Το βρήκες παρατημένο στο δρόμο και το μάζεψες. Τι κάνεις τώρα;
1. Βεβαιώσου ότι είναι όντως εγκαταλειμμένο. Μήπως τη στιγμή που το βρήκες απλά απουσίαζε η μάνα του επειδή π.χ. είναι αδέσποτη και φοβόταν να πλησιάσει; Παρακολούθησέ το για μερικές ώρες και, αν παραμένει μόνο, τότε αποφάσισε να αναλάβεις δράση.
2. Κράτησέ το ζεστό. Τα γατάκια που είναι κάτω των 3 εβδομάδων δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ετοίμασε λοιπόν στο σπίτι μια αυτοσχέδια «φωλιά» με πετσέτες και ένα μικρό καλοριφέρ σε κοντινή απόσταση. Άφησέ του ωστόσο το περιθώριο να μπορεί να απομακρυνθεί κάπως από την πηγή θερμότητας σε περίπτωση που ζεσταθεί υπερβολικά.
3. Πήγαινέ το στον κτηνίατρο, το συντομότερο δυνατό. Θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασής του και θα σου δώσει βασικές συμβουλές φροντίδας ανάλογα με την ηλικία του.
4. Αναζήτησε μάνα τροφό. Μέσα από φίλους και γνωστούς, αγγελίες στα social media και τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σου, προσπάθησε να βρεις μια γατομάνα που μπορεί να το αναλάβει μαζί με τα δικά της μικρά, μέχρι τουλάχιστον να μεγαλώσει λίγο.
5. Αν δεν βρεθεί άμεσα μάνα τροφός, τάισέ το με ειδικό μπιμπερό ή σύριγγα (χωρίς τη βελόνα) και γάλα φόρμουλα για γατάκια. Την πρώτη εβδομάδα τα γεύματα πρέπει να είναι κάθε δύο ώρες και από τη δεύτερη εβδομάδα κάθε τέσσερις ώρες. Δώσε του το γαλατάκι με την κοιλίτσα προς τα κάτω. Γύρω στην τέταρτη εβδομάδα μπορείς να αρχίσεις να του δίνεις και κονσέρβα.
6. Φρόντισέ το μετά το φαγητό. Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα της ζωής του, μετά το γεύμα πρέπει να του σκουπίζεις την περιοχή του πισινού με ένα ζεστό, νωπό πανάκι, ώστε να μπορεί να κάνει κακάκια και τσισάκια.
7. Προετοιμάσου και για το χειρότερο σενάριο. Δεν έχουν όλες οι διασώσεις νεογέννητων αίσιο τέλος. Πολλά μικρά γατάκια πεθαίνουν από λοιμώξεις, επειδή δεν έχουν προλάβει να πάρουν αντισώματα από το μητρικό γάλα, αλλά και από υποθερμία ή αναιμία. Κάποια από αυτά, μάλιστα, εγκαταλείπονται από την ίδια τους τη μητέρα γιατί η ίδια «κρίνει» εξαρχής ότι δεν θα επιβιώσουν.