Αντιμετώπισε αυτή τη συμπεριφορά του, που σου προκαλεί –τουλάχιστον- αμηχανία, ακολουθώντας τα βήματα της εκπαιδεύτριας σκύλων Sara Reusche.
Μήπως ο σκύλος σου τρελαίνεται να τρώει κακάκια; Η συμπεριφορά του είναι τόσο συνηθισμένη στους πιστούς μας φίλους, που έχει και επίσημη ονομασία: κοπροφαγία. Πώς θα παρακινήσεις όμως τον δικό σου να στραφεί προς πιο... λαχταριστά εδέσματα;
Πού οφείλεται η κοπροφαγία
Όπως εξηγεί η εκπαιδεύτρια σκύλων Sara Reusche, η κοπροφαγία είναι μια συμπεριφορά φυσιολογική για το σκύλο. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, στο παρελθόν τα άγρια σκυλιά έτρωγαν τα περιττώματα που έβρισκαν έξω από τους οικισμούς των ανθρώπων, ένα κατάλοιπο που συναντάμε ακόμα και σήμερα σε πολλά σκυλιά. Επιπλέον, οι θηλυκές δεν είναι ασυνήθιστο να τρώνε τα κόπρανα των κουταβιών τους μέχρι αυτά να γίνουν τεσσάρων εβδομάδων.
Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, οι σκύλοι απολαμβάνουν τη γεύση των κοπράνων, ενώ το πεπτικό τους σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παίρνουν από αυτά θρεπτικά στοιχεία.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι πρέπει να αποδεχτούμε την κοπροφαγία του κατοικίδιού μας. Πέρα από το... αηδιαστικό της υπόθεσης, η συγκεκριμένη συμπεριφορά ενέχει και κίνδυνους, όπως αυξημένο κίνδυνο το ζώο να μολυνθεί από παράσιτα ή να υποφέρει από αλλεργίες, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από αλλεργιογόνες ουσίες που αποβάλλονται στα κόπρανα των άλλων ζώων.
Πώς θα αποθαρρύνεις αυτή τη συμπεριφορά
Όσο συχνότερα τρώει ο σκύλος σου κόπρανα, τόσο περισσότερο… εξασκείται στην κοπροφαγία. Η πρόληψη, λοιπόν, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.
Τι έκανε λοιπόν η Sara Reusche για να εκπαιδεύσει το δικό της σκύλο;
-Καθάρισε καλά την αυλή της. Έτσι ξέθαψε παλιές ακαθαρσίες, που η μύτη της σκυλίτσας της θα μπορούσε άνετα να εντοπίσει, και έκανε πιο εύκολη την απομάκρυνση των νέων κοπράνων.
-Για να εμποδίσει τη σκυλίτσα της να εξασκείται στην κοπροφαγία, την εκπαίδευσε να φοράει φίμωτρο.
-Στην αγορά υπάρχουν πρόσθετα τροφής που έχουν ωραία γεύση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γίνονται δύσγευστα κατά την πέψη οπότε, όταν αποβάλλονται με τα κόπρανα, δεν εμπνέουν το σκύλο να καταβροχθίσει τα περιττώματά του. Ωστόσο καθώς η σκυλίτσα της Sara Reusche υποφέρει από διάφορες αλλεργίες, η εκπαιδεύτρια δεν μπόρεσε να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα αυτών των προσθέτων και κατέφυγε στα παρακάτω βήματα εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση του σκύλου βήμα βήμα
«Η σκυλίτσα μου ήταν καλά εκπαιδευμένη στο να υπακούει την εντολή “άφησέ το”. Για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει χάσει τον αυτοέλεγχό της, δοκίμασα να τη δελεάσω με διάφορα παιχνίδια και λιχουδιές. Αν δεν ήταν σε θέση να αγνοεί μια ανοιχτή κονσέρβα τροφής στο πάτωμα, πώς θα μπορούσα να περιμένω να αγνοήσει τα κακάκια της τις ώρες που περιφέρεται μόνη στην αυλή;
Κάναμε λοιπόν πολλές δοκιμές της εντολής “Άφησέ το” και η σκυλίτσα μου αντιστάθηκε με επιτυχία σε όλους τους πειρασμούς.
Επιπλέον, κάθε φορά που η σκυλίτσα μου βγαίνει έξω, τη συνοδεύω πάντα. Όταν της λύνω το λουρί ή στις περιπτώσεις που δεν είμαι σε θέση να την επιβλέπω στενά, της φοράω φίμωτρο. Όταν αρχίσει να σκάβει στο χιόνι για να ξεθάψει ακαθαρσίες, της λέω ”άφησέ το” και μετά την ανταμείβω για την υπακοή της με τις αγαπημένες της λιχουδιές.
Καθώς θέλω να αρχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα ακόμα χωρίς τη βοήθειά μου, την ανταμείβω γενναιόδωρα με λιχουδιές και επαίνους κάθε φορά που προσπερνάει μια στοίβα από ακαθαρσίες χωρίς να της το ζητήσω εγώ. Σταδιακά, έτσι, θα αρχίσω να την αφήνω ξανά να περιπλανιέται χωρίς φίμωτρο».
Η κοπροφαγία είναι αηδιαστική, αλλά όπως και τα άλλα προβλήματα συμπεριφοράς ενός σκύλου, μπορεί να λυθεί. Σε περίπτωση όμως που νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε ειδικό – δεν πρέπει να το βλέπεις σαν ένα θέμα ταμπού!