Οι πρώτες κάμπιες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Πώς να προστατεύσετε το ζωάκι σας.
Καθώς ανοίγει ο καιρός, κάνουν όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή τους οι κάμπιες των πεύκων. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Thaumetopoea pityocampa. Μέχρι το Φεβρουάριο παραμένουν σε κουκούλια που κρέμονται στα κλαδιά των πεύκων σαν μεγάλες μπάλες από βαμβάκι.
Τώρα, ήρθε ο καιρός να κατέβουν στο έδαφος και η παρουσία τους μπορεί να κρατήσει μέχρι και τον Ιούλιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εκεί είναι που πρέπει να προσέξουμε τις γάτες και τους σκύλους μας για να μην έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες.
Κι αυτό γιατί επειδή οι κάμπιες για να προστατευθούν έχουν τρίχες στην πλάτη τους, οι οποίες περιέχουν μία ουσία που ονομάζεται Thaumetopoeina. Και μόνο η επαφή της τρίχας με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση τόσο σε ζώα όσο και στους ανθρώπους.
Οι σκύλοι μάλιστα είναι πιο ευάλωτοι στην τοξικότητα της κάμπιας από ότι οι γάτες. Αυτό οφείλεται στη φυσική τους περιέργεια αλλά και στην άγνοια κινδύνου! Βλέποντας τις κάμπιες, που συνήθως φτιάχνουν «γραμμές», κινούμενες η μία πίσω από την άλλη, ο σκύλος μας μπορεί να θελήσει να τις μυρίσει ή να τις γλύψει. Οι κάμπιες προσπαθούν να αμυνθούν και μέσω των τριχών τους απελευθερώνουν μία τοξική ουσία, που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο στόμα, τα μάτια και γενικά στο μουσούδι του σκύλου.
Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο των χειλιών και του προσώπου. Η γλώσσα μπορεί να κρέμεται έξω, ο σκύλος δυσκολεύεται να καταπιεί και μπορεί να παράγει πάρα πολύ σάλιο. Έχει έντονη φαγούρα στη μύτη, τα μάτια και σε όλο το ρύγχος. Κάποια ζώα μπορεί να κάνουν εμετό.
Σε περίπτωση που ο τετράποδος φίλος σας έρθει σε επαφή με μία κάμπια και τις τρίχες της είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε άμεσα την κατάσταση. Πλύντε με άφθονο νερό τις περιοχές που παρουσιάζουν φλεγμονή και προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις τοξικές τρίχες. Απαιτείται πολλή προσοχή, αφού αν τρίψετε δυνατά την περιοχή, οι τρίχες ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν ακόμα περισσότερη από την τοξική τους ουσία.
Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα για να σταματήσει την εξάπλωση της μόλυνσης και να χορηγήσει, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά στο μικρό σας φίλο.