Διατροφή και ποιότητα ζωής, δύο σε ένα!
Όταν προσφέρουμε στη γάτα μας την ελεύθερη πρόσβαση σε έναν ανοιχτό «μπουφέ» καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας: αφήνοντάς του πάντα ένα γεμάτο μπολ με ξηρά τροφή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τρώνε όποτε πεινάνε – ή όποτε τις πιάνει λαιμαργία, τις κάνουμε πιο ευάλωτες στην παχυσαρκία. Ιδιαίτερα αν ζουν σε διαμέρισμα και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για σωματική άσκηση.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος που καλό είναι να μην τους αφήνουμε μονίμως ένα πιάτο φαγητό. Οι γάτες είναι εκ φύσεως κυνηγοί και το κυνήγι αποτελεί για αυτές όχι μόνο ένα μέσο επιβίωσης αλλά και μια ευκαιρία για άσκηση και εξάσκηση των ικανοτήτων τους. Μια γάτα λοιπόν που περνάει όλη της τη ζωή μέσα σε ένα σπίτι, με σερβιρισμένο φαγητό 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί να γίνει νωθρή, να υποφέρει από κατάθλιψη και, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, από έντονο στρες. Γιατί, απλά, ζει μια ζωή που δεν ταιριάζει στη φύση της.
Τι να κάνεις για να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της
Χρησιμοποίησε παιχνίδια παζλ που περιέχουν τροφή. Μπάλες που είναι κενές στο εσωτερικό, πολυεπίπεδες ταΐστρες και ταΐστρες με παζλ είναι παιχνίδια ευφυΐας που γεμίζουν με φαγητό, δίνοντας στη γάτα την ευκαιρία να το κυνηγήσει κατά κάποιον τρόπο και συνδυάζοντας το τάισμα με την ψυχαγωγία και το ακόνισμα του μυαλού της.
Παίξε μαζί της παιχνίδια που θυμίζουν το κυνήγι στη φύση. Μπορούμε π.χ. να προκαλέσουμε τη γάτα μας να κυνηγήσει ένα μπαλάκι, ένα φτερό που βρίσκεται προσαρτημένο στην άκρη μίας ράβδου ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι παίζει το ρόλο του θηράματος. Έτσι, το τετράποδό μας θα ικανοποιεί το κυνηγετικό του ένστικτο.
Δώσε της τροφή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για τη συχνότητα και την ποσότητα του φαγητού πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Ενδεικτικά πάντως, μια υγιής, δραστήρια ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 60 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Δηλαδή, αν το σωματικό βάρος της είναι 4 κιλά, έχει ανάγκη από 240 θερμίδες ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο γεύμα πρέπει να δίνεται πριν από την ώρα του βραδινού ύπνου, για να μη σε ξυπνήσει στις τέσσερις το πρωί.
Προσθέστε μια μικρή δόση υγρής τροφής. Αν της δίνεις αποκλειστικά ξηρά τροφή, καλό είναι να παρεμβάλλεται περιστασιακά στα γεύματά της και η κονσέρβα ή το μαγειρεμένο φαγητό που σου έχει συστήσει ο κτηνίατρος, ώστε να συνηθίζει σε διαφορετικές υφές και γεύσεις. Ίσως, άλλωστε, μελλοντικά να αναγκαστείς να της αλλάξεις διατροφή για λόγους υγείας, οπότε πρέπει να έχει συνηθίσει σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο τροφών.
Φρόντισε η διατροφή της να είναι ισορροπημένη και να διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά.
Μην το παρακάνεις με τις λιχουδιές.
Ναι στο σπιτικό φαγητό, αρκεί να μην είναι πικάντικο, αλμυρό και πολύ καλά μαγειρεμένο, ειδικά αν αφορά κρέας.