Μπορούν οι γάτες να κρατήσουν κακία;

Ρίχνοντας φως σε κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές της γάτας μας

Συχνά οι γονείς κατοικίδιων έχουν τη δική τους θεωρία ως προς το γιατί η γάτα τους κάνει πράγματα που θεωρούνται ακατάλληλα από τα ανθρώπινα πρότυπα. Η εκδίκηση, η μνησικακία και το να «κρατούν μούτρα» αναφέρονται συχνά ως κίνητρο για κακή συμπεριφορά. Ένα παράδειγμα που παίζει αρκετά συχνά: «Κάθε φορά που φεύγω από την πόλη για δουλειές, η γάτα μου σκάει στο κρεβάτι μου για να με τιμωρήσει». Αλλά, είναι πραγματικά αυτό που ισχύει εδώ;

Εξανθρωπισμός των αιλουροειδών μας

Ο εξανθρωπισμός των συμπεριφορών και των πράξεων των γατών μας είναι κάτι συνηθισμένο μεταξύ εμάς των γονέων της γάτας. Παραδεχτείτε το: Αναφέρεστε ευτυχώς ως «μαμάδες και μπαμπάδες γάτας». (Ναι, το ίδιο κι εμείς!) Συχνά μιλάμε με τις γάτες μας και τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε με έναν έμπιστο φίλο. Οι γάτες είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας που συχνά τις αποκαλούμε από καλύτερούς μας φίλους μέχρι ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των πράξεων των γατών μας και εκείνων των ανθρώπινων παιδιών μας.

Ωστόσο, η ανάθεση ανθρώπινων συναισθημάτων στις γάτες μας δεν είναι καλή ιδέα. Οι γάτες στην πραγματικότητα παρακινούνται από κάτι πιο σημαντικό από τα συναισθήματα.

Πίσω από τη συμπεριφορά

Τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ εκφραστικά και συχνά παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα συναισθήματά μας. Αλλά ό,τι κάνει μια γάτα βασίζεται στην επιβίωση, όχι στα συναισθήματα. Όταν εξετάζετε τι κάνει η γάτα σας –καλό ή κακό– και το συγκρίνετε με το πώς ζουν οι άγριες ή αδέσποτες γάτες, είναι σαφές ότι χρησιμοποιούν τα ένστικτα επιβίωσής τους για να κάνουν ό,τι κάνουν.

Ενώ οι γάτες έχουν μακριές αναμνήσεις, δεν κρατούν κακία όπως οι άνθρωποι. Οι γάτες μπορεί να αποφεύγουν ορισμένους ανθρώπους, μέρη, καταστάσεις ή πράγματα με τα οποία είχαν κακές εμπειρίες. Από τη φύση τους, οι γάτες, μεγάλες και μικρές, χρησιμοποιούν τα ένστικτα επιβίωσής τους σε καθημερινές καταστάσεις. Ακόμα κι αν δεν έχουν ζήσει ποτέ σε εξωτερικούς χώρους, οι γάτες γεννιούνται με αυτό το ένστικτο να προστατεύονται. Αυτό είναι ένα σταθερό κίνητρο στη ζωή κάθε γάτας.

Ωστόσο, το ενστικτώδες κίνητρο και/ή η μνήμη για να ενεργήσετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν είναι το ίδιο με το να κρατάτε κακία. Η γάτα σας δεν εκδικείται για κάτι που την κάνει δυστυχισμένη. Δεν ξέρει καν τι σημαίνει μνησικακία. Απλώς ενεργεί για να προστατεύσει τους πόρους της και στην πραγματικότητα νιώθει φόβο.

