Δείτε πώς να ανακουφίσετε το σκυλάκι σας όταν βγάζει δοντάκια

Φροντίστε το κουτάβι σας που βγάζει δόντια με αυτές τις 4 συμβουλές

Στους ανθρώπους, η οδοντοφυΐα συμβαίνει όταν τα βρεφικά δόντια εμφανίζονται ή σπρώχνονται μέσα από τα ούλα. Αλλά όταν πρόκειται για σκύλους, η οδοντοφυΐα συνδέεται με τα ενήλικα δόντια που μεγαλώνουν μέσα.

Η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη. Τα μωρά που βγάζουν δόντια είναι γνωστό ότι είναι ιδιότροπα, ενδιαφέρονται για το μάσημα και μπορεί ακόμη και να έχουν ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Τα κουτάβια βιώνουν παρόμοια δυσφορία, επομένως είναι σημαντικό οι γονείς των κατοικίδιων ζώων να κρατούν άνετα το γούνινο μωρό τους καθώς αναδύονται τα μόνιμα δόντια τους. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη φροντίδα ενός κουταβιού που βγάζει οδοντοφυΐα.

Πότε αρχίζουν τα κουτάβια να βγάζουν δόντια;

Τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια, αλλά τα νεογιλά τους δόντια αρχίζουν να βγαίνουν στην ηλικία των 3 εβδομάδων. Μέχρι την 8η εβδομάδα, έχουν το πλήρες σετ των 28 μωρών (γαλακτοκομικών) δοντιών. Αυτά τα δόντια πέφτουν όταν τα κουτάβια είναι μεταξύ 4-7 μηνών και αντικαθίστανται από 42 ενήλικα δόντια.

Η οδοντοφυΐα ξεκινά όταν τα ενήλικα δόντια κινούνται μέσα στη γνάθο και αρχίζουν να ασκούν πίεση στις ρίζες των βρεφικών δοντιών. Τα κουτάβια σταματούν την οδοντοφυΐα όταν τα ενήλικα δόντια έχουν ανατείλει πλήρως, σε ηλικία 6-7 μηνών. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών συνήθως βγάζουν ενήλικα δόντια νωρίτερα από τους σκύλους μικρής φυλής, αλλά η διαδικασία για την ολοκλήρωση της έκρηξης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για τα μεγάλα σκυλιά.

4 Συμβουλές για να βοηθήσετε ένα κουτάβι που βγάζει δόντια

Δημιουργία ασφαλούς χώρου

Η προστασία για τα κουτάβια του σπιτιού σας αφορά το να αφαιρέσετε οτιδήποτε δεν θέλετε να καταστραφεί και να προσφέρετε πολλά κατάλληλα αντικείμενα που να μπορεί να μασήσει το κουτάβι σας.

Βεβαιωθείτε ότι τα επικίνδυνα αντικείμενα όπως φάρμακα, σκουπίδια, μπαταρίες, τσίχλες, αναλώσιμα καθαρισμού αλλά και διάφορα τρόφιμα δεν είναι προσβάσιμα από το κουτάβι σας. Εάν έχετε φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξικά για τους σκύλους. Απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια από τα περίεργα κουτάβια και χρησιμοποιήστε πύλες για σκύλους για να μπλοκάρετε τις σκάλες και οποιονδήποτε άλλο χώρο όπου δεν θέλετε να τολμήσει να πάει το κουτάβι σας.

Μέσα στο χώρο του κουταβιού, τοποθετήστε ένα κλουβί όπου μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ένα μπολ με νερό, μαλακά κλινοσκεπάσματα και χώρο μέσα για να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να σταθούν και να γυρίσουν.

Αγοράστε παιχνίδια για οδοντοφυΐα για κουτάβι

Τα παιχνίδια είναι μια εξαιρετική διέξοδος για να διασκεδάσετε ένα κουτάβι και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον πόνο της οδοντοφυΐας. Κρατήστε πολλά παιχνίδια που είναι ασφαλή για τα κουτάβια και περιστρέψτε τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στο κουτάβι σας για να του εξάψετε το ενδιαφέρον.

Για τα κουτάβια που εμφανίζουν οδοντοφυΐα, προσφέρετε ένα μείγμα από ελαστικά παιχνίδια και μαλακά παιχνίδια. Μείνετε μακριά από πολύ σκληρά παιχνίδια ή κόκαλα (αυτά που είναι τόσο σκληρά που δεν μπορείτε να τα χαράξετε με το νύχι σας), καθώς αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμένα δόντια.

Δοκιμάστε τα Frozen Goodies

Τα κατεψυγμένα παιχνίδια και οι λιχουδιές βοηθούν να απαλύνουν τα ούλα ενός κουταβιού που βγάζει οδοντοφυΐα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλουτίσετε τον χρόνο παιχνιδιού του κουταβιού σας. Δοκιμάστε να γεμίσετε ένα παιχνίδι KONG με τροφή για κουτάβια αναμεμειγμένη με νερό και να το βάλετε στην κατάψυξη. Αυτό είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την εκπαίδευση στο κλουβί, για να παρέχει στο κουτάβι σας μια νόστιμη απόσπαση της προσοχής όταν το αφήνετε μόνο του.

Τα παγωμένα ή κατεψυγμένα σνακ όπως τα πράσινα φασόλια, τα βατόμουρα, το καρπούζι χωρίς κουκούτσια ή τα καρότα είναι μια καλή επιλογή φιλική προς τον σκύλο που μπορεί επίσης να αισθάνεται καλά στα ερεθισμένα ούλα. Τα παγάκια είναι πολύ σκληρά για τα δόντια και δεν συνιστώνται για το κουτάβι σας.

Εκπαιδεύστε τα σωστά

Τα κουτάβια μπορεί να είναι πολύ στοματικά κατά την οδοντοφυΐα και χρειάζονται οι γονείς τους να τους διδάξουν τι δεν είναι παιχνίδι για μάσημα.

Εάν το κουτάβι σάς πιάνει στο στόμα του ενώ παίζει, προσφέρετέ του αμέσως ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο μασήματος. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τραβήξτε τα χέρια σας μακριά, αποχωρίστε τον εαυτό σας από το κουτάβι σας ήσυχα και αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Αυτό του διδάσκει ότι το στόμα ή το δάγκωμα δεν τραβά περισσότερη προσοχή. Όταν ηρεμήσει, μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε με ένα παιχνίδι.

Χρησιμοποιήστε εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης –δίνοντας στο κουτάβι σας προσοχή, έπαινο και τροφή όταν κάνει το σωστό– για να διδάξετε τις επιθυμητές συμπεριφορές και να βοηθήσετε το κουτάβι σας να μάθει. Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης των σκύλων, γιατί δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό χωρίς φόβο και άγχος. Εάν το κουτάβι σας δείχνει επιθετικότητα με τα παιχνίδια ή είναι επίμονα στοματικό, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News