Δεν τα χρησιμοποιεί μόνο για να κυνηγάει και να παίρνει το μπάνιο της. Έχουν και χρήσεις που δεν μπορείς να φανταστείς.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ από κοντά τα πατουσάκια της γάτας σου, ιδιαίτερα τα μπροστινά; Όχι μόνο είναι χνουδωτά και πολύχρωμα, αλλά και ιδιαίτερα ευέλικτα, καθώς είναι επιφορτισμένα με διάφορα καθήκοντα: χρησιμοποιούνται ως εργαλεία επικοινωνίας και αντίληψης του περιβάλλοντος, ως «αξεσουάρ» προσωπικής περιποίησης και ως όπλα κυνηγιού. Και οι χρήσεις τους δεν σταματούν εδώ. Αυτά είναι όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα πατουσάκια της τετράποδης φίλης σου.
1. Οι γάτες έχουν κυρίαρχο πόδι. Όπως εμείς είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, έτσι και οι γάτες, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κουίνς στην Ιρλανδία, προτιμούν να χρησιμοποιούν είτε το δεξί είτε το αριστερό μπροστινό πατουσάκι τους. Σε γενικές γραμμές, μάλιστα, οι αρσενικές προτιμούν το δεξί, ενώ οι θηλυκές το αριστερό!
2. Οι γάτες πατούν στις μύτες των ποδιών. Έτσι, τα βήματά τους είναι αθόρυβα και μπορούν να κυνηγήσουν ευκολότερα τα θηράματά τους αλλά και να αποφύγουν τους δικούς τους θηρευτές στην άγρια φύση.
3. Τα πατουσάκια τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Διαθέτουν ένα πλήθος νευρικών απολήξεων, το οποίο τα κάνει εξαιρετικά εργαλεία κυνηγιού και ισορροπίας, επιτρέποντας στις γάτες να νιώσουν την υφή, την πίεση, ακόμα τις δονήσεις της επιφάνειας με την οποία έρχονται σε επαφή, ώστε να αντιληφθούν, μεταξύ άλλων, σε ποια απόσταση κυκλοφορεί το υποψήφιό θήραμά τους.
4. Τα πατουσάκια τους πληγώνονται εύκολα. Ωστόσο η παραπάνω ευαισθησία έρχεται με ένα τίμημα, γιατί το πλήθος νευρικών απολήξεων κάνει επίσης τα πατουσάκια της γάτας ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας, την πίεση και τον πόνο. Γι’ αυτό μια γάτα δυσκολεύεται να περπατήσει στην καυτή άσφαλτο, πάνω στον πάγο και σε τραχιές επιφάνειες.
5. Τα πατουσάκια τους είναι ιδιαίτερα ευέλικτα. Ένας λόγος που οι γάτες σκαρφαλώνουν με τέτοια ευκολία σε δέντρα είναι γιατί τα μπροστινά πατουσάκια τους είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να λυγίζουν προς τα μέσα, επιτρέποντάς τους να βυθίσουν τα νύχια τους στον κορμό. Δυστυχώς η συγκεκριμένη λειτουργία δεν τις βοηθάει στο κατέβασμα, με αποτέλεσμα συχνά να εγκλωβίζονται πάνω στο δέντρο και να καταλήγουν να ουρλιάζουν για βοήθεια.
6. Τα πατουσάκια τους απορροφούν τους κραδασμούς. Έτσι, όταν μια γάτα πηδάει κάτω από μεγάλο ύψος, χάρη στα πατουσάκια της προσγειώνεται ομαλά και χωρίς τραυματισμούς.
7. Τα πατουσάκια βοηθούν τις γάτες να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Λειτουργούν περίπου όπως η βούρτσα: Η γάτα απλά τα γλείφει και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί για να καθαρίσει και να ξεμπερδέψει τη γούνα της. Ήδη από την 4η περίπου εβδομάδα της ζωής της μια γάτα είναι σε θέση να πάρει το μπάνιο της.
8. Τα πατουσάκια βοηθούν τις γάτες να ιδρώνουν. Η λειτουργία της εφίδρωσης από τα πατουσάκια εντείνεται τις πιο ζεστές μέρες αλλά και όταν μια γάτα είναι φοβισμένη ή στρεσαρισμένη.
9. Οι γάτες χρησιμοποιούν τα πατουσάκια τους για να επικοινωνήσουν. Καθώς μια γάτα ξύνει με τα νύχια της μια επιφάνεια, απελευθερώνει φερομόνες από τους αδένες που βρίσκονται στα πατουσάκια της. Η μυρωδιά τους μεταφέρει στην επόμενη γάτα που θα περάσει από την περιοχή πληροφορίες για την προκάτοχό της. Την ίδια λειτουργία επιτελεί και ο ψεκασμός με ούρα.
10. Τα πατουσάκια τους έχουν το ίδιο χρώμα με την υπόλοιπη γούνα τους. Οι γκρι γάτες, για παράδειγμα, έχουν γκρίζα πατουσάκια, ενώ στις κεραμιδί το ίδιο χρώμα συνεχίζεται μέχρι την άκρη των δαχτύλων τους. Οι ασπρόμαυρες γάτες, από την άλλη, συχνά έχουν πατουσάκια μαύρου χρώματος.