Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο σου τετράποδο επικοινωνεί μαζί σου πολύ καλύτερα από όσο νομίζεις.
Μπορεί να μη μπορεί να μιλήσει αλλά πολύ συχνά νιώθεις ότι καταλαβαίνει απόλυτα αυτά που λες και άλλες ότι σε αγνοεί ακριβώς επειδή του ζητάς να κάνει κάτι που δεν του αρέσει. Κι όμως η αίσθησή σου είναι σωστή. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και η οποία προσπάθησε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοι των σκύλων επεξεργάζονται την ανθρώπινη ομιλία.
Σε αυτήν, οι ερευνητές μελέτησαν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογράφων τον τρόπο με τον οποίο οι τετράποδοι φίλοι μας επεξεργάζονται ορισμένες λέξεις, προτροπές και εντολές. Πού κατέληξαν; Ότι οι σκύλοι είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζαμε μιας και είναι εξαιρετικά επιδέξιοι με την επεξεργασία και την κατανόηση πολλών λέξεων. Επιπλέον, βρέθηκε ότι είναι ικανοί να καταλάβουν τόσο το νόημα μιας λέξης όσο και τη σημασία του τρόπου με τον οποίο εκφέρεται.
Συγκεκριμένα, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου για να επεξεργάζονται τις λέξεις και το δεξί ημισφαίριο για να επεξεργάζονται τον τόνο της φωνής, ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι. «Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται. Το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων, ενώ το δεξί επεξεργάζεται τον τονισμό και το ύφος του. Ο εγκέφαλος, στη συνέχεια, ενσωματώνει τα δύο είδη πληροφοριών, ώστε να φτάσει σε ένα νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να το κάνουν αυτό», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας λέξεων και ομιλίας εξελίχθηκαν αρκετά νωρίς και δεν είναι μοναδικοί για το ανθρώπινο είδος.