Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οδοντοφυΐα των κουταβιών

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα δοντάκια του μωρού σκύλου σας

Τα κουτάβια μεγαλώνουν και αλλάζουν πολύ από τη γέννηση μέχρι τα 6μηνα γενέθλιά τους και τα δόντια τους παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Η αίσθηση του προσώπου και η γεύση είναι μερικές από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσουν τα κουτάβια και είναι φυσιολογικό για τα σκυλιά να εξερευνούν τον κόσμο και να αναζητούν την προσοχή με το στόμα τους – ειδικά κατά την οδοντοφυΐα.

Όπως και με τα ανθρώπινα μωρά, η οδοντοφυΐα είναι μια φυσιολογική αλλά μερικές φορές επώδυνη διαδικασία που περνούν όλα τα κουτάβια. Τα κουτάβια που βγάζουν δόντια έχουν πιο έντονη στοματική δραστηριότητα από ό,τι συνήθως, καθώς τα νεογιλά δόντια τους πέφτουν και τα δόντια του ενήλικου σκύλου τα αντικαθιστούν. Αλλά πότε αρχίζει η οδοντοφυΐα (και πότε σταματά αυτή η στοματικότητα);

Εδώ όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Πόσα δόντια έχουν τα κουτάβια;

Τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια, επειδή τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους, δεν τα χρειάζονται! Αλλά παρόλο που είναι αρχικά χωρίς δόντια, τα νεογιλά και τα ενήλικα δόντια τους αναπτύσσονται ήδη μέσα στα σαγόνια τους κατά τη γέννηση.

Τα βρεφικά (νεογιλά) δόντια αρχίζουν να ανατείλουν όταν τα κουτάβια είναι περίπου 3 εβδομάδων. Αυτό είναι επίσης το διάστημα όταν τα κουτάβια μπορούν να αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή εκτός από το θηλασμό.

Οι κοπτήρες (τα μικρά δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος) και οι κυνόδοντες (τα μεγαλύτερα δόντια του κυνόδοντα) αναδύονται πρώτα. Ακολουθούν οι προγόμφιοι - τα δόντια που χρησιμοποιούνται για τη μάσηση. Τα κουτάβια συνεχίζουν να βγάζουν δόντια τις επόμενες τρεις έως πέντε εβδομάδες μέχρι να γίνουν περίπου 6-8 εβδομάδων, όταν το στόμα τους γεμίσει με 28 μαργαριταρένια λευκά δοντάκια.

Πότε σταματούν τα κουτάβια να βγάζουν δόντια;

Τα νεογιλά δόντια των κουταβιών δεν διαρκούν πολύ. Τα περισσότερα αρχίζουν να χάνουν τα δόντια τους όταν είναι περίπου 3,5 μηνών, αν και μερικά δεν αρχίζουν μέχρι να γίνουν 4 ή 5 μηνών. Συνήθως, τα μεγαλόσωμα ή γιγάντια σκυλιά βγάζουν τα ενήλικα δόντια τους νωρίτερα από τα μικρά σκυλιά.

Οι κοπτήρες του κουταβιού είναι οι πρώτοι που πέφτουν και τα ενήλικα δόντια πιέζουν τα ούλα για να πάρουν τη θέση τους. Μην σοκαριστείτε όταν βρείτε ένα μικρό λευκό δόντι στο πάτωμα του σαλονιού σας – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. (Αλλά, επίσης, μην ανησυχείτε αν δεν βρείτε ποτέ βρεφικά δόντια, καθώς συχνά τα καταπίνουν.)

Τα κουτάβια συνεχίζουν να χάνουν τα βρεφικά δόντια και να βγάζουν δόντια ενηλίκων μέχρι να γίνουν περίπου 6 μηνών.

Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες βγαίνουν πρώτα, περίπου στους 3-5 μήνες. Οι προγόμφιοι ακολουθούν όταν ένα κουτάβι είναι 4-6 μηνών. Οι ενήλικοι γομφίοι μεγαλώνουν στο τέλο, στην ηλικία των 5-7 μηνών. Ενώ τα κουτάβια έχουν μόνο 28 νεογιλά δόντια, τα ενήλικα σκυλιά έχουν 42 δόντια.

Σημάδια οδοντοφυΐας στα κουτάβια

Είναι φυσιολογικό για τα κουτάβια να αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους (κυρίως μασώντας) όταν είναι 3-7 μηνών. Επειδή αυτό το αναπτυξιακό στάδιο ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμα της οδοντοφυΐας τους, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν το κουτάβι σας ροκανίζει πράγματα επειδή πονάει ή επειδή είναι απλώς περίεργο.

Ωστόσο, ο πόνος στην οδοντοφυΐα μπορεί να κάνει το κουτάβι σας να γίνει πιο στοματικό ή πιο καταστροφικό στο σπίτι. Αυτή είναι μια προσωρινή περίοδος και τα κουτάβια πρέπει να ανακατευθύνονται σε κατάλληλες ευκαιρίες μάσησης, όπως παιχνίδια.

Πώς να φροντίσετε ένα κουτάβι που βγάζει δόντια

Η φροντίδα ενός κουταβιού που βγάζει οδοντοφυΐα περιλαμβάνει την προσφορά πολλών επιλογών για μάσημα – ιδιαίτερα μαλακά παιχνίδια, παιχνίδια από καουτσούκ και παιχνίδια με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα. Το κουτάβι σας μπορεί να προτιμά πιο σκληρά ή πιο μαλακά αντικείμενα, ανάλογα με τον πόνο της οδοντοφυΐας του. Τα κρύα είδη μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση οποιουδήποτε πόνου και φλεγμονής, γι' αυτό δοκιμάστε να δώσετε στο κουτάβι σας κρύες ή παγωμένες λιχουδιές, όπως βατόμουρα, πράσινα φασόλια ή καρότα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News