Πώς θα εκπαιδεύσεις τη γάτα σου με ένα «κλικ»

Εσύ γνωρίζεις την εκπαίδευση με κλίκερ;

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τις γάτες ανεπίδεκτες εκπαίδευσης, ίσως όμως δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα την εκπαίδευση με κλίκερ.

Στηρίζεται στη φυσική τάση της γάτας να επαναλαμβάνει μια συμπεριφορά που έχει θετικά αποτελέσματα. Δεν χρησιμοποιείται η τιμωρία, παρά μόνο η επιβράβευση και ένα αξεσουάρ που ονομάζεται κλίκερ (θα το βρεις σε pet shops, αλλά μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και το παιχνίδι «βατραχάκι»). 

Συνοπτικά, τα βήματα αυτής της εκπαίδευσης είναι τα εξής δύο: «Ειδοποιούμε» τη γάτα μας ότι μια συμπεριφορά της είναι η επιθυμητή κάνοντας ένα «κλικ» με το κλίκερ ή με το βατραχάκι, και στη συνέχεια την επιβραβεύουμε μια λιχουδιά.

Γιατί με ένα «κλικ» και όχι με κάποιον άλλο ήχο; Επειδή σε αντίθεση με τον ήχο της φωνής σου, που η γάτα σου ακούει όλη τη μέρα, αποτελεί ένα διακριτό ήχο που μπορεί να συνδεθεί εύκολα στο μυαλό της με επιθυμητές συμπεριφορές. Με το «κλικ» λοιπόν η γάτα σου καταλαβαίνει ότι έκανε κάτι «καλό», ενώ η λιχουδιά που της δίνεις αμέσως μετά είναι το θετικό αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της, που ενισχύει την τάση της να την επαναλάβει.

Προτού αρχίσεις να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου με κλίκερ, να ξέρεις ότι χρειάζεται υπομονή. Δεν θα δεις αποτελέσματα με τη μία. Επίσης αποφάσισε εξαρχής ποιες συμπεριφορές της θέλεις να ενισχύσεις, ποιες να αλλάξεις, και αν θέλεις να της διδάξεις κάποια απλά κόλπα. 

Αν αποφασίσεις να την εκπαιδεύσεις σε κάποιες εντολές, ξεκίνησε από τα πιο απλά πράγματα. Η ευκολότερη εντολή είναι, ίσως, το «έλα». Μόλις έρθει, μπορείς να την επιβραβεύσεις με μια λιχουδιά. Αν η γάτα σου έχει μάθει να έρχεται με το κοπάνημα της κονσέρβας, είναι παιχνιδάκι να την εκπαιδεύσεις ώστε να συνδέσει το «κλικ» με τις λιχουδιές. 

Tips για να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου με κλίκερ:

1. Ξεκίνησε με μια εύκολη εντολή, που η γάτα σου μπορεί να κάνει και μόνη της (να καθίσει, να έρθει κοντά σου, να ακολουθήσει έναν κινούμενο στόχο π.χ. μια κορδέλα ή να ακουμπήσει το χέρι σου με τη μουσούδα της).

2. Κάνε μόνο ένα «κλικ». Περισσότερα από ένα μπορεί να μπερδέψουν τη γάτα σου.

3. Φρόντισε τα «μαθήματα» να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια.

4. Ποτέ μην πιέζεις τη γάτα σου να κάνει κάτι, π.χ. σπρώχνοντάς τη ή σηκώνοντάς τη στα χέρια σου. Όλες οι κινήσεις της πρέπει να είναι εθελούσιες για να αρχίσει σταδιακά να τις συνδέει με το «κλικ».

5. Ξεκίνησε επιβραβεύοντας μικρές προόδους προς το στόχο σου και μετά ανέβασε τον πήχυ. Αν, για παράδειγμα, προσπαθείς να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου να μπει στο κλουβί μεταφοράς της, αρχικά επιβράβευσε οποιοδήποτε βήμα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, μετά επειδή πλησιάζει κατευθείαν προς το κλουβί και, τέλος, επειδή μπαίνει μέσα.

6. Μην τιμωρείς τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Επικεντρώσου στις επιθυμητές, επιβραβεύοντάς τις. Για παράδειγμα, αντί να τιμωρήσεις τη γάτα σου που γρατζούνισε τον καναπέ, επιβράβευσέ την όταν θα χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο.


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News