Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;
Σε όλους όσους έχουν γάτα έχει τύχει κάποια στιγμή να νομίσουν ότι το αγαπημένο τους κατοικίδιο απλά εξαφανίστηκε από το σπίτι – ενώ στην πραγματικότητα έχει βρει κάποια κρυψώνα και απολαμβάνει έναν υπνάκο. Πού οφείλεται όμως η τάση μιας γάτας να κρύβεται και σε ποιες περιπτώσεις αποτελεί «καμπανάκι» κινδύνου; Ακολουθούν 5 από τους πιο συνηθισμένους λόγους.
1. Είναι στη φύση της. Όλες οι γάτες απολαμβάνουν να κοιμούνται σε προστατευμένα σημεία που θυμίζουν φωλιά, λόγω του ενστίκτου αυτοπροστασίας που τις ακολουθεί από την εποχή που ζούσαν στην άγρια φύση.
2. Είναι στρεσαρισμένη από κάποια έντονη δραστηριότητα στο περιβάλλον της. Οποιαδήποτε πηγή στρες στο σπίτι, από ένα μικρό παιδί που την κυνηγάει για να παίξει μαζί της μέχρι την ηλεκτρική σκούπα, μπορεί να την κάνει να κρυφτεί για ώρες.
3. Άλλαξε πρόσφατα η ίδια περιβάλλον. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για μια γατούλα που μόλις υιοθετήθηκε να αναζητά κάποια κρυψώνα όπου θα νιώθει ασφαλής από το «βομβαρδισμό» της με νέα ερεθίσματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μην την πιέσεις να ξεμυτίσει αλλά εξασφάλισέ της έναν ήσυχο και απομονωμένο χώρο, π.χ. μια αποθηκούλα, με όλα τα απαραίτητα (αμμολεκάνη, τροφή, νερό) για τις πρώτες μέρες της προσαρμογής της.
4. Ζεσταίνεται ή κρυώνει. Τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα οι γάτες αναζητούν δροσιά ή αντίστοιχα ζεστασιά σε κρυψώνες όπως ντουλάπες, αποθηκούλες ή κάτω από το κρεβάτι.
5. Είναι άρρωστη. Αν μια γάτα αλλάξει απότομα συνήθειες χωρίς προφανή λόγο και αρχίσει να περνάει πολλές ώρες την ημέρα κρυμμένη, ιδιαίτερα αν αγνοεί τις κλήσεις σου για φαγητό, ενημέρωσε τον κτηνίατρο γιατί μπορεί να πονάει ή να έχει πυρετό.