Γιατί συνηθίζουν να τρίβονται οι γάτες επάνω σας ή αλλού;

Μοιάζουν με κουτουλιές αλλά μπορεί να σημαίνουν διάφορα πράγματα

Οι γάτες είναι γνωστό ότι είναι ευμετάβλητα πλάσματα που δεν δίνουν αμέσως την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους. Μερικές φορές μπορεί να απαιτηθούν μήνες έως χρόνια οικοδόμησης σχέσεων μεταξύ γονέων γατούλας και κατοικίδιων ζώων για να δημιουργηθεί ένας αμοιβαία πιστός δεσμός.

Μόλις δημιουργηθεί αυτός ο δεσμός, θα πρέπει ακόμα να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας για να ξέρετε τι σας λέει η γάτα σας. Οι γάτες συχνά αλληλοεπιδρούν χρησιμοποιώντας κρυφά σήματα, όπως ανοιγοκλείσιμο ματιών, κινήσεις της ουράς και τρίψιμο σε άλλα ζώα ή ανθρώπους για κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τι σημαίνει όταν μια γάτα τρίβεται επάνω σας;

Οι γάτες έχουν αρωματικούς αδένες γύρω από τα μάγουλα, το πηγούνι, την κορυφή του κεφαλιού τους και τη βάση της ουράς τους. Αυτοί οι αρωματικοί αδένες περιέχουν φερομόνες. Όταν οι γάτες τρίβουν το πρόσωπο ή την ουρά τους σε ανθρώπους, άλλα ζώα ή είδη οικιακής χρήσης, αφήνουν πίσω τους αυτές τις φερομόνες που μπορούν να αναγνωρίσουν.

Η συμπεριφορά τριβής μαθαίνεται και μεταβιβάζεται από τη μητέρα στο γατάκι. Το τρίψιμο και το χτύπημα του κεφαλιού στην κοινότητα των γατών είναι συνήθως σημάδια επισήμανσης της περιοχής, αποδοχής στην ομάδα ή/και χαιρετισμών και λατρείας. Το τρίψιμο σε κάτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πληροφοριών, καθώς οι γάτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην όσφρησή τους.

Εάν η γάτα σας αποφασίσει ότι θέλει να αφήσει τις φερομόνες της πάνω σας, θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα τιμής, καθώς είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή στον κόσμο των αιλουροειδών της.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι το τρίψιμο δεν γίνεται καταναγκαστικό και δεν συνδέεται με μη φυσιολογική συμπεριφορά, καθώς μερικές φορές αυτό μπορεί να σχετίζεται με ιατρικά ζητήματα.

Χαιρετισμός

Τις περισσότερες φορές, μια γάτα που τρίβει το κεφάλι ή το σώμα της στο πόδι σας είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αυτό είναι συχνά ένα σημάδι χαιρετισμού, που σημαίνει ότι η γάτα σας χαίρεται που σας βλέπει. Μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο όταν λείπετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είστε «δικοί» της τώρα

Το τρίψιμο πάνω σας δεν είναι μόνο σημάδι ενός χαρούμενου "γεια σας" ή "καλώς ήρθατε στο σπίτι", αλλά οι γάτες θέλουν επίσης να βεβαιωθούν ότι σας έχουν σημαδέψει με το άρωμά τους. Οι γάτες είναι πλάσματα της περιοχής και θα διεκδικήσουν τους γονείς τους ως μέρος της επικράτειάς τους.

Όταν μια γάτα τρίβεται πάνω σε κάτι, σχηματίζει μια σχέση με αυτό το άτομο, το ζώο ή το αντικείμενο. Με άλλα λόγια, το αποδέχονται στο περιβάλλον τους και το διεκδικούν ως δικό τους.

Οι γάτες σημαδεύουν την επικράτειά τους κατά διαστήματα, ειδικά σε αντικείμενα στο περιβάλλον τους, καθώς αυτές οι μυρωδιές δεν διαρκούν για πάντα και πρέπει να «εφαρμόζονται ξανά» για μια γάτα να αισθάνεται ήρεμη στο περιβάλλον της.

