Πώς να προστατέψετε τα πόδια του σκύλου το καλοκαίρι

Τι να προσέχετε στη βόλτα του τις μέρες με πολλή ζέστη

Υπάρχουν πολλά να αγαπήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά για τα κουτάβια μας που απολαμβάνουν το κολύμπι ή απλά να λιάζονται στον ήλιο. Αλλά η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κατοικίδια ζώα μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα ευαίσθητα πόδια τους. Ακριβώς όπως λαμβάνουμε προφυλάξεις για να προστατευτούμε, είναι εξίσου σημαντικό να παρέχουμε επαρκή προστασία των ποδιών για τα σκυλιά μας.

Εδώ είναι έξι τρόποι για να προστατέψετε τα πόδια του σκύλου σας αυτό το καλοκαίρι.

Να είστε προσεκτικοί με την καυτή άσφαλτο

Αν η άσφαλτος είναι πολύ ζεστή για να περπατήσουμε χωρίς παπούτσια, είναι πολύ ζεστή και για τα σκυλάκια μας. Μια συνιστώμενη δοκιμή είναι να τοποθετήσετε την παλάμη του χεριού σας ή το πέλμα του ποδιού σας σταθερά στην επιφάνεια για επτά δευτερόλεπτα.

Το ζεστό πεζοδρόμιο μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες. Εάν σκοπεύετε να πάρετε το κουτάβι σας για μια βουτιά στην πισίνα και μετά για μια βόλτα, θυμηθείτε ότι το νερό μαλακώνει τα μαξιλάρια των ποδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Βόλτες όχι τις ώρες αιχμής της ζέστης

Αντί να βγαίνετε έξω με τον σκύλο σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, επιλέξτε πρωινές ή βραδινές βόλτες όταν είναι πιο δροσερό. Αν χρειαστεί να βγείτε έξω το απόγευμα, περπατήστε στο γρασίδι ή σε σκιερά σημεία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ασκήσετε το κουτάβι σας μέσω του παιχνιδιού σε εσωτερικούς χώρους και να παραλείψετε εντελώς τις μεγάλες βόλτες.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά

Ποιος είπε ότι τα εποχιακά υποδήματα είναι μόνο για ανθρώπους; Υπάρχουν διάφορα στυλ υποδημάτων σκύλου στην αγορά τόσο για ζεστές όσο και για ψυχρές επιφάνειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού στα μαξιλάρια των ποδιών ενός σκύλου.

Όταν σκέφτεστε τα καλοκαιρινά παπούτσια για σκύλους, να επιλέξετε αυτά που είναι φτιαγμένα με ύφασμα που αναπνέει, αφού τα σκυλιά ιδρώνουν από τα πόδια τους.

Εξετάστε τα πόδια του μετά τις βόλτες

Μην αφήνετε τα ερεθισμένα, με φουσκάλες ή καμένα πόδια να περάσουν ανεξέλεγκτα. Τα τραυματισμένα πόδια και τα μαξιλάρια των ποδιών μπορούν γρήγορα να μολυνθούν.

Εξετάστε προσεκτικά τα μαξιλαράκια των ποδιών του σκύλου σας μετά από μεγάλους περιπάτους ή σε ζεστό καιρό. Στην πραγματικότητα, είναι καλή πρακτική να ελέγχετε τακτικά τα πόδια του σκύλου σας όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή.

Αναζητήστε μικρές κόκκινες διογκωμένες κηλίδες, πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο ή ακόμα και να λείπουν κομμάτια από το ίδιο το μαξιλαράκι. Προσέξτε επίσης πώς ενεργεί ο σκύλος σας. Αν δεν θέλει να περπατήσει, ή αν κουτσαίνει ή γλείφει ή μασά υπερβολικά τα πόδια του, μπορεί να έχει πρόβλημα στα πόδια.

Έλεγχος για φαγούρα στα πόδια

Εκτός από τα εγκαύματα, οι εποχικές αλλεργίες είναι κοινές αιτίες προβλημάτων στα πόδια το καλοκαίρι. Ένα κουτάβι με αλλεργίες μπορεί συνήθως να παρατηρηθεί να γλείφει ή να μασάει υπερβολικά τα πόδια του που προκαλούν φαγούρα, προκαλώντας λεκέδες στη γούνα γύρω από τα πόδια.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν συνήθως το δέρμα μεταξύ των μαξιλαριών του σκύλου σας και όχι τα ίδια τα μαξιλάρια. Βλέπουμε συνήθως υπερβολικά ροζ ή ακόμα και κόκκινο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου.

Ξεπλύνετε τα πόδια του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της γύρης από το δέρμα που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική απόκριση. Το απλό νερό θα σας κάνει ή επιλέξτε ένα σαμπουάν με βάση τη βρώμη που είναι ειδικά για σκύλους με ερεθισμένο δέρμα. Μόλις τα πόδια τους είναι καθαρά, κρατήστε το δέρμα ενυδατωμένο με ένα μαλακτικό κατάλληλο για σκύλους.

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επίμονα, αξίζει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο για να συζητήσετε περαιτέρω θεραπείες και να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις.

Διατηρείτε τα νύχια τους κομμένα και περιποιημένα

Δεν χρειάζονται όλοι οι σκύλοι κούρεμα νυχιών, γιατί το περπάτημα σε τραχιές επιφάνειες τα φθείρει. Ωστόσο, εάν τα νύχια του σκύλου σας μεγαλώνουν υπερβολικά, μπορούν να αλλάξουν το βάδισμά του και να προκαλέσουν ορθοπεδικά προβ

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News