Είναι ασφαλές για τη γάτα σας να τρώει ζωύφια;
Οι γάτες λατρεύουν το κυνήγι. Τους αρέσει να καταδιώκουν, να κυνηγούν και να πιάνουν. Και το να έχετε ένα πιάτο που γεμίζει συνεχώς δεν φαίνεται να καταπνίγει αυτή την επιθυμία ούτε ελάχιστα. Για τις γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα άγρια θηράματα είναι σπάνια, πολλοί θα πάνε για το επόμενο καλύτερο πράγμα: τα έντομα.
Γιατί οι γάτες κυνηγούν ζωύφια;
Το να κυνηγάς ζωύφια είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από ένα φτερό δεμένο σε ένα ραβδί ή μια μπάλα με ένα κουδούνι μέσα. Τέτοια παιχνίδια δεν μιλούν στον «εσωτερικό πάνθηρα» της γάτας σας με τον τρόπο που μιλάει ένα ζωντανό πλάσμα που θέλει απεγνωσμένα να διατηρήσει τη ζωή του, επομένως δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι γάτες λατρεύουν απλώς να κυνηγούν έντομα. Είναι όμως αυτή η πρακτική επιβλαβής για την υγεία μιας γάτας;
Το κυνήγι συχνά δεν έχει να κάνει με την πείνα. Μικρός αριθμός εντόμων δεν παρέχουν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, την οποία πρέπει να τρώνε οι γάτες για να επιβιώσουν, καθώς είναι «υποχρεωτικά σαρκοφάγα».
Ο όρος υποχρεωτικό σαρκοφάγο, ή αληθινό σαρκοφάγο, ορίζεται ως ένα ζώο που πρέπει να τρώει ζωικές πηγές πρωτεΐνης για να επιβιώσει.
Οι γάτες χρειάζονται μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης για να επιβιώσουν και λαμβάνουν τα σάκχαρα που χρειάζονται κυρίως μέσω της γλυκονεογένεσης, η οποία χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, αντί υδατάνθρακες, για να παράγει γλυκόζη. Οι γάτες στη φύση παίρνουν την πρωτεΐνη τους κυνηγώντας άλλα ζώα όπως «ποντίκια, αρουραίους, πουλιά, κουνέλια, ακόμη και περιστασιακά ερπετά. Όσο προσφέρετε τις γάτες σας μια επαρκή ποσότητα μιας ποιοτικής, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες/υψηλής πρωτεΐνης τροφής για γάτες, θα πρέπει να λαμβάνουν όλη την πρωτεΐνη που χρειάζονται.
Έτσι, αυτό το φαινόμενο του κυνηγιού φαίνεται να έχει τη βάση του στη συμπεριφορά και όχι στη βιολογία.
«Κυρίως το κυνήγι των ζωυφίων είναι και διασκεδαστικό και ενστικτώδες, καθώς τα ζωύφια κινούνται γρήγορα και ο εγκέφαλος της γάτας είναι προγραμματισμένος να κυνηγάει. Δεδομένου ότι δεν είναι τόσο καλά εξημερωμένα όσο τα σκυλιά, αυτή η έμφυτη επιθυμία να κυνηγήσουν και να ασκήσουν αρπακτική συμπεριφορά μέσω του παιχνιδιού εξακολουθεί να είναι αρκετά ενεργή στις οικόσιτες γάτες.
Μπορεί όμως η κατανάλωση ζωύφιων να αρρωστήσει τη γάτα σας;
Τα εσωτερικά παράσιτα δεν προκαλούν [μεγάλη] ανησυχία με την κατάποση εντόμων, ο κίνδυνος από την κατάποση εντόμων είναι πολύ μικρός.
Ορισμένοι τύποι εντόμων μπορούν να μεταφέρουν παράσιτα που είναι ικανά να μολύνουν γάτες, όπως το Physaloptera ή το σκουλήκι του στομάχου, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες.
Τα έντομα μπορεί επίσης να έχουν ερεθιστική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα των γατών. Ο έμετος και/ή η διάρροια είναι το κοινό αποτέλεσμα. Εάν είναι σοβαρό ή δεν υποχωρήσει από μόνο του σε μία ή δύο ημέρες, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.
Ωστόσο ορισμένοι τύποι εντόμων σίγουρα μπορούν να γίνουν πρόβλημα όταν προσβάλλουν ή ζουν στο τρίχωμα ενός αιλουροειδούς. Οι ψύλλοι μπορούν να μεταφέρουν ταινία ή να κάνουν τις γάτες αναιμικές και τα τσιμπούρια, ενώ τεχνικά δεν είναι έντομα, μπορούν να μεταδώσουν πολλές ασθένειες σε ζώα και ανθρώπους. Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει περισσότερη ανησυχία για το ποιο είναι το ζωύφιο. Τα τσιμπήματα μέλισσας και τα δαγκώματα αράχνης σίγουρα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, εντοπισμένη ή αναφυλακτική, η οποία συχνά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από κτηνίατρο.
Τα φυτοφάρμακα κάνουν τα ζωύφια δηλητηριώδη στις γάτες;
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κρατήσουμε τα έντομα έξω από το σπίτι και πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε εντομοκτόνα για να καταπολεμήσουμε τα ζωύφια όταν μπαίνουν μέσα. Δεδομένου ότι αυτά τα δηλητήρια μπορούν να βρεθούν πάνω και μέσα στα σώματα των εντόμων ενώ είναι ακόμα ζωντανά και κλωτσάνε, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορεί να ανησυχούν για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η κατανάλωση ενός δηλητηριασμένου εντόμου στα κατοικίδια ζώα τους. Όπως αποδεικνύεται, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τα ζωύφια που πεθαίνουν έχουν τόσο χαμηλή ποσότητα από τοξίνη ότι είναι πολύ απίθανο ένας ιδιοκτήτης να δει παρενέργειες στο κατοικίδιό του.