Μήπως ζει περιορισμένη σε διαμέρισμα; Έτσι θα τη βοηθήσεις να ικανοποιήσει το κυνηγετικό της ένστικτο.
Μπορεί οι περισσότερες γάτες να περνούν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι για λόγους ασφαλείας, ωστόσο γενετικά δεν απέχουν από τις προγόνους τους, οι οποίες κυκλοφορούσαν στην άγρια φύση. O περιορισμός τους λοιπόν σε τέσσερις τοίχους έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα χρόνια προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και η επιθετικότητα.
Ωστόσο μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Feline Medicine and Surgery δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να ωφελήσεις τη σωματική και ψυχική υγεία της γατούλας σου χωρίς να χρειαστεί αυτή να... πάρει τους δρόμους: είναι τα παιχνίδια που αναγκάζουν τα οικόσιτα αιλουροειδή να... κοπιάσουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, τα λεγόμενα παζλ τροφής (food puzzles). Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σειρά από γκάτζετ που υποβάλλουν τα ζώα σε μικρές δοκιμασίες για να φτάσουν στο φαγητό τους, για παράδειγμα πρέπει να σπρώξουν ή να τσουλήσουν κάποιο εξάρτημα με τη μουσούδα τους. Έτσι, ικανοποιούν το ένστικτο του κυνηγού που διαθέτουν, ασκούνται περισσότερο, γίνονται λιγότερο αγχώδη και απαιτητικά προς τους ιδιοκτήτες τους.
Στη μελέτη οι επιστήμονες -από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ- περιγράφουν πάνω από τριάντα περιστατικά ζώων όπου τα παζλ τροφής δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Για παράδειγμα, χάρη σε αυτά μια παχύσαρκη οκτάχρονη γάτα έχασε το 20% του βάρους της μέσα σε ένα χρόνο, ενώ μια άλλη, που παρουσίαζε επιθετικότητα, μέσα σε ένα εξάμηνο έγινε... αρνάκι.
Τα παζλ τροφής χρησιμοποιούνται και με ξηρά τροφή και με φαγητό κονσέρβας σε ρευστή μορφή (μαγειρεμένο ή κονσέρβα). Επίσης μπορείς να τα φτιάξεις μόνη σου, π.χ. ανοίγοντας τρύπες σε πλαστικές φιάλες νερού ή αυγοθήκες από χαρτόνι.
To παιχνίδι αναζήτησης τροφής Trixie Fun Board Strategy Game