Όλη η αλήθεια για το θαυμαστό αυτό εργαλείο της γάτας σου.
Πολύ περισσότερο από απλές «τρίχες», τα μουστάκια της γάτας είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ύπαρξής της, για αυτό και το να τα κόβεις, τριμάρεις, ισιώνεις και γενικά να τα υποβάλλεις σε διαδικασίες grooming είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις.
Επιστημονικώς αποκαλούνται vibrissae. Είναι τρίχες με πολύ μεγαλύτερη ρίζα από τις κοντές τρίχες της γούνας της, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το μυϊκό και νευρικό σύστημα της γάτας στο οποίο στέλνουν μηνύματα για το περιβάλλον της. Κάτι δηλαδή σαν γατοραντάρ!
Η πιο κοινή πεποίθηση των ανθρώπων είναι ότι τα μουστάκια δείχνουν στη γάτα από πού μπορεί να περάσει. Επειδή έχουν πλάτος ίδιο με το σώμα της, αν πάει να περάσει από κάπου και τα μουστάκια της ακουμπούν στα τοιχώματα, π.χ. σε ένα σωλήνα, τότε καταλαβαίνει ότι θα σφηνώσει και δεν μπαίνει!
Εκτός από αυτό, όμως, τα μουστάκια βοηθούν τις γάτες να «βλέπουν» στο σκοτάδι, ανιχνεύοντας τον αέρα και την αλλαγή του γύρω από αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο. Όταν δεν βλέπει καλά γιατί είναι νύχτα, μία γάτα θα αισθανθεί ένα αντικείμενο καθώς το πλησιάζει και αλλάζει ο αέρας γύρω του.
Στην ουσία τα μουστάκια λειτουργούν ως ένας μηχανισμός αφής, για αυτό και δεν πρέπει να τα κόβεις, όπως είπαμε. Θα ξαναμεγαλώσουν, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, η γάτα σου θα είναι μπερδεμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως θα ήσουν κι εσύ αν δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την αφή για να κυκλοφορήσεις στο περιβάλλον σου. Για αυτό άστα ήσυχα!
Επίσης, στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει να παίζεις με τα μουστάκια τους, ή να ακουμπούν αυτά στα τοιχώματα του μπολ τους με το φαγητό. Για αυτό αν τη δεις να μην το πλησιάζει να ξέρεις ότι ίσως χρειάζεται να πάρεις μεγαλύτερο.
Κάθε γάτα έχει συνήθως 24 μουστάκια, 12 σε κάθε πλευρά του προσώπου της (αν και έχει μουστάκια και στο πηγούνι, στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και πάνω από τα μάτια), ενώ είναι έτοιμα προς χρήση όταν γεννιέται ένα γατάκι, σε αντίθεση με τα μάτια και τα αυτιά που θα γίνουν αργότερα λειτουργικά. Επίσης, οι θέσεις τους είναι μοναδικά σαν τα αποτυπώματα.
Εκτός όμως από δέκτες ερεθισμάτων από το περιβάλλον της, τα μουστάκια της γάτας λειτουργούν και ως δείκτες της διάθεσής της. Για παράδειγμα, όταν η καρδιά της χτυπάει δυνατά, π.χ. όταν κυνηγάει ή όταν απειλείται, τα μουστάκια της δείχνουν προς τα μπρος. Όταν είναι επιθετική, συνήθως είναι έξω και προς τα πάνω, αν έχει θυμώσει, τα μαζεύει προς τα πίσω και αν νιώθει στοργή δείχνουν μπροστά και προς τα πάνω.