Ο εμετός της γάτας με αίμα χρειάζεται προσοχή, μάθετε γιατί
Οι περισσότερες γάτες κάνουν εμετό από καιρό σε καιρό, συχνά επειδή έφαγαν κάτι που δεν τους ταίριαζε ή επειδή πρέπει να απαλλαγούν από τρίχες.
Εάν η γάτα σας κάνει εμετό μία ή δύο φορές, αλλά φαίνεται να μην είναι καλά ή διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως, μπορείτε να την παρακολουθείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άλλα συμπτώματα ή κάνει ξανά εμετό. Αλλά όταν υπάρχει αίμα στον εμετό της γάτας σας, η προσέγγιση «περιμένετε και δείτε» μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς εμφανίζεται το αίμα στον εμετό της γάτας, πότε πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης και τι μπορεί να το προκαλεί αυτό.
Πώς μοιάζει το αίμα στον εμετό της γάτας;
Πολύ έντονο κόκκινο αίμα στον εμετό γάτας σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το αίμα. Μια μικρή ποσότητα μπορεί απλώς να μοιάζει με ανοιχτό κόκκινο ή ροζ ραβδώσεις μαζί με βλέννα, νερό ή άλλο υλικό. Οι θρόμβοι αίματος στον εμετό είναι συχνά πιο σκούρο κόκκινο και μοιάζουν με ζελατίνη.
Το αίμα που έχει καθίσει στην πεπτική οδό για λίγο μπορεί να χωνευτεί εν μέρει όταν η γάτα σας κάνει εμετό. Συχνά περιγράφεται ότι μοιάζει λίγο με κατακάθι καφέ.
Όποια και αν είναι η εμφάνισή του, το αίμα στον εμετό της γάτας σας συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανώτερη γαστρεντερική οδό της -ειδικά στο στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, οι γάτες με αναπνευστικές ασθένειες ή τραυματισμούς θα καταπιούν μερικές φορές αίμα που έχει στραγγίσει από τη μύτη τους ή μετά από βήχα και στη συνέχεια θα κάνουν εμετό.
Πόσο σοβαρό είναι όταν μια γάτα βγάζει αίμα;
Ο έμετος με αίμα δεν είναι ποτέ φυσιολογικός για τις γάτες. Θα πρέπει πάντα να μιλάτε με έναν κτηνίατρο για να προσδιορίσετε εάν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή εάν η γάτα σας αντέχει να περιμένει να την δει. Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόσο επείγουσα μπορεί να είναι η κατάσταση:
Επισκεφτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο:
Μεγάλες ποσότητες αίματος
Σοβαροί εμετοί
Εμφανής κοιλιακός πόνος
Αδυναμία ή λήθαργος
Αλλοιωμένο επίπεδο συνειδητοποίησης
Σοβαρή διάρροια
Δεν τρώει ούτε πίνει
Οποιαδήποτε άλλα ανησυχητικά συμπτώματα
Η γάτα είναι «υψηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένων των γατών, των εγκύων γατών ή των γατών με υποκείμενα προβλήματα υγείας
Καλέστε έναν κτηνίατρο για συμβουλές:
Πολύ μικρή ποσότητα αίματος
Σπάνιος έμετος
Η γάτα φαίνεται άνετη
Φυσιολογική δραστηριότητα
Είναι σε εγρήγορση
Ήπια διάρροια ή καμία αλλαγή στα κόπρανα
Φυσιολογική όρεξη
Η γάτα φαίνεται να νιώθει καλά γενικά
Η γάτα είναι ένας υγιής ενήλικας χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας
Γιατί η γάτα σας ξερνάει αίμα
Οι γάτες μπορούν να ξεράσουν αίμα για πολλούς λόγους. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά:
Χρόνιος έμετος: Αυτό συμβαίνει όταν οι γάτες έχουν ιστορικό επεισοδίων εμέτου. Ο χρόνιος έμετος μπορεί να προκληθεί από πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να προκαλέσουν αιμορραγία.
Ξένο σώμα: Οι γάτες που καταπίνουν οστά ή οτιδήποτε άλλο κολλάει ή βλάπτει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο μπορεί να κάνουν εμετό με αίμα.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) : Η σοβαρή IBD μπορεί να βλάψει το εσωτερικό της γαστρεντερικής οδού σε σημείο που αιμορραγεί.
Καρκίνος: Καλοήθεις και ιδιαίτερα κακοήθεις καρκίνοι του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μερικές φορές ο καρκίνος εκτός της γαστρεντερικής οδού, όπως οι όγκοι των μαστοκυττάρων, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Νεφρική νόσο: Οι γάτες με νεφρική νόσο κάνουν συχνά εμετό. Ο έμετος μπορεί να περιλαμβάνει αίμα λόγω ερεθισμού της επένδυσης του γαστρεντερικού σωλήνα ή έλκους.
Βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις: Η πανλευκοπενία, η σαλμονέλωση και άλλες λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να βλάψουν την επένδυση του και να προκαλέσουν αιμορραγία.
Διαταραχές πήξης του αίματος: Ασθένειες ή δηλητηριάσεις (ορισμένα τρωκτικοκτόνα, για παράδειγμα) που εμποδίζουν την κανονική πήξη του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Φάρμακα και τοξίνες: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά έλκη ή να εμποδίσουν την πήξη του αίματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες, όπως τα καυστικά καθαριστικά υλικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Μετεγχειρητική επιπλοκή: Η χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από το γαστρεντερικό σωλήνα και αίμα στον εμετό.
Σοκ: Θερμοπληξία, εγκαύματα, έκθεση σε δηλητήριο ζώου μέσω δαγκώματος ή τσιμπήματος, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία), αιμορραγία, επιπλοκές αναισθησίας, σοβαρές λοιμώξεις και οτιδήποτε οδηγεί σε πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και σοκ μπορεί να βλάψει τη γαστρεντερική οδό και προκαλέσει αιμορραγία.
Εγκεφαλικός τραυματισμός ή ασθένεια: Καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση μέσα στο κρανίο μπορεί να διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο κάνει το στομάχι πιο όξινο και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά γαστρεντερικά έλκη.
Ηπατική νόσος: Η ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο εμετό και μερικές φορές να μεταβάλλει την ικανότητα του αίματος να πήζει.
Κατάποση αίματος: Η γάτα σας μπορεί να έχει καταπιεί αίμα από ρινορραγία, στοματικό τραυματισμό ή αναπνευστική νόσο, κάτι που μπορεί να της προκαλέσει ναυτία και εμετό αίματος.
Πώς οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν τον εμετό αίματος σε γάτες;
Για να ξεκινήσετε να ταξινομείτε τους πολλούς λόγους για τους οποίους μια γάτα μπορεί να κάνει εμετό με αίμα, ένας κτηνίατρος θα κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:
Έχει διαγνωστεί στο παρελθόν η γάτα σας με προβλήματα υγείας;
Η γάτα σας είχε πρόσφατα τραυματικά γεγονότα ή χειρουργεία;
Δίνετε στη γάτα σας φάρμακα ή μπορεί να έχει εισχωρήσει σε φάρμακα ή τοξίνες;
Έχει φάει κάτι ασυνήθιστο η γάτα σας;
Θα μπορούσε η γάτα σας να έχει μπει σε κάτι σε εξωτερικούς χώρους;
Πότε η γάτα σας άρχισε να κάνει εμετό για πρώτη φορά;
Εμφανίστηκε σταδιακά ή ξαφνικά;
Υπήρχε αίμα όταν έκαναν εμετό για πρώτη φορά ή αρχίσατε να το παρατηρείτε αργότερα;
Τι άλλα συμπτώματα έχει η γάτα σας;
Στη συνέχεια, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να αναζητήσει ενδείξεις, όπως κοιλιακή μάζα ή μώλωπες που μπορεί να δείχνουν μια διαταραχή της πήξης του αίματος. Συνήθως είναι απαραίτητες και εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, πλήρη μέτρηση αιμοσφαιρίων, εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες, εξέταση υπερήχων, ενδοσκόπηση, χειρουργική επέμβαση και βιοψίες ιστών.
Πώς αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι τις γάτες που κάνουν εμετό με αίμα;
Οι γάτες που κάνουν εμετό πολύ αίμα μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια υγρά ή μεταγγίσεις αίματος για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία.
Στη συνέχεια, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στο υποκείμενο πρόβλημα. Για παράδειγμα, στις γάτες που έχουν καταπιεί ένα αντιπηκτικό τρωκτικοκτόνο θα δοθεί βιταμίνη Κ, ενώ ένας όγκος που αιμορραγεί στο έντερο θα αφαιρεθεί χειρουργικά. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να δώσει στη γάτα σας φάρμακα για να μειώσει τις εκκρίσεις οξέων του στομάχου, τα έλκη του τριχώματος ή να σταθεροποιήσει τους θρόμβους αίματος.
Να παίρνετε πάντα σοβαρά το αίμα στον εμετό της γάτας. Όσο πιο γρήγορα η γάτα σας λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται, τόσο καλύτερα είναι πιθανό να κάνει.