Η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα απρόοπτα…
Αν δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να αφήσεις το σκύλο σου σε κάποιον άλλο στις διακοπές, ακόμη κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ένα πρόσωπο που το τετράποδό σου γνωρίζει καλά, θα πρέπει να τον έχεις προετοιμάσει για κάθε ενδεχόμενο. Η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις ότι ο σκύλος σου θα έχει ό,τι χρειάζεται κατά την απουσία σου.
1. Πληροφορίες για τη διατροφή του: Δώσε στο άτομο που θα τον προσέχει ακριβείς οδηγίες για τη δοσολογία και τις ώρες του φαγητού και φρόντισε να τον προμηθεύσεις με όλη την ποσότητα του φαγητού που θα χρειαστεί ο σκύλος στη διάρκεια των διακοπών σου.
2. Λιχουδιές: Προμήθευσε το φροντιστή του σκύλου σου και με λιχουδιές, εξηγώντας του πόσες μπορεί να του δίνει και υπό ποιες συνθήκες.
3. Φάρμακα: Αν ο σκύλος σου ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενημέρωσε λεπτομερώς το φροντιστή του και, σε περίπτωση που τα φάρμακα είναι πολλά και διαφορετικά, βάλε τα σε διαφορετικά σακουλάκια με ενημερωτικές ετικέτες.
4. Ιδιαιτερότητες φαγητού: Μήπως ο σκύλος σου συνηθίζει να κλέβει το φαγητό των άλλων ζώων, να καταβροχθίζει το δικό του υπερβολικά γρήγορα ή μήπως έχει υπερευαίσθητο στομάχι; Ο φροντιστής του θα πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά.
5. Νερό: Ζήτησε από το άτομο που θα τον προσέχει να του βάζει (ή να του αλλάζει) νερό δύο φορές τη μέρα, ιδιαίτερα αν το τετράποδό σου αδειάζει γρήγορα το μπολ του.
6. Ιδιαιτερότητες συμπεριφοράς: Ο φροντιστής πρέπει να γνωρίζει αν ο σκύλος δυσκολεύεται να πλησιάσει ανθρώπους που δεν ξέρει, αν τρομοκρατείται από τους δυνατούς θορύβους, αν ξύνεται έντονα κάθε φορά που αγχώνεται και άλλες τέτοιες ιδιαιτερότητες.
7. Ύπνος: Αν χρειαστεί για την περίοδο των διακοπών να μεταφέρεις το σκύλο σου σε άλλο χώρο, μην παραλείψεις να πάρεις μαζί και το μαξιλάρι/κρεβάτι όπου κοιμάται και να ενημερώσεις τον dog sitter για το πρόγραμμα ύπνου του.
8. Κτηνίατρος: Δώσε στο φροντιστή τα στοιχεία του κτηνιάτρου για περίπτωση ανάγκης, καθώς και το βιβλιάριο όπου αναγράφονται τα εμβόλια και πιθανά προβλήματα υγείας του ζώου.