Συμβουλές: Πώς να ταξιδέψετε με τον σκύλο σας αυτό το καλοκαίρι

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή λεωφορείο

Το να φέρετε τον γούνινο φίλο σας στις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να ανεβάσει την περιπέτεια, αλλά απαιτεί επίσης προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι είναι άνετο και ασφαλές για τον σκύλο σας. Είτε ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή λεωφορείο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε το ταξίδι σας ευχάριστο τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σύντροφό σας.

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

  1. Πρώτα η ασφάλεια

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ασφαλής στο αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε ένα κλουβί με δοκιμή σύγκρουσης ή μια ζώνη ασφαλείας σκύλου για να τα διατηρήσετε ασφαλή σε περίπτωση ξαφνικών στάσεων ή ατυχημάτων. Μην αφήνετε ποτέ έναν σκύλο στο μπροστινό κάθισμα ή στην αγκαλιά σας ενώ οδηγείτε.

  1. Άνετο κλουβί

Εάν ο σκύλος σας ταξιδεύει σε ένα κλουβί, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά αεριζόμενο και αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος σας να στέκεται, να στρίβει και να ξαπλώνει άνετα. Προσθέστε μια ζεστή κουβέρτα και ένα αγαπημένο παιχνίδι για να το κάνετε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

  1. Τακτικά διαλείμματα

Προγραμματίστε συχνές στάσεις για να αφήνετε το σκυλί σας να τεντώνει τα πόδια του, να πηγαίνει στην τουαλέτα και να ενυδατώνεται. Στόχος να σταματάτε κάθε δύο με τρεις ώρες.

  1. Ενυδάτωση και σνακ

Κρατήστε άφθονο νερό στη διάθεσή σας και προσφέρετε μικρές ποσότητες τακτικά. Φέρτε την κανονική τροφή του σκύλου σας και αποφύγετε να το ταΐζετε πολύ πριν το ταξίδι για να αποφύγετε την ασθένεια του αυτοκινήτου.

  1. Αποφύγετε να τον αφήσετε μόνο

Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μόνο σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτοξευθεί γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα, ακόμη και με τα τζάμια κατεβασμένα. Εάν πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο, φέρτε το σκύλο σας μαζί.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

  1. Ελέγξτε τις πολιτικές αεροπορικών εταιρειών

Διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες έχουν διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τα κατοικίδια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τους ειδικούς κανονισμούς του μεταφορέα σας σχετικά με τα ταξίδια με κατοικίδια, όπως το μέγεθος του κιβωτίου, τα όρια βάρους και την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

  1. Επιλέξτε ταξίδι με καμπίνα, εάν είναι δυνατόν

Εάν ο σκύλος σας είναι αρκετά μικρός, προτιμήστε να ταξιδέψει μαζί σας στην καμπίνα. Βεβαιωθείτε ότι ο αερομεταφορέας του ταιριάζει κάτω από το κάθισμα και πληροί τις προδιαγραφές της αεροπορικής εταιρείας.

  1. Αποκτήστε έναν άνετο μεταφορέα

Βεβαιωθείτε ότι ο μεταφορέας αερίζεται καλά και είναι αρκετά μεγάλος ώστε ο σκύλος σας να ξαπλώνει, να στέκεται και να γυρίζει. Εξοικειώστε τον σκύλο σας με τον μεταφορέα πριν από το ταξίδι, αφήνοντάς τον να περάσει χρόνο σε αυτό στο σπίτι.

  1. Έλεγχοι υγείας και ασφάλειας

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας πριν ταξιδέψετε για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και ενημερωμένος για τους εμβολιασμούς. Λάβετε πιστοποιητικό υγείας εάν απαιτείται από την αεροπορική εταιρεία ή τον προορισμό.

  1. Εγκλιματισμός στο αεροδρόμιο

Φτάστε νωρίς στο αεροδρόμιο για να δώσετε στον σκύλο σας χρόνο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Ασκήστε τα πριν από την πτήση για να τα βοηθήσετε να χαλαρώσουν.

Ταξιδεύοντας με πλοίο

  1. Σωσίβιο

Εξοπλίστε τον σκύλο σας με ένα σωστά τοποθετημένο σωσίβιο σκύλου, ακόμα κι αν είναι καλός κολυμβητής. Βεβαιωθείτε ότι το σωσίβιο έχει μια λαβή για να μπορείτε να σηκώνετε εύκολα το σκυλί σας από το νερό εάν είναι απαραίτητο.

