Εξαρτάται, απαντούν οι ειδικοί.
Και εκεί που σκύβεις να μαζέψεις τα κακάκια του σκύλου σου όταν έχετε βγει βόλτα, πανικοβάλλεσαι: γιατί έχουν πράσινο χρώμα; Δεν έχει ξανασυμβεί. Στην πραγματικότητα, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, συχνά εντελώς αθώες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις παθολογικές.
Πότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας;
Το πράσινο χρώμα «μπορεί να οφείλεται σε κάποια χρωστική ουσία που διαπερνάει το έντερο του σκύλου χωρίς να υποστεί μεγάλες αλλαγές, όπως η χλωροφύλλη η οποία, σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να χρωματίσει τα κόπρανα», απαντά η Tracey Jensen, επιστημονική διευθύντρια του Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Γουέλιγκτον στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί αν ο σκύλος σου έχει μασουλήσει γρασίδι ή άλλη τροφή φυτικής προέλευσης.
Πότε κρύβει κάτι παθολογικό;
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, το πράσινο χρώμα στα κόπρανα οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοξινών, όπως αυτές που υπάρχουν σε ποντικοφάρμακα, προειδοποιεί η dr. Jensen. Ένα άλλο σενάριο είναι όταν τα κόπρανα πρασινίζουν από προβλήματα απορρόφησης στο έντερο. «Η χολή, που χρησιμοποιείται κατά την πέψη, φυσιολογικά απορροφάται ξανά από το έντερο και επαναχρησιμοποιείται. Όμως κάποιες φορές στην κολίτιδα –τη φλεγμονή του εντέρου– δεν απορροφάται ξανά και βγαίνει με τα κόπρανα, χρωματίζοντάς τα πράσινα», εξηγεί η ειδικός.
Πώς θα καταλάβω όμως ότι το πράσινο χρώμα δεν είναι αθώο;
Πώς θα διαπιστώσεις λοιπόν ότι τα κακά του είναι πράσινα γιατί έφαγε γρασίδι και όχι επειδή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας; «Συχνά, όταν τα κόπρανα αλλάζουν σχήμα ή είναι βλεννώδη, το πράσινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της χολής, που δεν απορροφάται ξανά από το έντερο», απαντά η γιατρός. «Αν τα κόπρανα έχουν φυσιολογικό σχήμα, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει κάποια πάθηση στο γαστρεντερικό σύστημα».
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ενημερώσεις τον κτηνίατρό σου όταν ο σκύλος σου κάνει πράσινα κακά και, ιδανικά, να του πας ένα φρέσκο δείγμα για εξέταση, ιδιαίτερα αν δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο ότι έχει φάει ποντικοφάρμακο! Αν η δυσχρωμία οφείλεται σε δηλητηρίαση, όσο πιο γρήγορα την αντιμετωπίσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης. Εξάλλου, ακόμα αν ένας σκύλος σου συνηθίζει να τρώει μεγάλες ποσότητες από γρασίδι, «αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικών ενοχλήσεων», καταλήγει η dr Jensen.