Βρήκες ένα άστεγο μικρό και το πήρες στο σπίτι σου. Και τώρα, τι γίνεται; Μπορείς να το ταΐσεις με το γάλα που υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο;
Είναι σαφές ότι το καλύτερο γάλα για ένα μικρό γατάκι είναι το μητρικό. Τι μπορείς να κάνεις όμως όταν μένει ορφανό και πρέπει να βρεις κάποιο υποκατάστατό του για να το ταΐσεις;
Η καλύτερη λύση, τότε, είναι να αναζητήσεις την ειδική φόρμουλα για γατάκια, που θα του τη δώσεις με μπιμπερό, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με συχνότητα αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας του (όσο μικρότερο είναι το γατάκι, τόσο περισσότερα τα γεύματα μέσα στην ημέρα).
Ίσως, πάλι, σού έχει τύχει να βρεις ένα πεινασμένο γατάκι στο δρόμο, να του γεμίσεις ένα μπολ με αγελαδινό γάλα, εκείνο να το καταβροχθίσει λαίμαργα κι εσύ να σκεφτείς: γιατί να τρέχω να αγοράζω την ειδική φόρμουλα, από τη στιγμή που μπορώ να το ταΐσω με γάλα που υπάρχει ήδη στο σπίτι;
Η αλήθεια είναι όμως ότι τα μικρά γατάκια έχουν πολύ ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και μπορούν εύκολα, αν ταϊστούν με αγελαδινό γάλα, να πάθουν διάρροια και να αφυδατωθούν.
Επιπλέον, καθώς ένα γατάκι μεγαλώνει και ιδιαίτερα μετά τον απογαλακτισμό του, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού του να παράγει λακτάση, το ένζυμο που μεταβολίζει τη λακτόζη του γάλακτος. Τότε, αντί να του δίνεις γάλα είναι προτιμότερη η στερεά τροφή.
Όλα αυτά, φυσικά, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο, ο οποίος θα υπολογίσει την ηλικία του και θα αποφασίσει ποιες είναι οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του.
Αν τώρα βρεθείς στις δώδεκα η ώρα το βράδυ με ένα μικρό, ορφανό γατάκι, μπορείς για μία φορά να του δώσεις το γάλα που υπάρχει στο σπίτι.
Προτίμησε όμως το κατσικίσιο αντί για το αγελαδινό γάλα, γιατί είναι πιο υγιεινό.
Ή αν τη δεδομένη στιγμή διαθέτεις μόνο αγελαδινό γάλα, δοκίμασε να του δώσεις μια πολύ μικρή ποσότητα για να δεις πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του (αν π.χ. θα πάθει διάρροια) και σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να το ταΐζεις συστηματικά με αγελαδινό γάλα.
Καλό είναι, τέλος, να μη δώσεις σε μια γάτα οποιασδήποτε ηλικίας γάλα φυτικής προέλευσης, γιατί αυτά τα προϊόντα παρόλο που δεν περιέχουν λακτόζη είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη.