Η απάντηση βρίσκεται στο αυξημένο στρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις ημέρες.
Ακόμα και ένα κατά κανόνα φιλικό και ευπροσάρμοστο σκυλί μπορεί να αγχωθεί στη διάρκεια των γιορτών, γιατί από τη μία μέρα στην άλλη το πρόγραμμά του ανατρέπεται: το σπίτι γεμίζει με κόσμο και ειδικά με μικρά ζωηρά παιδιά, οι ώρες της βόλτας του αλλάζουν, ενώ συχνά αναγκάζεται να αποχωριστεί τους ιδιοκτήτες του, αν αυτοί αποφασίσουν να φύγουν για ταξίδι και να το αφήσουν πίσω.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια εποχή αυξημένου στρες και, κατά συνέπεια, επιθετικότητας για τα σκυλιά. Τώρα λοιπόν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο σκύλος σου να επιτεθεί σε εσένα ή σε κάποιον από τους καλεσμένους σου, στην προσπάθειά του να εκτονώσει το φόβο και το στρες του. Πώς θα προλάβεις ένα τέτοιο περιστατικό; Ακολουθώντας τα παρακάτω tips.
Εντόπισε εγκαίρως τα σημάδια ότι ο σκύλος σου υποφέρει από έντονο στρες. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια, να λαχανιάζει, να βγάζει έξω στιγμιαία τη γλώσσα του ή να γίνεται ξαφνικά ιδιαίτερα προστατευτικός απέναντι στο χώρο του και στα αντικείμενά του.
Μόλις παρατηρήσεις κάποιο σημάδι έντονου στρες, απομάκρυνε το σκύλο σου από ένα χώρο με κόσμο και μετάφερέ τον σε άλλο δωμάτιο ή στο σπιτάκι του.
Μην αφήνεις κανέναν να αγκαλιάζει το σκύλο σου, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Σε πολλά τετράποδα δεν αρέσουν οι αγκαλιές, ιδιαίτερα στη φάση που είναι αγχωμένα, και μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά.
Ζήτησε από κάποιον ενήλικα να έχει το νου του στο σκύλο σου στη διάρκεια μιας γιορτής στο σπίτι. Και από κάποιον άλλο να προσέχει τα νήπια και τα μικρά παιδιά, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα τον πλησιάσουν.
Την προηγούμενη ημέρα ή το πρωί του ρεβεγιόν, δώσε στο σκύλο σου ευκαιρίες για εκτόνωση. Πηγαίνετε μαζί για μια μεγάλη βόλτα, κανόνισε να κάνετε ένα μάθημα με τον εκπαιδευτή ή παίξτε όσο περισσότερη ώρα μπορείς στην αυλή ή, αν δεν το επιτρέπει ο καιρός, μέσα στο σπίτι.
Αν δεν θέλεις να κάνεις το σκύλο σου να νιώθει απομονωμένος στη διάρκεια της γιορτής, μπορείς να τον έχεις μαζί σου, αρκεί όμως, εφόσον δείχνει στρεσαρισμένος, να τον κρατάς από το λουράκι του.