Γιατί τρώει ο σκύλος μου γρασίδι;

Τι σημαίνει αν τρώει ο σκύλος σας γρασίδι και πόσο επικίνδυνο είναι

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε τον σκύλο σας να αρπάζει μια μπουκιά γρασίδι κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βόλτας ή μιας περιπλάνησης στο πάρκο. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα σκυλιά το κάνουν αυτό;

Υπάρχουν πολλές εικασίες για το γιατί τα σκυλιά τρώνε γρασίδι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν τα σκυλιά τρώνε γρασίδι όταν προσπαθούν να κάνουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό. Πιστεύουν ότι είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που κάνει ένας σκύλος για να απαλλαγεί από κάτι που δεν έπρεπε να φάει.

Μερικοί γονείς κατοικίδιων ζώων πιστεύουν ότι τα σκυλιά που τρώνε γρασίδι είναι μια ένδειξη ότι το κουτάβι τους έχει στομαχικές ή εντερικές διαταραχές.

Άλλοι πιστεύουν ότι το γρασίδι περιέχει κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά που οι σκύλοι τους γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι χρειάζονται ή ότι το γρασίδι προσφέρει τις πολύ απαραίτητες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα του σκύλου. Πιστεύουν ότι το γρασίδι μπορεί να χρησιμεύσει ως καθαρτικό για να βοηθήσει στην κίνηση των κοπράνων για σκύλους που έχουν δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι όμως η αληθινή επιστήμη πίσω από τα σκυλιά που τρώνε γρασίδι;

Δοκιμές 6 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά τρώνε γρασίδι

Υπήρξαν πολλές εικασίες και θεωρίες, αλλά υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το γιατί ακριβώς τα σκυλιά τρώνε γρασίδι. Η αλήθεια λοιπόν είναι… ότι κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν σχηματίσει μερικές θεωρίες και διέψευσαν ορισμένους μύθους με βάση την έρευνα που έχουμε.

Ενστικτώδης Συμπεριφορά

Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι η κατανάλωση χόρτου είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά για σκύλους που εξελίχθηκαν από τους προγόνους τους λύκους. Γνωρίζουμε από έρευνες σε λύκους ότι το 2-10% του περιεχομένου του στομάχου τους μπορεί να περιέχει φυτικό υλικό. Τα άγρια ​​κυνοειδή (από την οικογένεια των Canidae, η οποία περιλαμβάνει λύκους, τσακάλια, αλεπούδες και κογιότ) έχει επίσης παρατηρηθεί να τρώνε γρασίδι.

Συμπλήρωση ενός θρεπτικού συστατικού που λείπει

Σε μια συγκεκριμένη αναφορά περίπτωσης, ένα 11χρονο Miniature Poodle είχε ιστορικό 7 ετών όπου έτρωγε φυτά και γρασίδι και έκανε εμετό στη συνέχεια. Το πρόβλημα επιλύθηκε αφού ο σκύλος τέθηκε σε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό ήταν απόδειξη ότι ο συγκεκριμένος σκύλος συμπλήρωνε τη διατροφική του ανεπάρκεια τρώγοντας γρασίδι και φυτά. Μόλις εφοδιάστηκε με επαρκείς φυτικές ίνες η διατροφή του, η συμπεριφορά της κατανάλωσης χόρτου υποχώρησε.

Μπορούν όμως οι σκύλοι να χωνέψουν πραγματικά το γρασίδι; Τα σκυλιά είναι κυρίως σαρκοφάγα, δηλαδή τρώνε κρέας. Αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι έχουν εξελίξει την ικανότητα να αφομοιώνουν ορισμένους υδατάνθρακες ως απάντηση στη συνεξέλιξη με τον άνθρωπο. (Οι υδατάνθρακες είναι ζάχαρη, άμυλα και ίνες που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Εάν τα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν κάποιους υδατάνθρακες, τότε αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μας μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν το γρασίδι; Η απάντηση είναι όχι, όχι πραγματικά. Το γρασίδι διέρχεται κυρίως από την εντερική οδό του σκύλου άπεπτο.

Κανονική συμπεριφορά σκύλου

Σε μια άλλη μελέτη του 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά της κατανάλωσης χόρτου επηρεαζόταν από το πόσο πεινάει ο σκύλος σας και την ώρα της ημέρας. Υπήρχε λιγότερη κατανάλωση χόρτου όταν ο σκύλος είχε φάει ένα γεύμα, και αυξήθηκε η κατανάλωση χόρτου εκ των προτέρων. Η κατανάλωση χόρτου συνέβη επίσης λιγότερο συχνά αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η κατανάλωση χόρτου ήταν φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου και δεν ήταν ενδεικτική μιας υποκείμενης ασθένειας.

giati-troei-grasidi-o-skilos-mou-a

Καταπραΰνει ένα αναστατωμένο στομάχι

Μια μελέτη τάισε μια ομάδα σκύλων με δίαιτα που περιείχε φρουκτοολιγοσακχαρίτη (FOS), ενώ μια άλλη ομάδα σκύλων τράφηκε με τυπική δίαιτα. Το FOS εξάγεται από τα ζαχαρότευτλα και περνά άπεπτο από το λεπτό έντερο και στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται.

Μεγάλες ποσότητες FOS μπορεί να προκαλέσουν υδαρή, χαλαρά κόπρανα. Τα σκυλιά που τρέφονταν με τις τυπικές δίαιτες είχαν περισσότερα επεισόδια κατανάλωσης χόρτου σε σύγκριση με τα σκυλιά FOS που είχαν διάρροια. Αυτό σήμαινε ότι τα σκυλιά με γαστρεντερικές διαταραχές ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να τρώνε γρασίδι.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη μελέτη, η διάρροια προήλθε από το παχύ έντερο, επομένως δεν μας δίνει πληροφορίες για τη συμπεριφορά κατανάλωσης χόρτου σε σκύλους που έχουν γαστρεντερικές διαταραχές στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.