  1. Ασφαλής Περιοχή

Ορίστε έναν ασφαλή και άνετο χώρο στο σκάφος για τον σκύλο σας. Βεβαιωθείτε ότι έχει σκιά και ένα μέρος για να ξεκουραστεί.

  1. Ενυδάτωση και ανακούφιση

Παρέχετε άφθονο γλυκό νερό και δημιουργήστε ένα καθορισμένο σημείο μπάνιου. Ένα κομμάτι τεχνητού χλοοτάπητα στο κατάστρωμα μπορεί να χρησιμεύσει για αυτό τον σκοπό.

  1. Αποτρέψτε τη ναυτία

Σταδιακά εγκλιματίστε το σκυλί σας σε εκδρομές με σκάφος για να αποτρέψετε τη ναυτία. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια ναυτίας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για διορθωτικά μέτρα ή προληπτικά μέτρα.

  1. Επίβλεψη

Προσέχετε πάντα τον σκύλο σας όταν βρίσκεται στο σκάφος, ειδικά όταν είναι κοντά στο νερό. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να πέσουν στη θάλασσα.

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο

  1. Γνωρίστε τους κανόνες

Δεν επιτρέπουν όλες οι εταιρείες λεωφορείων τα κατοικίδια, επομένως ελέγξτε τις συγκεκριμένες πολιτικές της γραμμής λεωφορείων που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Αποκτήστε όλες τις απαραίτητες άδειες και ακολουθήστε τις οδηγίες της εταιρείας.

  1. Άνετος μεταφορέας

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βρίσκεται σε ένα άνετο, καλά αεριζόμενο μεταφορέα που πληροί τις απαιτήσεις μεγέθους της εταιρείας λεωφορείων. Ο φορέας πρέπει να είναι ασφαλής και εύκολος στη μεταφορά.

  1. Μείνετε ήρεμοι

Το ταξίδι με λεωφορείο μπορεί να είναι θορυβώδες και γεμάτο, κάτι που μπορεί να αγχώσει το σκυλί σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι ήρεμα και άνετα στο μεταφορέα τους. Φέρνοντας γνωστά παιχνίδια ή κουβέρτες μπορεί να τον καταπραΰνει.

  1. Σχέδιο για διαλείμματα

Οι διαδρομές με το λεωφορείο μπορεί να είναι μεγάλες, επομένως προγραμματίστε διαλείμματα στο ταξίδι σας για να επιτρέψετε στον σκύλο σας να ασκηθεί, να κάνει διαλείμματα τουαλέτας και να ενυδατωθεί.

  1. Υγεία και ασφάλεια

Όπως συμβαίνει με όλα τα ταξίδια, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και ότι έχει τα απαραίτητα εμβόλια ή πιστοποιητικά υγείας που απαιτούνται από την εταιρεία του λεωφορείου ή τον προορισμό.

Γενικές συμβουλές για όλους τους τρόπους ταξιδιού

  1. Συσκευάστε τα απαραίτητα

Φέρτε το φαγητό του σκύλου σας, νερό, μπολ, λουρί, σακούλες απορριμμάτων, φάρμακα, κιτ πρώτων βοηθειών και ετικέτες αναγνώρισης. Ένα αντίγραφο των ιατρικών τους αρχείων μπορεί να είναι χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  1. Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες Microchip και ID είναι ενημερωμένες

Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες μικροτσίπ και οι ετικέτες ταυτότητας του σκύλου σας έχουν τα τρέχοντα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αυτό είναι σημαντικό σε περίπτωση που ο σκύλος σας χαθεί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας.

  1. Ασκηθείτε πριν ταξιδέψετε

Δίνοντας στο σκυλί σας μια καλή συνεδρία άσκησης πριν ταξιδέψει μπορεί να τον βοηθήσει να κάψει την περίσσεια ενέργεια και να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

  1. Να είστε υπομονετικοί και καθησυχαστικοί

Τα ταξίδια μπορεί να είναι αγχωτικά για τα σκυλιά. Μείνετε ήρεμοι και προσφέρετε αρκετή σιγουριά και άνεση για να βοηθήσετε το σκυλί σας να αισθάνεται ασφαλές.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News