Καλοκαιρινή ασφάλεια στη θάλασσα για τον σκύλο σας

Συμβουλές για μια διασκεδαστική και ασφαλή εμπειρία στην παραλία

Καθώς ο καλοκαιρινός ήλιος λάμπει έντονα και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανυπομονούν για μέρες γεμάτες διασκέδαση στην παραλία. Το να φέρετε μαζί σας τον γούνινο φίλο σας μπορεί να κάνει αυτές τις εξόδους ακόμα πιο ξεχωριστές. Ωστόσο, το περιβάλλον της παραλίας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους για τα σκυλιά. Για να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας θα έχετε μια ευχάριστη και ασφαλή περιπέτεια στην παραλία, ακολουθούν βασικές συμβουλές για την ασφάλεια του σκύλου σας για το καλοκαίρι.

Γνωρίστε τους κανόνες και τους κανονισμούς της παραλίας

Πριν κατευθυνθείτε προς την παραλία, ελέγξτε αν επιτρέπονται τα σκυλιά. Πολλές δημόσιες παραλίες έχουν συγκεκριμένες ώρες που επιτρέπονται τα σκυλιά, ενώ ορισμένες μπορεί να έχουν ορίσει περιοχές φιλικές προς τους σκύλους. Εξοικειωθείτε με τους τοπικούς κανονισμούς για να αποφύγετε πρόστιμα και να εξασφαλίσετε μια θετική εμπειρία.

Παρέχετε επαρκή σκιά και ενυδάτωση

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από θερμική εξάντληση και αφυδάτωση. Φέρτε άφθονο φρέσκο ​​νερό και ένα φορητό μπολ και ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να πίνει συχνά. Τοποθετήστε ένα σκιερό μέρος χρησιμοποιώντας μια ομπρέλα παραλίας, ένα σκέπαστρο ή μια αναδυόμενη σκηνή για να δώσετε στο σκυλί σας ένα δροσερό μέρος για να ξεκουραστεί.

Προστατέψτε τα πόδια του

Η καυτή άμμος μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα μαξιλάρια των ποδιών. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε βόλτα με το σκύλο σας σε πιο δροσερές περιόδους της ημέρας (νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα) ή παρέχετε προστατευτικά μποτάκια. Ελέγξτε τη θερμοκρασία της άμμου με το χέρι σας πριν αφήσετε το σκυλί σας να περπατήσει πάνω της.

Παρακολουθήστε το κολύμπι του σκύλου σας

Δεν είναι όλοι οι σκύλοι φυσικοί κολυμβητές, και ακόμη και εκείνοι που είναι μπορούν να κουραστούν γρήγορα στα κύματα. Πάντα να επιβλέπετε το σκυλί σας ενώ κολυμπάει και να είστε προσεκτικοί με ισχυρά ρεύματα, μεγάλα κύματα και παλίρροιες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα σωσίβιο σχεδιασμένο για σκύλους, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι νέος στο κολύμπι ή αν βρίσκεστε σε βαθύτερα νερά.

Αποτρέψτε την κατάποση αλμυρού νερού

Ενώ παίζουν στη θάλασσα, τα σκυλιά μπορεί να καταπιούν κατά λάθος αλμυρό νερό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, διάρροια και αφυδάτωση. Αποθαρρύνετε τον σκύλο σας να πίνει θαλασσινό νερό και προσφέρετε συχνά φρέσκο ​​νερό για να τον διατηρείτε ενυδατωμένο.

Ξεπλύνετε μετά την παραλία

Το αλμυρό νερό και η άμμος μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας. Μετά την έξοδο στην παραλία, ξεπλύνετε καλά τον σκύλο σας με γλυκό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν αλάτι και άμμο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη δερματικών προβλημάτων και διατηρεί τον σκύλο σας άνετο.

Εφαρμόστε αντηλιακό φιλικό προς τους σκύλους

Οι σκύλοι, ιδιαίτερα εκείνοι με κοντό τρίχωμα ή ανοιχτόχρωμη γούνα, μπορεί να καούν από τον ήλιο. Εφαρμόστε ένα αντηλιακό κατάλληλο για σκύλους σε ευαίσθητες περιοχές όπως η μύτη, τα αυτιά και η κοιλιά. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινο αντηλιακό σε σκύλους, καθώς μπορεί να περιέχει συστατικά που είναι τοξικά για αυτούς.

Προσοχή στα καυτά αυτοκίνητα

Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθούν γρήγορα, οδηγώντας σε θερμοπληξία και δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Εάν χρειάζεται να κάνετε μια αποστολή, φέρτε το σκύλο σας μαζί σας ή αφήστε τον στο σπίτι σε ένα δροσερό περιβάλλον.

Παρακολουθήστε τους κινδύνους στην παραλία

Να είστε προσεκτικοί σε πιθανούς κινδύνους στην παραλία, όπως σπασμένο γυαλί, αγκίστρια ψαριών, μέδουσες και αιχμηρά κοχύλια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα πόδια του σκύλου σας ή να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας εάν καταποθούν. Παρακολουθήστε τι εξερευνά ο σκύλος σας και καθαρίστε τυχόν συντρίμμια που βρείτε.

Χρησιμοποιήστε ετικέτες αναγνώρισης

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας φοράει κολάρο με ετικέτα ταυτότητας που έχει ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας. Η τοποθέτηση μικροτσίπ του σκύλου σας είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς παρέχει μια μόνιμη μορφή αναγνώρισης σε περίπτωση που ο σκύλος σας χαθεί.

Ασκήστε την Υπεύθυνη Ιδιοκτησία Κατοικίδιων Ζώων

Γίνετε υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιου καθαρίζοντας το σκυλί σας. Φέρτε ειδικές σακούλες και πετάξτε τα απορρίμματα σωστά για να διατηρήσετε την παραλία καθαρή και ασφαλή για όλους.

Αναγνωρίστε τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης στους σκύλους, τα οποία περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, σάλια, λήθαργο και έμετο. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μεταφέρετε αμέσως τον σκύλο σας σε πιο δροσερό χώρο, προσφέρετε νερό και αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα εάν είναι απαραίτητο.

Να θυμάστε

Το να πάρετε το σκυλί σας στην παραλία μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο σας, υπό την προϋπόθεση ότι λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και την άνεσή του. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για την ασφάλεια στη θάλασσα το καλοκαίρι, μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, την άμμο και να σερφάρετε με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι ο γούνινος φίλος σας είναι προστατευμένος και χαρούμενος.

Καλή παραλία με τον τετράοδο φίλο σας!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News