Μπορώ να δώσω στο σκύλο μου ιβουπροφαίνη;

Και τι κάνουμε αν κατά λάθος καταπιεί μερικά χάπια;

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε την πρωτοβουλία να δίνουμε τα δικά μας φάρμακα στο σκύλο μας. Μόνο στην περίπτωση που ο κτηνίατρος το συμβουλεύσει ρητά.

Μήπως όμως τα παυσίπονα ιβουπροφαίνης αποτελούν εξαίρεση; Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος μας είναι γεράκος και πάσχει από αρθριτικά, μπορούμε να του τα δώσουμε;

Η απάντηση είναι και σε αυτή την περίπτωση η ίδια: ότι μόνο ο κτηνίατρος θα αποφασίσει ποια φάρμακα μπορούμε να χορηγήσουμε στο σκύλο μας. Η ιβουπροφαίνη, συγκεκριμένα, όπως και πολλά άλλα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρουσιάζουν τοξική δράση για το τετράποδο και πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία του σπιτιού μη προσβάσιμα από το ζωάκι μας.

Τα συμπτώματα

Αν ο σκύλος σου καταναλώσει ιβουπροφαίνη τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει μέσα σε μόλις μία ώρα είναι:

Εμετό με αίμα ή αίμα στα κόπρανα

Διάρροια

Ναυτία

Δυσκολία στην ούρηση ή ακράτεια

Αποπροσανατολισμό, δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων.

Όσο περισσότερα χάπια φάει ένας σκύλος, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα και, καθώς περνάει η ώρα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο στομάχι και στα νεφρά. Αν η δηλητηρίαση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, σε κώμα, ίσως ακόμα και στο θάνατο.

Πώς αντιδρώ αν υποψιαστώ δηλητηρίαση από φάρμακα;

Επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο ή, ακόμα καλύτερα, προσκόμισε το σκύλο σου στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και να αποφασιστούν οι διαθέσιμες επιλογές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από πλύση στομάχου μέχρι χειρουργική επέμβαση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News