6 συμβουλές για να φροντίσεις τα πατουσάκια του σκύλου σου

Πώς θα προλάβεις τους ερεθισμούς και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο;

Όχι, τα πατουσάκια του σκύλου σου δεν είναι φτιαγμένα από κάποιο σούπερ ανθεκτικό υλικό. Όπως και τα δικά μας πέλματα, πονούν και πληγώνονται όταν πατούν πάνω σε πέτρες, αγκάθια ή καυτό τσιμέντο. Οι παρακάτω συμβουλές λοιπόν, από τον Αμερικανό κτηνίατρο Dr. Marty Becker, θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τα πόδια του τετράποδου φίλου σου και να προλάβεις μικροατυχήματα που μπορεί να συμβούν ακόμα και σε μια καθημερινή βόλτα.

Κάνε έναν εβδομαδιαίο έλεγχο στα πατουσάκια του σκύλου σου: Μην περιμένεις να αρχίσει να κουτσαίνει για να αναζητήσεις το πρόβλημα. Κάθισε στο πάτωμα ή πάρε το σκύλο σου αγκαλιά, ανάλογα με το μέγεθος και το χαρακτήρα του. Έλεγξε τα δάχτυλα, τα πέλματα, τα νύχια του για τυχόν ερεθισμούς, πρηξίματα, σημεία ευαισθησίας, πληγές ή άλλες ενοχλήσεις. Πίεσε κάθε πατουσάκι του απαλά: αν ο σκύλος σου αντιδράσει δείχνοντας δυσφορία, εξέτασέ τα πιο προσεκτικά. Μια άλλη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά; Το κατοικίδιό σου γλείφει συστηματικά τα πατουσάκια του προσπαθώντας να τα καθαρίσει.

Αναζήτησε ξένα σώματα: Ένας σκύλος που κυκλοφορεί συχνά πάνω σε γρασίδι και άλλους χώρους πρασίνου μπορεί εύκολα να γεμίσει με κολλιτσίδες, αγκάθια και πολλούς ακόμα ξένους εισβολείς. Για να τα αφαιρέσεις, χρησιμοποίησε ένα τσιμπιδάκι (για τα αγκάθια) ή ψαλίδισε λίγο το τρίχωμα στις πατούσες (για χόρτα και φύλλα που προσκολλώνται στη γούνα του).

Φρόντισε να τριμάρεις συστηματικά το τρίχωμα στις πατούσες του: Ιδιαίτερα αν είναι μακρύτριχος και σχηματίζει συχνά κόμπους στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα του. Το τριμάρισμα προστατεύει, επίσης, τα πατουσάκια του από ξένα σώματα που διαφορετικά προσκολλώνται εύκολα στην πλούσια γούνα.

Διατήρησε τα πατουσάκια του στεγνά: Η υπερβολική υγρασία ευνοεί τους ερεθισμούς. Γι’ αυτό, όταν επιστρέφετε από μια βόλτα πάνω σε ποτισμένο γρασίδι ή από την παραλία, για να τον προστατεύσεις από μύκητες και βακτήρια σκούπισε καλά τα πόδια του με μια πετσέτα.

Προστάτευσέ τα από εγκαύματα: Αν το τσιμέντο ή η άσφαλτος είναι υπερβολικά καυτή, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, για να την ακουμπήσεις με γυμνές παλάμες, το ίδιο συμβαίνει και με τα πατουσάκια του σκύλου σου. Γι’ αυτό, τις πολύ ζεστές μέρες κάντε βόλτα στο χώμα ή σε μια επιφάνεια που προστατεύεται από πυκνή σκιά, αφού πρώτα βεβαιωθείς ότι δεν καίει.

Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο για να τα καθαρίσεις: Σχεδόν όλα τα πράγματα που μπορεί να προσκολληθούν στα πατουσάκια του σκύλου σου, όπως τσίχλες και γρασίδι, καθαρίζονται με λίγο ελαιόλαδο. Ίσως χρειαστεί επίσης να κόψεις το τρίχωμα που έχει γίνει κόμπος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αν ο ξένος εισβολέας έχει εγκλωβιστεί κοντά στην επιδερμίδα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: αν κόψεις κατά λάθος δέρμα, το αίμα θα εκτοξευτεί με τη δύναμη ενός σιντριβανιού. Ίσως λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση να είναι καλύτερο να ζητήσεις τη βοήθεια του κτηνιάτρου.


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News