5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν υιοθέτησες ενήλικη γάτα

Τι σε συμβουλεύει μια ειδικός για να τη βοηθήσεις να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Μόλις υιοθέτησες μια ενήλικη γάτα; Συγχαρητήρια που βοήθησες να βρει σπίτι ένα ζώο που είχε λιγότερες ελπίδες υιοθεσίας από ένα γατάκι! Τώρα καλό είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές της ειδικού στη συμπεριφορά της γάτας Marilyn Krieger, για να διευκολύνεις την προαρμογή της.

Αυτά λοιπόν είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την υιοθεσία ενός ενήλικου ζώου.

1. Κάποιες ενήλικες γάτες κρύβονται και αποφεύγουν τους ανθρώπους τις πρώτες μέρες μετά την υιοθεσία τους. Αν και η δική σου παρουσιάζει την ίδια συμπεριφορά, άφησέ τη σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς άλλους ανθρώπους ή ζώα, εξοπλίζοντάς το με φαγητό, νερό, μια αμμολεκάνη, αλλά και «φωλιές» όπου μπορεί να κοιμηθεί άνετα, όπως ένα κουτί με ένα μαξιλαράκι στο εσωτερικό. Ποτέ μην την πιέσεις να κοινωνικοποιηθεί. Άφησέ την τουλάχιστον για ένα 24ωρο να εξερευνήσει το χώρο μόνη και στη συνέχεια, αν δείχνει σημάδια εξοικείωσης με το περιβάλλον, μπορείς σιγά σιγά να αρχίσεις να την πλησιάζεις.

2. Οι γάτες που είναι παλαιότεροι ένοικοι μπορεί να προσπαθήσουν να τη διώξουν. Οι γάτες διεκδικούν την περιοχή τους και είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσουν την καινούρια φιλοξενούμενη σαν εισβολέα. Μη βιαστείς λοιπόν να συστήσεις τη νεοφερμένη με τη γάτα που κατοικεί ήδη στο σπίτι. Μπορεί να περάσει ακόμα και ένας μήνας ή και περισσότερος χρόνος για να συνηθίσουν η μία την παρουσία της άλλης.

3. Μην επιμένεις να τη χαϊδέψεις αν δεν θέλει. Ποτέ μην τη στριμώξεις σε κάποιο σημείο από όπου δεν μπορεί να ξεφύγει, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου, ακόμα δηλαδή και αν θέλεις, απλώς, να τη χαϊδέψεις και να την αγκαλιάσεις. Μπορείς ωστόσο, αφού σταθείς σε απόσταση, να απλώσεις το δάχτυλό σου στο ύψος της μουσούδας σου. Αν έχει διάθεση να ανταποκριθεί, θα πλησιάσει το δάχτυλό σου, θα το αγγίξει με τη μουσούδα της και θα σου τριφτεί. Έτσι, σταδιακά και χωρίς πίεση, θα αρχίσετε να χτίζετε μια σχέση εμπιστοσύνης.

4. Είναι φυσιολογικό να μην έχει όρεξη για φαγητό τις πρώτες ώρες. Συνήθως είναι αποτέλεσμα του στρες της. Αν όμως η ανορεξία συνεχιστεί και μετά το πρώτο 24ωρο, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Για να την ενθαρρύνεις να φάει, τοποθέτησε το μπολ της σε ένα ήσυχο δωμάτιο, όπου έχει εύκολη πρόσβαση, και άφησέ τη μόνη να το πλησιάσει. Μπορείς επίσης πάνω από το φαγητό της να ρίξεις λίγο ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή άλλο κρέας, για να τη δελεάσεις να το δοκιμάσει.

5. Ίσως παρουσιάζει ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ιδιαίτερα με μια ενήλικη γάτα, δεν γνωρίζεις τι έχει περάσει το παρελθόν. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις οτιδήποτε περίεργο, όπως επιθετικότητα ή δυσκολία να πάει στην άμμο, ενημέρωσε τον κτηνίατρο να αποκλειστούν καταρχήν τα οργανικά αίτια ώστε στη συνέχεια, με την καθοδήγησή του, να τη βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Όταν δεν υφίστανται λόγοι σωματικής υγείας, ο συνήθης ύποπτος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το στρες.


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News