4 τρόποι με τους οποίους τρελαίνεις το κατοικίδιό σου!

Τι φταίει για την κακή συμπεριφορά του;

Αναρωτιέσαι γιατί σου κάνει κόνξες η γάτα σου; Στρέψε το βλέμμα σου προς τον κοντινότερο καθρέφτη. Σύμφωνα με νέα μελέτη περίπου 80% των προβλημάτων συμπεριφοράς των κατοικίδιων πηγάζουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες και, πιο συγκεκριμένα, από την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του φροντιστή τους. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί σου είπαμε να κοιταχτείς στον καθρέφτη;

Αυτό υποστηρίζει και ο Nicholas Dodman, Διευθυντής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς στην Βοστώνη, ο οποίος μετά από πολλές μελέτες έχει καταλήξει στο εξής επιστημονικό συμπέρασμα: ότι η συμπεριφορά των κατοικιδίων μας εξαρτάται πολύ λιγότερο από τα γονίδιά τους και πολύ περισσότερο από τον τρόπο που τα… μεγαλώνουμε. Συγκεκριμένα, τα οικόσιτα ζώα -με πρωταγωνιστές τους σκύλους- τείνουν να εμφανίζουν αντίστοιχες ψυχολογικές συμπεριφορές με εκείνες των ιδιοκτητών τους.

Για να μάθεις αν προκαλείς αγωνία και λαχτάρα στο αγαπημένο σου κατοικίδιο, συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 συμπεριφορές που μπορεί πραγματικά να «αποτρελάνουν» το ζωάκι σου.

#1. Ξεχνάς να το βγάλεις βόλτα. Αν το βράδυ παραπονιέσαι ότι δε μπορείς να κοιμηθείς γιατί σε «ξενυχτάει» η γάτα σου με τις τρέλες που κάνει, ήρθε η ώρα να σε ενημερώσουμε ότι υπαίτιος είσαι μάλλον εσύ. Γιατί; Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης σε καθημερινή βάση. Κι όχι μόνο για λόγους υγείας: η βόλτα φαίνεται να έχει ηρεμιστική δράση για την ψυχολογία τους, ενώ εμποδίζει την εκδήλωση των καταστροφικών… ενστίκτων τους.  

#2. Του στερείς τη γλουτένη. Μπορεί εσύ να αποφεύγεις την γλουτένη, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να επιβάλεις αυτήν την απαγόρευση  στο κατοικίδιο σου. Κατ’αρχάς, τόσοι οι γάτες όσο και οι σκύλοι χωνεύουν με ευκολία τα σιτηρά. Πέρα από αυτό, μειώνοντας την πρόληψη των τελευταίων από τη διατροφή του κατοικίδιού σου, αυξάνεις σημαντικά την πρόληψη πρωτεϊνών από τον οργανισμό του. Πώς μπορεί αυτό να του προκαλέσει πρόβλημα; Σύμφωνα με τον Nicholas Dodman, τα κατοικίδια που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά. «Για να το αποφύγεις, φρόντισε να μειώσεις την καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης από το σκύλο σου κατά 18% και τη γάτα σου κατά 30%», σημειώνει.

#3. Έχεις στρες (και φαίνεται). Ειδικά οι σκύλοι είναι εξπέρ στο να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα του σώματός των φροντιστών τους. Κι επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό ακριβώς που σου συμβαίνει, αγχώνονται κι εκείνοι με τη σειρά τους. Τα καλά νέα; Χαλαρώνουν όταν σε βλέπουν να ηρεμείς.

#4. Λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. Συμβαίνει σε εσένα και συμβαίνει και στο pet σου: η βαρεμάρα και η αίσθηση ότι το αγνοείς μπορεί να το εξωθήσει σε έντονα ξεσπάσματα. Τα τελευταία μάλιστα ενδέχεται να έχουν στόχο την ταπετσαρία του καναπέ, τις φρεσκοπλυμένες κουρτίνες σου ή τα παπούτσια σου. Για να το αποφύγεις, προσπάθησε να διεγείρεις τις αισθήσεις του αφήνοντάς του παιχνίδια σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου. Αν μάλιστα, τα ψεκάζεις μια θελκτική για αυτό μυρωδιά (όπως είναι η λεβάντα και το χαμομήλι), τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News