Η απάντηση είναι ναι!
Τι μπορεί να σημαίνουν οι ήχοι και οι νευρικές κινήσεις του σκύλου ή της γάτας σου την ώρα που κοιμάται; Πιθανότατα ονειρεύεται. Διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα τελευταία χρόνια ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα έχουν... δικαίωμα στο όνειρο.
Για παράδειγμα σε μια μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, ΜΙΤ) οι Matthew Wilson και Kenway Louie εκπαίδευσαν ποντίκια να τρέχουν σε μια ρόδα με «αντάλλαγμα» μια λιχουδιά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ζώων. Στη συνέχεια, όταν τα ποντίκια κοιμόνταν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στη φάση REM (Rapid Eye Movement) ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλό τους οι ίδιες ακριβώς περιοχές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τετράποδα έβλεπαν στον ύπνο τους πως έτρεχαν στον τροχό!
Παρόλο που το πείραμα έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι δεν είναι τα μόνα που ονειρεύονται. Κι αυτό γιατί τα σκυλιά, οι γάτες αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων όταν κοιμούνται αποδεδειγμένα διανύουν φάσεις REM – οι οποίες συνδέονται με τα όνειρα. Από το παραπάνω πείραμα, επιπλέον, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα ζώα «ξαναζούν» αληθινά περιστατικά της ζωής τους. Δηλαδή, όπως υποψιάζεσαι, ο σκύλος σου μπορεί κάλλιστα να ονειρεύεται ότι μασουλάει ένα κόκαλο, ενώ η γάτα ότι κυνηγάει εκείνο το ποντίκι στην αποθήκη το οποίο είχε βάλει στο μάτι.
Για ποιο λόγο ονειρεύονται; Ίσως για να εμπεδώνουν μνήμες ή και να βρίσκουν καλύτερους τρόπους να εκτελούν συγκεκριμένες πράξεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΜΙΤ, οι νευρώνες που ενεργοποιούνται τόσο κατά την πράξη όσο και κατά το όνειρο που την «προσομοιώνει» εντοπίζονται στον ιππόκαμπο, το τμήμα που εγκεφάλου που θεωρείται ότι εμπλέκεται σε διαδικασίες μνήμης αλλά και μάθησης. Άλλωστε, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες έρευνες σε ανθρώπους, η φάση REM στον ύπνο μάς βοηθάει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε διάφορες επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Το ίδιο, λοιπόν, ενδεχομένως να ισχύει και για τα ζώα.