Γιατί ένας αρσενικός σκύλος μπορεί να «καβαλήσει» έναν άλλο;

Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται ακόμα και ανάμεσα σε στειρωμένα ζώα και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη.

Ακόμα και τα στειρωμένα σκυλιά μπορεί να καβαλούν ό,τι υπάρχει διαθέσιμο, από μαξιλάρια μέχρι άλλους σκύλους ανεξαρτήτως φύλου. Ο Melvin Peña, Αμερικανός ειδικός συντάκτης για pets, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους καταφεύγουν σε «ανάρμοστες» περιπτύξεις, ακόμα και αρσενικά με αρσενικά ή θηλυκά με θηλυκά:

-Μη σεξουαλικό παιχνίδι ανάμεσα σε κουτάβια.

-Κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ενήλικα σκυλιά.

-Ικανοποίηση.

-Ανακούφιση από το στρες.

-Προβλήματα στο ουρογεννητικό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο Peña τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν προσπαθούν να εφαρμόσουν ηθικούς κανόνες σε κάθε συμπεριφορά τους, σεξουαλική ή μη. Όσο παράξενο λοιπόν κι αν μας φαίνεται να βλέπουμε ένα αρσενικό σκυλί να καβαλάει ένα άλλο αρσενικό, πρέπει να προσπαθούμε να το δούμε έξω από τα δικά μας στερεότυπα περί σεξουαλικής συμπεριφοράς.  

Τι καβαλάει ένα σκυλί;

Τα πάντα! Από κουβέρτες και πόδια ανθρώπων μέχρι άλλα σκυλιά. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται στα κουτάβια, αρσενικά και θηλυκά, γύρω στην έκτη εβδομάδα της ζωής τους. Οι ειδικοί τής αποδίδουν διάφορες λειτουργίες όπως το παιχνίδι, η εξερεύνηση και η καθιέρωση μιας κοινωνικής ιεραρχίας ανάμεσα στα κουτάβια της ίδιας γέννας. Καθώς πλησιάζουν στη σεξουαλική ωριμότητά τους, κάπου ανάμεσα στους 6 μήνες με 1 χρόνο, τα σκυλιά της προσδίδουν και σεξουαλικό περιεχόμενο.

Ακόμα και όταν ένα σκυλί καβαλάει για τη σεξουαλική ικανοποίηση, αυτή η πράξη δεν συνδέεται τόσο με την αναπαραγωγή όσο με την ευχαρίστηση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Peña, όλα τα σκυλιά, αρσενικά και θηλυκά, στειρωμένα και μη, αυτοϊκανοποιούνται και μέρος αυτής της πράξης είναι το καβαλίκεμα. 

Γιατί ένα στειρωμένο σκυλί μπορεί να καβαλάει;

Η στείρωση μειώνει τις σεξουαλικές ορμές του αλλά δεν τις εξαφανίζει. Μάλιστα κάποια αρσενικά στειρωμένα σκυλιά καβαλούν άλλα στην προσπάθειά τους να επιβάλουν την κυριαρχία τους. 

Το καβαλίκεμα ως αγχολυτική συμπεριφορά

Αν ένας σκύλος δεν εκπαιδευτεί από μικρός ότι το καβαλίκεμα δεν είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά, μπορεί αυτή να εξελιχθεί στο βασικό μέσο ανακούφισής του από το στρες. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν άλλα σκυλιά στο σπίτι όπου ζει, ίσως κάθε φορά που συναντά έναν ξένο σκύλο στο πάρκο να προσπαθεί να τον καβαλήσει στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το στρες που του προκαλεί η συνάντησή του με άλλα ζώα. 

Κάτι ανάλογο ίσως συμβαίνει και αν ο σκύλος σου καβαλάει αντικείμενα στο σπίτι. Ίσως υποφέρει από στρες ή, απλά, βαριέται. Ένας τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να του εξασφαλίσεις περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση και περισσότερα παιχνίδια για τις ώρες που λείπεις από το σπίτι.

Όταν η αιτία είναι προβλήματα υγείας

Το ιδιαίτερα συστηματικό καβαλίκεμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με γλείψιμο ή δάγκωμα της ουρογεννητικής περιοχής, ίσως είναι σύμπτωμα οργανικών προβλημάτων, όπως αλλεργίες και ουρολοιμώξεις. Αν το ζώο έχει φαγούρα ή πόνο στην περιοχή, ενδεχομένως να καταφεύγει σε αυτή τη συμπεριφορά στην προσπάθειά του να ανακουφιστεί.

Επιπλέον, αν το καβαλίκεμα συνοδεύεται από παρατεταμένη στύση, μπορεί να συνδέεται με τον πριαπισμό, μια κατάσταση σπάνια σε σκύλους αλλά επώδυνη, που χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Το συμπέρασμα;

Το αρσενικό σκυλί που καβαλάει άλλα αρσενικά δεν είναι «ομοφυλόφιλο». Αυτή είναι μια ανθρώπινη κατασκευή για να περιγράψει μια κατάσταση που παρατηρείται σε πολλά ζώα, καθώς το ζευγάρωμα και η αναπαραγωγή δεν ταυτίζονται ούτε στο ανθρώπινο αλλά ούτε και στο ζωικό βασίλειο.

Όταν λοιπόν το καβαλίκεμα παρατηρείται περιστασιακά, είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά που μέσα από τη θετική εκπαίδευση δεν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πρόβλημα επιθετικότητας ή καταστροφικής συμπεριφοράς στο σπίτι. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αρχίσει να καταφεύγει σε αυτήν ξαφνικά, και το κάνει επαναλαμβανόμενα, πρέπει να το αναφέρεις στον κτηνίατρο μήπως υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News