Τι πρέπει να κάνεις αν ξαφνικά αρχίσει να «σνομπάρει» το φαγητό της.
Αν παρουσιάζει απώλεια όρεξης για περισσότερες από 24 ώρες, μη διστάσεις να απευθυνθείς στον κτηνίατρο για να ελέγξει μήπως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας (μην πανικοβάλλεσαι: θα μπορούσε να είναι και κάτι τόσο απλό όσο ένας πονόδοντος).
Για την ανορεξία της γάτας σου μπορεί επίσης να ευθύνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή που παίρνει, ένα εμβόλιο που έκανε πρόσφατα ή ακόμη και το στρες: Η άρνηση τροφής παρατηρείται συχνά μετά από μια μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον της, για παράδειγμα μια μετακόμιση.
Η παρατεταμένη ασιτία, όμως, μπορεί να την οδηγήσει σε μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια στο συκώτι, τη λεγόμενη ηπατική λιπίδωση, που εκδηλώνεται με συχνούς εμετούς, ίκτερο και έντονη απώλεια βάρους. Σε σοβαρές καταστάσεις, ο γιατρός ίσως καταφύγει στη χρήση σωλήνα σίτισης.
Πώς μπορείς να τη βοηθήσεις;
Αν η απώλεια όρεξης οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, η αναγκαστική σίτιση μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ, κάνοντας τη γάτα σου να συνδέσει τη διαδικασία του φαγητού με κάτι δυσάρεστο. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν σε πρώτη φάση, για να αγαπήσει ξανά το φαγητό;
Δοκίμασε να της δώσεις ένα διαφορετικό είδος τροφής και μην παραλείπεις να τη χαϊδεύεις την ώρα του φαγητού. Αν, πάλι, σκοπεύεις να λείψεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι (αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σου ανορεξία) ζήτησε από εκείνον που θα την προσέχει να ελέγχει αν συνεχίζει να τρώει κανονικά.