Είτε είναι επιλεκτική είτε υποφέρει από κάποια αλλεργία, έτσι θα ανακαλύψεις τις τροφές που θα λατρέψει.
Φαντάσου να είσαι αναγκασμένος να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου τρώγοντας κάθε μέρα το ίδιο φαγητό, ας πούμε ένα μπολ με γάλα και δημητριακά. Δεν ακούγεται και πολύ συναρπαστικό, σωστά; Κάπως έτσι νιώθει και μια γάτα που τρώει το ίδιο γεύμα κάθε μέρα – δεδομένου ότι και αυτή, όπως και εμείς, έχει ανάγκη από την εναλλαγή γεύσεων για να μη βαριέται και να παίρνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία.
Πώς θα της εξασφαλίσεις την ιδανική διατροφή, που θα της δίνει καθημερινά ενέργεια, ευεξία και απόλαυση;
«Οι γευστικές προτιμήσεις μιας γάτας διαμορφώνονται πριν ακόμα από τη γέννησή της και δεν είναι στο χέρι μας να τις ελέγξουμε απόλυτα», εξηγεί η Αμερικανίδα κτηνίατρος Elizabeth Colleran, ειδικευμένη σε θέματα υγείας της γάτας.
Όπως όμως προσθέτει η Jessica Vogelsand, κτηνίατρος και δημιουργός της ιστοσελίδας Paw Curious, «κάποιες γάτες προτιμούν συγκεκριμένες γεύσεις, υφές και θερμοκρασίες φαγητού. Για αυτές, είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε ή να εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους. Αλλά αν μάθουν από μικρές ότι θα υπάρχουν εναλλαγές στα γεύματά τους, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακές συνήθειες».
Τι έχει ανάγκη να τρώει μια γάτα;
Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, που σημαίνει ότι για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός τους χρειάζεται υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Δηλαδή, η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 40% πρωτεΐνη. Όταν η ποσότητα υδατανθράκων είναι δυσανάλογα υψηλή και εκείνη της πρωτεΐνης δυσανάλογα χαμηλή, οι συνέπειες μπορεί να είναι απώλεια μυϊκής μάζας, προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα ή παχυσαρκία. «Η απώλεια μυϊκής μάζας στην πλάτη, στην κορυφή του κεφαλιού ή στα πίσω πόδια είναι το πιο βασικό σημάδι ότι η διατροφή μιας γάτας είναι ανεπαρκής», εξηγεί η dr Colleran.
Πώς θα εισάγεις νέες τροφές στη διατροφή της;
Η dr Colleran συστήνει να επενδύσεις σε τυποποιημένες τροφές υψηλής ποιότητας, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία.Τις πρώτες μέρες: Βάλε στο μπολ της ένα μείγμα με 75% από την τροφή που τρώει τώρα και 25% από την καινούρια τροφή.Τις επόμενες μέρες: Συνδύασε στο μπολ της 50% από την τωρινή τροφή και 50% από τη νέα.Μετά από περίπου μία εβδομάδα: Άλλαξε την αναλογία σε 75% νέα τροφή και 25% τωρινή. Σε κάθε μετάβαση, παρακολούθησε στενά τις αντιδράσεις τις γάτας σου και έχε το νου σου για τυχόν ενοχλήσεις.
«Απότομες διατροφικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως διάρροια ή απώλεια όρεξης», τονίζει η dr Colleran. «Αν η γάτα μας σταματήσει ξαφνικά να απολαμβάνει το φαγητό της, η λύση δεν είναι να προσπαθήσουμε ταυτόχρονα να εισάγουμε πολλές διαφορετικές τροφές. Αν μια γάτα συνδέσει κάποια τροφή με την εμφάνιση ενοχλήσεων, ακόμη και αν στην πραγματικότητα αυτή η τροφή δεν ευθύνεται για τις ενοχλήσεις, η γάτα δεν θα θέλει να ξαναβάλει στο στόμα της τη συγκεκριμένη τροφή».
Μήπως η γάτα μου πάσχει από τροφικές αλλεργίες;
«Οι εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να εντοπίσουν τροφικές αλλεργίες», σχολιάζει η dr Vogelsang και προσθέτει: «Ο μόνος τρόπος να δούμε αν μια γάτα έχει αναπτύξει κάποια τροφική αλλεργία, πράγμα που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, είναι μέσω του αποκλεισμού κάποιων τροφών και μετά την επανεισαγωγή τους, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο».
Πώς θα βάλεις την ποικιλία στη διατροφή της;
Η dr Colleran δίνει τις παρακάτω συμβουλές για να το πετύχεις:
-Διάλεξε τροφές πιστοποιημένες από επιστήμονες όπως διατροφολόγους και κτηνιάτρους.
-Πες «όχι» σε τροφές που δεν αναγράφουν διατροφικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους.
-Οι γάτες δεν μπορούν να περάσουν ημέρες νηστικές, γι’ αυτό μην επιμένεις να φάνε μια καινούρια τροφή αν αυτές αρνούνται. Αρκούν λίγες ημέρες ασιτίας για να αναπτύξουν μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια που ονομάζεται ηπατική λιπίδωση.