Φαίνεται να αυξάνονται όσοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια βλάπτουν, εκτός από τα παιδιά, και τα τετράποδά τους.
Παρά το συντριπτικό όγκο επιστημονικών δεδομένων που αποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ωφέλιμος για όλη την ανθρωπότητα, ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός γονιών εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα προβλήματα που προκαλεί υπερβαίνουν την ευεργετική δράση του. Και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν παλιές επιδημίες δεν φαίνεται να μεταπείθει αυτούς τους γονείς.
Τώρα το λεγόμενο κίνημα κατά των εμβολιασμών έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και ανάμεσα στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Brooklyn Paper. Όπως γράφει η εφημερίδα, όλο και περισσότεροι Νεοϋορκέζοι από τις πιο ακριβές συνοικίες αρνούνται να κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στα κατοικίδιά τους.
«Βλέπουμε όλο και περισσότερους πελάτες να μη θέλουν να εμβολιάσουν τα ζώα τους», είπε η κτηνίατρος Dr Amy Ford στην Brooklyn Paper.
Η νόσος του Carre (μόρβα), η ηπατίτιδα, η λύσσα είναι μερικές μόνο από τις δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες από τις οποίες ο εμβολιασμός προστατεύει τους σκύλους.
«Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η λογική αυτών των ανθρώπων, απλά νιώθουν ότι το να εμβολιάσουν το κατοικίδιό τους με χημικές ουσίες θα του προκαλέσει προβλήματα», συμπλήρωνε η dr Ford. Κάποιοι, όπως σχολίασε μια άλλη κτηνίατρος στο ίδιο έντυπο, η dr. Stephanie Liff, πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και στο σκύλο.
«Ποτέ δεν έχουμε διαγνώσει αυτισμό σε σκύλο», πρόσθετε η ίδια.
Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβητούν την αξιοπιστία του ρεπορτάζ της Brooklyn Paper. Η αρθρογράφος των New York Times, Erin McCann, έγραψε στο Twitter ότι ίσως το έντυπο να βιάστηκε να κατηγορήσει τους Νεοϋορκέζους.
Όπως σχολίασε η McCann, το άρθρο βασίστηκε μόνο σε μία συνέντευξη ιδιοκτήτη σκύλου, προσθέτοντας ότι αν όντως κάποιοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα τετράποδά τους κατά της λύσσας, οι κτηνίατροι πρέπει να τους αναφέρουν στις αρχές γιατί το συγκεκριμένο εμβόλιο επιβάλλεται δία νόμου στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.
Ας ελπίσουμε λοιπόν η Brooklyn Paper να παρουσίασε τα γεγονότα με κάποια δόση υπερβολής, γιατί ό,τι ξεκινάει από την Αμερική συνήθως, αργά ή γρήγορα, φτάνει και στη χώρα μας.