Περιέργεια

Τα σκυλιά, ειδικά τα νεότερα σκυλιά, συχνά εξερευνούν με το στόμα τους. Το να τρώνε γρασίδι μπορεί να είναι κάτι που προσπαθούν, όπως το πώς κάποια παιδιά τρώνε βρωμιά. Μερικοί σκύλοι μπορεί να μάθουν να τους αρέσει η γεύση του γρασιδιού.

Προσοχή από γονείς κατοικίδιων ζώων

Άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν μάθει ότι όταν τρώνε γρασίδι, οι γονείς των κατοικίδιων τους δίνουν περισσότερη προσοχή σε αυτά. Μπορείτε να μιλήσετε στον σκύλο σας περισσότερο ή να του προσφέρετε λιχουδιές για να τον κάνετε να σταματήσει να τρώει γρασίδι και να φάει τις λιχουδιές.

Μερικές φορές, οι γονείς κατοικίδιων ζώων τραβούν τα σκυλιά τους μακριά από ένα κομμάτι γρασίδι. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να ωθήσει έναν σκύλο να φάει οποιοδήποτε γρασίδι μόλις το βρει – επειδή είναι απαγορευμένο.

Το γρασίδι κάνει τον σκύλο να κάνει εμετό;

Η μελέτη του 2007 κατέγραψε επίσης επεισόδια εμέτου. Υπήρξαν πέντε επεισόδια εμετού από τα 709 περιστατικά κατανάλωσης χόρτου. Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά δεν τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό.

Σε μια άλλη μελέτη 1.571 ερωτηθέντων, το 9% των σκύλων αναφέρθηκαν άρρωστα από τους ιδιοκτήτες πριν φάνε γρασίδι. Μόνο το 22% των ιδιοκτητών ανέφερε ότι τα σκυλιά τους έκαναν συχνά εμετό αφού έτρωγαν γρασίδι. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα νεότερα σκυλιά έτρωγαν περισσότερο γρασίδι από τα μεγαλύτερα σκυλιά.

Αυτές οι μελέτες παρέχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σκύλοι δεν τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό.

Είναι ασφαλές για τους σκύλους;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των σκύλων που τρώνε γρασίδι. Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένοι.

Φυτοφάρμακα

Οι γονείς των κατοικίδιων πρέπει να είναι σίγουροι ότι το γρασίδι που τρώει ο σκύλος τους δεν περιέχει φυτοφάρμακα, τα οποία μπορούν να δηλητηριάσουν τα σκυλιά. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει γρασίδι που έχει υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακο, φέρτε το αμέσως στην τοπική κτηνιατρική κλινική σας για θεραπεία.

Οι σκύλοι που έχουν καταπιεί γρασίδι που έχει υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα σημάδια:

Υπερβολική σιελόρροια

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Μειωμένη όρεξη

Υλικό κοπράνων

Το γρασίδι μπορεί να μολυνθεί από περιττώματα άλλων σκύλων και ζώων. Τρώγοντας γρασίδι μολυσμένο με περιττώματα μπορεί να αρρωστήσει ο σκύλος σας.

Ορισμένες ασθένειες του εντέρου, όπως ο παρβοϊός, μεταδίδονται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού. Ο παρβοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική νόσο σε μη εμβολιασμένους σκύλους και κουτάβια. Μερικοί σκύλοι μπορεί να πεθάνουν από αυτή την ασθένεια.

Το υλικό κοπράνων από άλλους σκύλους και ζώα μπορεί επίσης να περιέχει αυγά ή προνύμφες από εντερικά παράσιτα. Τα σκυλιά με εντερικά παράσιτα μπορεί να χάσουν βάρος και να έχουν διάρροια.

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι θα πρέπει να είναι σε μηνιαίο αποπαρασιτωτή, που συνήθως βρίσκεται στο μηνιαίο προληπτικό σκουλήκι του σκύλου σας και να υποβάλλονται σε τακτικές δοκιμές κοπράνων για να αναζητήσουν εντερικά παράσιτα. Υπάρχουν ορισμένα εντερικά παράσιτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά φάρμακα.

giati-troei-grasidi-o-skilos-mou-b

Πώς μπορείτε να σταματήσετε έναν σκύλο να τρώει γρασίδι;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποθαρρύνετε τον σκύλο σας να τρώει γρασίδι:

Κρατάμε το σκυλί μας δεμένο όταν περπατάμε σε χώρους με γρασίδι.

Προγραμματίστε τις εξόδους σας για αμέσως μετά το γεύμα όταν το στομάχι του σκύλου σας είναι γεμάτο.

Επιτρέψτε στον σκύλο σας να έχει πρόσβαση στο γρασίδι αργότερα μέσα στην ημέρα.

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση και ενισχύστε εναλλακτικές συμπεριφορές. Κάθε φορά που ο σκύλος σας προσπαθεί να φάει το γρασίδι, διακόπτετε ήρεμα τη συμπεριφορά (μέσω εκτροπής, όχι επίπληξης) και ζητήστε από τον σκύλο σας να κάνει άλλη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να είναι να αγγίξει το χέρι σας για να κερδίσετε μια λιχουδιά ή να κυνηγήσει την μπάλα του.

Δώστε στον σκύλο σας χόρτο που έχετε μεγαλώσει μόνοι σας, δεδομένου του γεγονότος ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ο σκύλος σας καταπιεί τοξίνες ή αυγά και προνύμφες εντερικών παρασίτων.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News