Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την κηλίδωση δακρύων του σκύλου σας

Ενώ οι σκύλοι δεν δακρύζουν όταν είναι λυπημένοι ή χαρούμενοι, παράγουν δάκρυα για διάφορους λόγους. Πολλοί άνθρωποι θα είναι εξοικειωμένοι με το κοκκινοκαφέ δάκρυ που μπορεί να εμφανιστεί κάτω από τα μάτια ενός σκύλου, ιδιαίτερα σε σκύλους μικρόσωμων φυλών. Για τους σκύλους φίλους μας, αυτοί οι λεκέδες από δάκρυ μπορεί να είναι άβολοι ή σημάδι υποκείμενης οφθαλμικής νόσου.

Ως ιδιοκτήτες σκύλων, οι λεκέδες μπορεί να είναι αντιαισθητικοί και αινιγματικοί. Ενώ οι περισσότερες αιτίες των λεκέδων από δάκρυα είναι αβλαβείς, ίσως είναι συνετό να αποκλείσουμε άλλες οφθαλμικές ασθένειες που προκαλούν δακρύρροια. Λοιπόν, τι προκαλεί τη κηλίδωση δακρύων και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Τι είναι η κηλίδωση δακρύων στους σκύλους;

Για να λειτουργήσουν σωστά, τα μάτια πρέπει να διατηρούνται υγρά. Τα δάκρυα, που αποτελούνται από νερό, λάδι και βλέννα, παρέχουν την απαραίτητη υγρασία για την προστασία του ματιού. Μερικοί σκύλοι παράγουν υπερβολικά δάκρυα. Στον κόσμο των κτηνιάτρων, η τεχνική ονομασία για την υπερβολική δακρύρροια είναι epiphora.

Η κηλίδωση δακρύων εμφανίζεται όταν τα δάκρυα στεγνώνουν στη γούνα κάτω από τα μάτια. Το κλασικό κοκκινοκαφέ χρώμα των λεκέδων από δάκρυα σκύλου προκαλείται από ένα μόριο βαφής που περιέχει σίδηρο που ονομάζεται πορφυρίνη. Αυτό το μόριο εκκρίνεται στα δάκρυα, καθώς και στη χολή και το σάλιο. Εάν παρουσιαστεί υπερβολική παραγωγή δακρύων, η πορφυρίνη στα δάκρυα θα λερώσει τη γούνα καθώς στεγνώνει.

Ενώ η κηλίδωση δακρύων είναι εύκολα αναγνωρίσιμη σε σκύλους με λευκή τρίχα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί σε σκύλους με σκούρο ή μαύρο τρίχωμα. Οι σκύλοι με κοντή μύτη, μεγάλα μάτια, επίπεδα πρόσωπα (όπως οι βραχυκεφαλικές ράτσες), λευκή γούνα ή συγγενή προβλήματα δακρύων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κηλίδωση δακρύων, αν και κάθε σκύλος μπορεί να επηρεαστεί από epiphora.

Γιατί η κηλίδωση δακρύων είναι προβληματική;

Οι περισσότερες αιτίες των λεκέδων από δάκρυα σε σκύλους δεν είναι προβληματικές. Πολλά σκυλιά, ειδικά τα μικρά, λευκά αφράτα σκυλιά, είναι απλά δακρυσμένα και θα είναι πάντα. Μπορούν να ζήσουν με αυτό το πρόβλημα και δεν αισθάνονται καμία ενόχληση.

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους τα δάκρυα και ο λεκές με δάκρυα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα:

Η δακρύρροια προκαλείται από ασθένεια των ματιών.

Η κηλίδωση δακρύων δεν καθαρίζεται και η λεκιασμένη ή η κρούστα περιοχή μολύνεται.

Η κηλίδωση δακρύων είναι αντιαισθητική για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Ποια είναι τα σημάδια των λεκέδων από δάκρυ στους σκύλους;

Υπάρχουν πολλά σημάδια κηλίδωσης δακρύων σε σκύλους:

Κοκκινοκαφέ αποχρωματισμός του δέρματος και των μαλλιών κάτω από τα μάτια

Αποξηραμένο καφέ ή σκούρο κρούστα κάτω από τα μάτια

Ερυθρότητα των ματιών

Ορατά δάκρυα και υγρασία γύρω από τα μάτια

Πρήξιμο του δέρματος γύρω από τα μάτια

Δυσφορία όταν αγγίζεται γύρω από τα μάτια

Ποιες είναι οι αιτίες;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν κλαίτε, εμφανίζετε καταρροή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάκρυα που παράγονται από τα μάτια συνήθως στραγγίζουν στη μύτη μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου, μια στενή δίοδο που δεν μπορεί να δει με γυμνό μάτι. Οι σκύλοι έχουν ρινοδακρυϊκούς πόρους όπως και εμείς.

