Μπορεί να εισπράξεις γρατζουνιές και δαγκωματιές.
Η γάτα σου έχει ξαπλώσει στα γόνατά σου, γουργουρίζοντας και απολαμβάνοντας το χρόνο που περνάτε παρέα και ξαφνικά γυρίζει ανάσκελα, εκθέτοντας τη φουσκωτή και χνουδωτή κοιλίτσα της. Να τη χαϊδέψεις ή όχι;
Διστάζεις να το κάνεις, γιατί από προηγούμενη εμπειρία σου ξέρεις ότι μπορεί να την πληρώσεις με γρατζουνιές και δαγκωματιές. Γιατί όμως οι γάτες αντιδρούν επιθετικά όταν προσπαθούμε να τις αγγίξουμε στην κοιλιά;
Το ευαίσθητο σημείο τους
Η κοιλιά μιας γάτας είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, καθώς χιλιοστά κάτω από την επιδερμίδα της βρίσκονται διάφορα ζωτικά όργανα, που οποιαδήποτε βλάβη σε αυτά μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρα. Είναι φυσιολογικό λοιπόν το τετράποδό σου να προσπαθεί να προστατέψει την κοιλιά του από πιθανούς τραυματισμούς.
Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες γάτες που απολαμβάνουν τα χάδια στην κοιλιά, αλλά είναι η μειοψηφία. Οι περισσότερες ακούν το ένστικτό τους, που τους λέει όσο κι αν εμπιστεύονται κάποιον, να μην τον αφήνουν να τις αγγίξει σε αυτή τη ζωτικής σημασία περιοχή.
Τότε, γιατί η γάτα μου ξαπλώνει ανάσκελα;
Είναι ο τρόπος της για να σου πει «σε εμπιστεύομαι». Αλλά καλύτερα να μη δοκιμάσεις τα όρια αυτής της εμπιστοσύνης σπεύδοντας να τη χαϊδέψεις στην κοιλιά!
Δηλαδή, η κοιλιά μιας γάτας είναι απαγορευμένο σημείο;
Εξαρτάται από το πώς την πλησιάζεις, καθώς και από το χαρακτήρα του κάθε ζώου. Αν πλησιάζοντας μια γάτα παρατηρήσεις σημάδια ανησυχίας από την πλευρά της, όπως μια ουρά που κινείται νευρικά ή το βλέμμα της καρφωμένο στο χέρι σου, καλύτερα να μην κάνεις την απόπειρα. Αν όμως δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη χειρονομία σου, μπορείς να προχωρήσεις… με δική σου ευθύνη.