Χτυποκάρδια… στον κτηνίατρο τέλος!
Κι όμως και το αγαπημένο σου κατοικίδιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα… καρδιάς. Προστάτεψέ το από τα επικίνδυνα καρδιοχτύπια, με τις ακόλουθες συμβουλές-κλειδιά.
1. Πρόσεχε το βάρος του. Τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν την σωστή καρδιακή λειτουργία του κατοικίδιου σου. Αν, λοιπόν, το ζωάκι σου είναι υπέρβαρο, καλό θα ήταν να το βάλεις σε αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, περιορίζοντας κατά 25% την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων του. Και επειδή είναι πιθανό η δίαιτα να μην είναι αρκετή, φρόντισε έτσι ώστε να γίνει πιο δραστήριο και να αρχίσει να ασκείται. Σε γενικές γραμμές, ο κτηνίατρος μπορεί να σε καθοδηγήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα καθώς και να σου προτείνει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης.
2. Δώσε του φάρμακο κατά της διλοφιλαρίωσης 1 φορά το μήνα. Αρκεί ένα τσίμπημα κουνουπιού για να μεταφερθεί αυτή η λοιμώδης ασθένεια στον οργανισμό του κατοικίδιου σου για να του προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Αν έχεις σκύλο, μπορείς να τον προστατέψεις από το «σκουλήκι της καρδιάς» δίνοντας του κάποιο φάρμακο (σπρέι ή χάπι) το οποίο καταπολεμά το εν λόγω παράσιτο. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, ακόμα κι αν μένουν μέσα στο σπίτι.
3. Μέτρα τους χτύπους (της καρδιάς του). Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κτηνίατρό να ελέγξει την καρδιακή υγεία του προκειμένου να γνωρίζεις αν πάσχει από φύσημα ή κάποια άλλη πάθηση. Οι γάτες που πάσχουν από φύσημα πρέπει να υποβάλλονται σε ηχοκαρδιογράφημα προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της βλάβης ώστε να προταθεί η καταλληλότερη φαρμακευτική αγωγή. Αν έχεις σκύλου μικρού μεγέθους, δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να εξετάζεις τακτικά την καρδιά του καθώς, αν πάσχει από χρόνια βαλβιδική ανεπάρκεια, ενδέχεται να παρουσιάσει φύσημα. Αν έχεις σκύλο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους που πάσχει από φύσημα καλό είναι να το προσέχεις μιας και μπορεί να εξελιχθεί σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, μην αμελείς τις εξετάσεις του γιατί το τσεκ απ είναι απαραίτητο ακόμα και για το λατρεμένο σου ζωάκι.