λάδι, και χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Το να ταΐζετε τόνο στον σκύλο σας ή ακόμα και στον εαυτό σας είναι ένα θέμα που συζητείται ιδιαίτερα λόγω των ανησυχιών για τον υδράργυρο. Εάν αγαπάτε τα οφέλη του τόνου για την υγεία του σκύλου σας, αλλά ανησυχείτε για τα επίπεδα υδραργύρου, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα κονσερβοποιημένου ή μαγειρεμένου τόνου για να ταΐσετε τον σκύλο σας, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το ιστορικό υγείας του. Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα τόνου και υδραργύρου; Το Consumer Report's πρόσφατα μελέτησε διαφορετικούς τύπους δημοφιλών κονσερβοποιημένων τροφίμων για ποσότητες υδραργύρου. Δείτε το αποτέλεσμα εδώ. Και, δείτε τις οδηγίες του FDA εδώ.

Για μια φρέσκια διατροφή, προτιμήστε τον τόνο που αλιεύεται άγρια ​​ή σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως ο σολομός ή ο αρκτικός άνθρακας, που κατατάσσονται χαμηλότερα σε ρύπους. Συνιστούμε να μαγειρέψετε το ωμό ψάρι πριν το ταΐσετε στον σκύλο σας. Το ωμό ψάρι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση, το οποίο μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία της θειαμίνης (βιταμίνη Β1). Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας ή εάν ο σκύλος σας καταναλώνει περισσότερο τόνο από ό,τι συνιστάται.

Είναι ο τόνος καλός για τα σκυλιά και είναι στις εμπορικές τροφές για σκύλους;

Ο τόνος χρησιμοποιείται σε εμπορικές τροφές για σκύλους, αν και όχι τόσο όσο το λευκό ψάρι ή ο σολομός, που έχουν πολύ χαμηλότερο υδράργυρο. Εκτός από τα πιθανά υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο τόνος είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Μπορείτε να ελέγξετε την ενότητα Συχνές ερωτήσεις της εταιρείας τροφών για κατοικίδια ή να απευθυνθείτε στη σελίδα επικοινωνίας για να ρωτήσετε σχετικά με την εμπορική τροφή για σκύλους που περιέχει τόνο. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ελαφρύτερα και νεότερα ψάρια που δεν έχουν συσσωρεύσει πολύ υδράργυρο ή δοκιμάζουν τακτικά τον τόνο τους για επίπεδα υδραργύρου.

Πώς μοιάζει η δηλητηρίαση από υδράργυρο από ψάρια;

Εάν πρόκειται να ταΐζετε τακτικά τον σκύλο σας με τόνο, εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από υδράργυρο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

μυϊκές συσπάσεις και τρόμος

αδυναμία

μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία

νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News