Σε ποιες περιπτώσεις αυτό το σύμπτωμα πρέπει να σε οδηγήσει στον κτηνίατρο.
Ξαφνικά η γάτα σου αρχίζει να βήχει δυνατά, λες και ετοιμάζεται να βγάλει τα σωθικά της, ενώ το σώμα της τραντάζεται ολόκληρο. Αμέσως μετά, ένα κυλινδρικό, σχετικά συμπαγές αντικείμενο βγαίνει από το στόμα της και καταλήγει στο πάτωμα. Φαίνεται τρομακτικό, αλλά πιθανότατα εκείνη τη στιγμή κάνει εμετό μια τριχόμπαλα ή τριχοβεζωάριο, δηλαδή μια μάζα από τρίχες που προσκολλήθηκαν στη γλώσσα της την ώρα που έπαιρνε το μπάνιο της και τις οποίες στη συνέχεια κατάπιε.
Γιατί σχηματίζονται οι τριχόμπαλες;
Το τετράποδό σου δεν μπορεί να χωνέψει όλες αυτές τις νεκρές τρίχες που όταν καταλήγουν στο στομάχι, σε συνδυασμό με γαστρικά υγρά και χολή, δημιουργούν μια μάζα η οποία θυμίζει κόπρανα στην εμφάνιση (αλλά όχι και στην οσμή).
Οι μακρύτριχες φυλές είναι πιο ευάλωτες στις τριχόμπαλες, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη τριχόπτωση την ώρα που παίρνουν το μπάνιο τους και ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν η τριχόπτωση εντείνεται.
Ο εμετός μιας τριχόμπαλας, πάντως, ανακουφίζει τη γάτα σου. Αν κάποια τριχόμπαλα καταφέρει να περάσει από το στομάχι στο έντερο, μπορεί να μπλοκάρει το τελευταίο και σε μια τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί χειρουργείο. Πώς θα το καταλάβεις; Η γάτα σου όσο κι αν προσπαθεί στην αμμολεκάνη δεν μπορεί να αποβάλει κόπρανα, κάνει εμετό συχνά ή αρνείται να φάει. Αν παρατηρήσεις έστω και ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, ενημέρωσε αμέσως τον κτηνίατρο.
Πώς θα προλάβω το σχηματισμό μιας τριχόμπαλας;
Καλό είναι να βουρτσίζεις τακτικά τη γάτα σου, ιδιαίτερα αν είναι μακρύτριχη, απομακρύνοντας έτσι τις νεκρές τρίχες που διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν στο στομάχι της. Επίσης, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο μπορείς να ακολουθήσεις ειδική διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου.
Πότε ο εμετός δεν οφείλεται μόνο σε μια τριχόμπαλα;
Ο χρόνιος εμετός, είτε μέσα από αυτόν αποβάλλονται τριχόμπαλες είτε όχι, πρέπει να διερευνηθεί από τον κτηνίατρο. Όπως εξηγεί ο κτηνίατρος Gary D. Norsworthy, D.V.M., ίσως αποτελεί σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε λέμφωμα (είδος καρκίνου που επηρεάζει κυρίως ζώα μέσης και τρίτης ηλικίας).
«Ο εμετός δύο φορές το μήνα ή συχνότερα για πολλούς συνεχόμενους μήνες δικαιολογεί μια εξέταση με υπέρηχο. Αν τα ευρήματα δεν είναι φυσιολογικά, λαμβάνονται βιοψίες από το έντερο (και κάποιες φορές από το στομάχι)», καταλήγει ο ειδικός.
Μη θεωρείς δεδομένο λοιπόν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό η γάτα σου να κάνει συχνά εμετό με τριχόμπαλες, αλλά διερεύνησε όλα τα πιθανά σενάρια σε συνεργασία με τον κτηνίατρο.