Μόλις επιστρέψετε σπίτι από τον κόσμο, το προσωπικό άρωμα της γάτας σας σας έχει εγκαταλείψει. Θέλουν λοιπόν να σας σημαδέψουν ξανά με το άρωμά τους τρίβοντας, χτυπώντας το κεφάλι, γλείφοντας ή ακόμα και δαγκώνοντάς σας απαλά. Αυτό επιτρέπει στη γάτα σας να διεκδικήσει εκ νέου την επικράτειά της και πιστεύεται ότι αυξάνει τις ενδορφίνες, γεγονός που της δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, ευτυχίας και ασφάλειας.

Συλλογή πληροφοριών

Μερικές φορές οι γάτες τρίβουν επίσης τα κεφάλια τους με νέους ανθρώπους στο περιβάλλον τους ή/και άλλα ζώα όταν προσπαθούν να τα «μεγαλώσουν» ή να συλλέξουν πληροφορίες για αυτόν τον νέο παρεμβαλλόμενο.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν σημαίνει ότι η γάτα θέλει ο άνθρωπος ή το άλλο ζώο να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει, επομένως είναι σημαντικό να μην μπερδέψετε αυτό το σύνθημα ως πρόσκληση για να ξεκινήσετε να χαϊδεύετε μια γάτα που μόλις γνωρίσατε.

Δημιουργία ομαδικού αρώματος

Σε αποικίες γατών ή/και με άγριες γάτες, συχνά τρίβονται μεταξύ τους για να αφήσουν τις φερομόνες τους στην ομάδα. Αυτό δημιουργεί ένα κοινό άρωμα, το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των εισβολέων και προάγει την ειρήνη μέσα στην ομάδα.

Οι γάτες μπορούν να συσχετίσουν άλλες μυρωδιές φερομόνης γάτας με το ζευγάρωμα, την επιθετικότητα και την κατάσταση της υγείας τους, κάτι που τις βοηθά να περιηγηθούν στην ιεραρχία της αποικίας τους.

Σας ενημερώνουν ότι χρειάζονται κάτι

Συχνά ευχόμαστε οι γάτες μας να μπορούσαν να μας μιλήσουν για να μας πουν τι χρειάζονται. Οι γάτες επικοινωνούν με τον δικό τους τρόπο. Χρησιμοποιούν συχνά τρίψιμο, χτυπήματα στο κεφάλι και μερικές φορές απαλό δάγκωμα ως ένδειξη κάποιας ανάγκης.

Εάν η γάτα σας τρίβεται στο ντουλάπι που περιέχει το φαγητό/τις λιχουδιές της, είναι πιθανό να σας ειδοποιεί ότι πεινάει. Μερικές φορές οι γάτες τρίβονται επιθετικά πάνω μας για να μας υποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να είναι ασθένεια ή ίσως είναι μια ήπια υπενθύμιση για να καθαρίσετε το κουτί απορριμμάτων τους ή ότι χρειάζονται φρέσκο ​​νερό.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να μαθαίνετε τις εκδηλώσεις συμπεριφοράς της γάτας σας, ώστε να καταλαβαίνετε πότε χρειάζεται κάτι από εσάς.

Πρέπει να ανησυχώ αν η γάτα μου τρίβεται σε πράγματα συνέχεια;

Εάν η γάτα σας αρχίσει ξαφνικά να τρίβεται επιθετικά σε χαλιά, άλλα αντικείμενα ή ακόμα και σε εσάς, μαζί με οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στη στάση ή τη συμπεριφορά της, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Να είστε σε επιφυλακή για αυτά τα ξαφνικά σημάδια ασθένειας:

Να γέρνει υπερβολικά το κεφάλι

Τρεμούλιασμα των ματιών

Σύγχυση

Αλλαγές στην όρεξη ή τη συμπεριφορά στο ποτό

Αυξημένη φωνητική φωνή

Απώλεια βάρους

Εμετός

Διάρροια

Απώλεια μαλλιών

Μέτρια έως σοβαρή φαγούρα ή υπερβολική περιποίηση

Τα ιατρικά ζητήματα που μπορούν να συνοδεύονται από υπερβολικό τρίψιμο (αν και η γάτα σας θα έχει σχεδόν πάντα και άλλα κλινικά συμπτώματα) περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες

Ψύλλοι

Μολύνσεις αυτιών

Ενδοκρανιακή νόσος (όγκοι, μολυσματικά ή φλεγμονώδη αίτια)

Διαταραχή υπερευαισθησίας

Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας τρίβεται υπερβολικά ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για τη συμπεριφορά της, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον κτηνίατρό σας για αξιολόγηση και πιθανές εξετάσεις.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News