Για τους περισσότερους σκύλους, η epiphora και η επακόλουθη κηλίδωση δακρύων προκαλούνται από παραλλαγές στην ανατομία που προκαλούν τα δάκρυα να ρέουν στο πρόσωπο και όχι στη μύτη μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου. Σε μερικούς σκύλους, αυτός ο αγωγός έχει φράξει, αφήνοντας τα δάκρυα να πάνε μόνο στο πρόσωπο.

Όπως έχουμε θίξει, η ίδια η κηλίδωση προκαλείται από την ξήρανση της πορφυρίνης, ενός μορίου με βάση τον σίδηρο που αποβάλλεται με δάκρυα. Καθώς τα δάκρυα στεγνώνουν, η πορφυρίνη αποχρωματίζει το δέρμα και το τρίχωμα.

Σε μερικούς σκύλους, η υπερβολική παραγωγή δακρύων και η κηλίδωση δακρύων δεν σχετίζονται με συγγενείς παράγοντες και τους ρινοδακρυϊκούς πόρους. Οποιοδήποτε επώδυνο ή τραυματισμένο μάτι μπορεί να παράγει υπερβολικά δάκρυα.

Οι παθολογικές αιτίες της υπερβολική παραγωγή δακρύων περιλαμβάνουν:

Τραύμα στο μάτι

Έλκη κερατοειδούς (τραυματισμός στη διαυγή επιφάνεια του ματιού)

Αλλεργίες (συνήθως σε περιβαλλοντικές γύρες και χόρτα)

Εξογκώματα στο βλέφαρο ή γύρω από το μάτι

Εντρόπιο (κύλιση των βλεφάρων προς τα μέσα λόγω υπερβολικού δέρματος)

Διστιχίαση (επιπλέον βλεφαρίδες που έχουν αναπτυχθεί σε λάθος σημείο στα βλέφαρα)

Διάγνωση

Για να ξεκινήσετε, ο κτηνίατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό. Μπορεί να σας ρωτήσουν για πόσο καιρό εμφανίζεται η κηλίδωση με δάκρυα, εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια ενόχλησης και εάν έχουν επιχειρηθεί θεραπείες στο σπίτι. Στη συνέχεια θα κάνουν μια ενδελεχή φυσική εξέταση, εστιάζοντας στα μάτια.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες εσωτερικές εξετάσεις, όπως:

Οφθαλμική εξέταση (με χρήση ειδικής συσκευής που επιτρέπει να φαίνονται ακόμη και τα βαθιά μέρη του ματιού)

Μέτρηση της παραγωγής δακρύων (χρησιμοποιώντας μια λωρίδα χαρτιού που ονομάζεται τεστ δακρύων Schirmer)

Μέτρηση των πιέσεων στο μάτι (τονομετρία)

Εφαρμογή της φλουορεσκεΐνης, μιας πράσινης βαφής που ελέγχει για έλκη στην επιφάνεια των ματιών. Επιπλέον, εάν αυτή η πράσινη βαφή αποστραγγίζεται από τη μύτη, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ρινοδακρυϊκός πόρος δεν είναι φραγμένος.

Εάν όλες αυτές οι εξετάσεις αποδώσουν φυσιολογικά αποτελέσματα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η παραγωγή δακρύων δεν είναι προβληματική ή σημάδι σημαντικής οφθαλμικής νόσου.

Πώς μπορώ να φροντίσω έναν σκύλο με κηλίδωση δακρύων;

Εδώ υπάρχουν τρία σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε.

Κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Θα αξιολογήσει το σκυλί σας και θα εντοπίσει την πιο πιθανή αιτία κηλίδωσης δακρύων. Θυμηθείτε, τα μάτια είναι ευαίσθητες δομές και εάν υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί ασθένεια, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε έγκαιρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάλληλη θεραπεία συχνά οδηγεί σε υποχώρηση της ρήξης.

Τακτικός καθαρισμός. Μόλις αποκλειστούν ασθένειες που προκαλούν epiphora και λεκέδες από δάκρυα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τον καθαρισμό των ματιών. Σε πολλούς σκύλους, αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό, φιλικό προς το σκύλο μαντηλάκι για να καθαρίσετε τα δάκρυα και να αποτρέψετε τη συσσώρευση.

Κρατήστε το τρίχωμα γύρω από τα μάτια κοντό. Μερικοί σκύλοι έχουν πολλές τρίχες γύρω από το πρόσωπό τους, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και να κάνουν πιο δύσκολο τον καθαρισμό τους. Σε αυτά τα σκυλιά, η τακτική περιποίηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News