Κι όμως ο διαβήτης δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους. Αντιθέτως, απειλεί και το κατοικίδιό σου.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των διαβητικών σκύλων έχει αυξηθεί κατά 32% και των γατιών κατά 16%. Για να έχει το κατοικίδιο μακροχρόνια, υγιή ζωή, φρόντισε για τα παρακάτω.
Αν έχεις σκύλο
Ο συχνότερος κίνδυνός του είναι η γεννητική προδιάθεση στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα τυπικά συμπτώματα των διαβητικών σκυλιών είναι η πολυουρία και η πολυδιψία. Παρατήρησε αν γεμίζεις το μπολ με το νερό πιο συχνά κι αν ουρεί σπίτι, παρότι είναι χρόνια εκπαιδευμένος. Αλλά συμπτώματα είναι η απότομη απώλεια σωματικού βάρους και η λαιμαργία. Πρέπει να τρέξεις κατευθείαν στον κτηνίατρο αν παρατηρήσεις και τα δύο την ίδια χρονική περίοδο. Επίσης, μην αγνοείς την άσχημη μυρωδιά όταν σε γλείφει - η οσμή τους στόματος των διαβητικών σκυλιών μοιάζει με ασετόν. Τέλος, οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του (δηλαδή να ενοχλείται εύκολα, να κρύβεται, να κοιμάται πολύ) θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του να σου πει ότι δεν αισθάνεται καλά.
Αν εντοπίσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πήγαινέ τον στον κτηνίατρο. Μία απλή αιματολογική και ουρολογική εξέταση θα διαγνώσει την πιθανή ύπαρξη της νόσου μέσα σε 24-48 ώρες.
Αν ο σκύλος σου διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη, τρεις αλλαγές στον τρόπο ζωής του θα τον βοηθήσουν να κρατηθεί υγιής, σύμφωνα με την AmyDeClue, βοηθό καθηγητή κτηνιατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι: η χορήγηση ινσουλίνης, η τακτική άσκηση και η προσεγμένη διατροφή.
Αν έχεις γάτα
Παρουσιάζουν κυρίως τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλείται αν είναι υπερταϊσμένες κι εντελώς αγύμναστες. Εμφανίζεται πιο συχνά μετά την ηλικία των 6 ετών και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την πολυδιψία και την πολυουρία. Η διάγνωση της νόσου γίνεται από εξετάσεις στον κτηνίατρο και η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης, αύξηση της φυσικής άσκησης και προσεγμένη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι, στην περίπτωση των γατιών, μπορείς να θεραπεύσεις τον σακχαρώδη διαβήτη με την κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή παρακολουθώντας στενά τη θεραπεία ινσουλίνης κι ελέγχοντας το σωματικό της βάρος.