Υποθυρεοειδισμός σε σκύλους: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Μάθετε πώς o υποθυρεοειδισμός μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας και τι να κάνετε γι' αυτό.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας ενός σκύλου δεν παράγει αρκετές ορμόνες, εμφανίζεται μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι σκύλοι προσβάλλονται συχνότερα. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στη ρύθμιση πολλών εσωτερικών λειτουργιών, όπως ο μεταβολισμός και ο καρδιακός ρυθμός. Όταν αυτές οι ορμόνες είναι χαμηλές, οι ζωτικές λειτουργίες επηρεάζονται και αναπτύσσονται συμπτώματα. Ευτυχώς, με την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, οι περισσότεροι υποθυρεοειδικοί σκύλοι έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Αιτίες υποθυρεοειδισμού σε σκύλους

Η λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, μια κατάσταση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού σε σκύλους. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα σημαντική φλεγμονή και χαμηλή παραγωγή ορμονών. Είναι άγνωστο γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίζει να επιτεθεί στον θυρεοειδή αδένα, αλλά πιστεύεται ότι είναι κληρονομικό.

Ο υποθυρεοειδισμός σε σκύλους μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω ατροφίας του θυρεοειδούς αδένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο λειτουργικός ιστός του θυρεοειδούς αδένα αντικαθίσταται από λίπος. Οι κτηνίατροι επίσης δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτή η διαδικασία.

Ένας όγκος της υπόφυσης είναι μια άλλη αιτία, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια. Η υπόφυση βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου ενός σκύλου και είναι υπεύθυνη για την έκκριση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Σε σκύλους με όγκο της υπόφυσης, αυτή η διαδικασία είναι εξασθενημένη και ο θυρεοειδής αδένας δεν διεγείρεται. Επομένως, οι θυρεοειδικές ορμόνες δεν παράγονται.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού σε σκύλους

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί πολλά συμπτώματα στους σκύλους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αύξηση βάρους παρά τη φυσιολογική όρεξη

Συσσώρευση λίπους γύρω από τους ώμους, τον λαιμό και το πίσω άκρο

Λήθαργος

Θαμπό τρίχωμα

Αργή αναγέννηση του τριχώματος

Ξεφλουδισμένο και/ή παχύ δέρμα

Επιθέματα αλωπεκίας (τριχόπτωση)

Αργός καρδιακός ρυθμός

Δυσανεξία στο κρύο

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του δέρματος και των αυτιών

Θέματα γονιμότητας

Μειωμένη παραγωγή δακρύων (ξηροφθαλμία)

Νευρικές ανωμαλίες

Τα σκυλιά με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη, υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ήπια αναιμία στην αιμοληψία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό σε σκύλους

Τα σκυλιά με υποθυρεοειδισμό χρειάζονται από του στόματος συμπλήρωμα μιας συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης που ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Αυτό το φάρμακο χορηγείται καθημερινά και είναι σχετικά φθηνό. Η δόση, η οποία καθορίζεται από το βάρος του σκύλου, μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου με βάση την ανταπόκρισή του στη θεραπεία. Η περιοδική εξέταση αίματος βοηθά τον κτηνίατρο να αξιολογήσει τα επίπεδα ορμονών και να προσαρμόσει τη δόση όταν είναι απαραίτητο. Απαιτείται συμπλήρωμα για το υπόλοιπο της ζωής του κατοικίδιου ζώου.

Δεδομένου ότι οι υποθυρεοειδικοί σκύλοι είναι ήδη επιρρεπείς σε υψηλή χοληστερόλη, η μετάβαση σε κροκέτες με χαμηλά λιπαρά είναι ευεργετική. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προάγουν επίσης ένα πιο υγιές δέρμα και τρίχωμα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει τον καλύτερο τύπο τροφής για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του σκύλου σας.

Προσδόκιμο ζωής

Ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι ιάσιμη κατάσταση. Ωστόσο, τα περισσότερα υγιή, υποθυρεοειδικά σκυλιά ζουν μακρά, ευτυχισμένη ζωή με την κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία. Τα σκυλιά με πρόσθετα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή νεφρική νόσο, μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω της δυσκολίας στη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού παράλληλα με την ταυτόχρονη ασθένεια.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός έχει ως αποτέλεσμα κακή ποιότητα ζωής, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και μειωμένη διάρκεια ζωής. Η έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζει ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο και υγιές. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια υποθυρεοειδισμού στον σκύλο σας, φέρτε τον στον κτηνίατρο για αξιολόγηση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News