Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όπως επιβεβαιώνει και μια κτηνίατρος.
Από τη στιγμή που οι ψύλλοι μπαίνουν στο σπίτι μας, μπορούν να αναπαραχθούν με ραγδαίους ρυθμούς. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή σας ένα πλούσιο οπλοστάσιο για να τους αντιμετωπίσουμε. Αυτές είναι λοιπόν οι συμβουλές που δίνει η Αμερικανίδα κτηνίατρος Dr. Lynn Buzhardt για να θωρακίσουμε το σπίτι μας απέναντι στους ψύλλους και να συνεχίσουμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τον τετράποδο φίλο μας, χωρίς «παρείσακτους».
1. Μάθε τα βασικά για τους ψύλλους: Για να αντιμετωπίσεις τον «εχθρό», πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις τα βρόμικα μυστικά του. Όπως ότι οι ψύλλοι μπορούν να ζήσουν έως και για 12 μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτούν εκατομμύρια απογόνους! Το ήξερες επίσης ότι τα άλματά τους ξεπερνούν σε ύψος το μισό μέτρο; Και ότι οι ψύλλοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί (καλά, αυτό μάλλον το έχεις μάθει ήδη, με τον άσχημο τρόπο);
2. Μάθε τα συμπτώματα του δαγκώματος από ψύλλο: Αμέσως προκαλεί στο σκύλο φαγούρα και, μέσα σε 30 λεπτά, το κατοικίδιό σου ίσως εμφανίσει ένα κόκκινο σπυράκι. Συχνά, μάλιστα, η ερεθισμένη περιοχή μολύνεται από το ξύσιμο.
3. Αντιμετώπισε το δάγκωμα από ψύλλο: Πλύνε την περιοχή με αντισηπτικό σαπούνι, ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνιάτρου, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης.
4. Εξολόθρευσε τον ψύλλο σε κάθε στάδιο της ζωής του: Τα στάδια της ζωής του συγκεκριμένου παρασίτου περιλαμβάνουν τα αυγά, τις προνύμφες, τις νύμφες και τα ενήλικα έντομα. Καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο μήπως πέρα από το κοινό παρασιτοκτόνο που σκοτώνει τα ενήλικα έντομα, χρησιμοποιήσεις είτε στο περιβάλλον είτε στο ζώο κάποιο παρασιτοκτόνο που καταστρέφει την προνύμφη ή που στειρώνει τα ενήλικα έντομα αποτρέποντας τη γέννηση αυγών.
5. Σκότωσε τους ψύλλους που μαζεύει ο σκύλος σου από το δρόμο: Αν στη διάρκεια μιας βόλτας σας μεταναστεύσει ένας «αδέσποτος» ψύλλος στον τετράποδο φίλο σου, ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου συστήσει το καλύτερο φάρμακο για να τον εξολοθρεύσεις προτού μπει στο σπίτι και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.
6. Εξέτασε συστηματικά το σκύλο σου για ψύλλους: Μην περιμένεις να τον δεις να αρχίσει να ξύνεται. Καλό είναι επίσης να βουρτσίζεις συχνά το τρίχωμά του, ώστε τα φυσικά προστατευτικά έλαια της γούνας του να απλώνονται παντού και να μειώνεται η τριχόπτωση. Στη διάρκεια του βουρτσίσματος μπορείς και να τον εξετάσεις για ψύλλους.
7. Απόφυγε τις «επικίνδυνες» περιοχές: Αν στο παρελθόν έχεις εντοπίσει ψύλλους σε κάποιο σημείο στη γειτονιά, π.χ. στο πάρκο, προσπάθησε να το αποφεύγεις στις βόλτες σου με το σκύλο σου.
8. Έλεγξε και το περιβάλλον όπου ζει ο σκύλος σου για ψύλλους: Αν κυκλοφορεί π.χ. στον κήπο, απομάκρυνε συχνά τα ξερά φύλλα και τα χόρτα. Ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου συστήσει ένα παρασιτοκτόνο για να ψεκάσεις το περιβάλλον.
9. Κάνε τακτικά καθαριότητα στο σπίτι: Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία όπου κυκλοφορεί και κοιμάται, κυρίως, ο σκύλος σου. Αν για παράδειγμα ξαπλώνει στο κρεβάτι σου, πλύνε τακτικά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες με ζεστό νερό και καθάρισε το στρώμα από σκόνες και παράσιτα με την ηλεκτρική σκούπα.
10. Προστάτεψε το σκύλο σου όλο το χρόνο από τους ψύλλους: Μην περιμένεις μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συζήτησε με τον κτηνίατρο ποια προϊόντα συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ασφάλεια για το τετράποδό σου με την αποτελεσματική προστασία.