Ως γονέας γάτας, είναι σημαντικό να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τις γάτες, το ιστορικό συμβίωσης με τους ανθρώπους της και τις φυσικές της συνήθειες. Οι γάτες βρίσκονται στη μέση της τροφικής αλυσίδας τόσο ως αρπακτικά όσο και ως θήραμα, επομένως είναι πιο προσεκτικές για την ασφάλειά τους από ό,τι ένας σκύλος. Μαθαίνοντας τι κάνει τις γάτες να ξεχωρίζουν θα σας διευκολύνει όχι μόνο να καταλάβετε τι κάνει η γάτα σας αλλά και θα σας επιτρέψει να ανακατευθύνετε πιο εύκολα ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Σκέψου σαν τη γάτα σου

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι η γάτα σας ενεργεί από κακία ή θυμό, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση της. Τι πραγματικά προσπαθεί να επικοινωνήσει; Αξιολογήστε ολόκληρη την κατάσταση, βρείτε τι ή ποιος την κάνει να συμπεριφέρεται άσχημα και, στη συνέχεια, βρείτε τρόπους να ανακουφίσετε τα συναισθήματα απειλής, φόβου και άγχους πίσω από τις πράξεις της. Κάντε αλλαγές ή ανακατευθύνετε τις ενέργειές της για να ανακουφίσετε το άγχος της. Θα είστε και οι δύο πολύ πιο ευτυχισμένοι και το σπίτι σας θα είναι γαλήνιο με μια γατούλα να χουχουλιάζει χαρούμενα στην αγκαλιά σας.

Γιατί η γάτα μου συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο;

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ανεπιθύμητων συμπεριφορών γάτας και τι πραγματικά σημαίνει αυτή η συμπεριφορά. Επικοινωνήστε πάντα με τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικούς λόγους για τις ενοχλητικές ενέργειες της γάτας σας.

Ούρα ή κακά στο κρεβάτι σας: Το ακούμε αρκετά και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είτε σημαίνει ότι η γάτα εκδικείται για κάτι που δεν της άρεσε είτε δεν της αρέσετε εσείς. Δεν είναι τίποτα από τα δύο. Το να ανακατεύει το άρωμά της με το δικό σας είναι ανακουφιστικό για τη γάτα σας όταν αισθάνεται άγχος ή στρες.

Μαρκάρισμα: Αρκετά διαφορετική από την ούρηση, η συμπεριφορά μαρκαρίσματος εμφανίζεται όταν μια γάτα αισθάνεται ότι απειλούνται οι πόροι της και βάζει την ταμπέλα της ενημερώνοντας όλους τους άλλους «εγώ μένω εδώ και εσύ όχι!». Οι αλλαγές στο νοικοκυριό, όπως τα νέα κατοικίδια, και οι εξωτερικές άγριες ή/και αδέσποτες γάτες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι σας είναι όλα παραδείγματα του τι μπορεί να κάνει τη γάτα σας να αισθανθεί έλλειψη αρκετών πόρων για να κυκλοφορήσει. Έτσι τα ανακτά σαν δικά του σημαδεύοντάς τα αφήνοντας το ίχνος της.

Ξύσιμο: Ούτε αυτή είναι ανταποδοτική συμπεριφορά – είναι μέρος του DNA της γάτας σας να ξύνει. Το ξύσιμο κρατά τα νύχια και τα άκρα της σε σχήμα καθώς μυρίζει το σημείο που ξύνει με αυτά τα μαξιλαράκια ποδιών. Είναι ένα φυσικό και απαραίτητο μέρος των σωματικών αναγκών της γάτας σας.

Επιθετικότητα: Μια γάτα που ενεργεί επιθετικά είναι αυτή που φοβάται για τη ζωή της ή/και την ευημερία της. Αυτή η νοοτροπία πάλης ή μάχης ενεργοποιείται όταν μια γάτα αισθάνεται ότι απειλείται και θα κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για να επιβιώσει. Η μετακόμιση, τα νέα άτομα στο σπίτι, τα νέα κατοικίδια και κάθε είδους σημαντική αλλαγή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιθετική συμπεριφορά στη γάτα σας. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι οποιοδήποτε είδος μίσους ή μνησικακίας που τρέφει η γάτα σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News