Μόλις υιοθέτησες κουταβάκι; Συγχαρητήρια! Και τώρα, τι κάνεις;

New puppy in house.

Μετά από μια περίοδο αναμονής επιτέλους φτάνει η στιγμή που ένα πανέμορφο μικρό κουτάβι έρχεται στο σπίτι και μια νέα περίοδος ξενικά τόσο για το κουτάβι όσο και για την οικογένεια. Για εκείνο είναι η αρχή μια νέας ζωής, χωρίς τη μητέρα ή τα αδέρφια του, σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Για την οικογένεια είναι ένα καινούργιο μέλος που πρέπει να φροντίζει ώστε να μην του λείψει τίποτα. Εάν είναι το πρώτο σας κουτάβι θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά για τη φροντίδα του.

Ενημερωθείτε κατάλληλα: Αρχικά φροντίστε να έχετε ενημερωθεί επαρκώς για τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες της ράτσας που έχετε επιλέξει να σας συντροφεύσει για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια της ζωής σας. Η κάθε φυλή ανάλογα με τις καταβολές και το μέγεθός της έχει συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιοτροπίες που θα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου το κουτάβι σας να μεγαλώσει όσο πιο ομαλά γίνεται. Σημαντικό είναι να κρατήστε επαφές με τους εκτροφείς από τους οποίους πήρατε το κουτάβι και να τους συμβολεύεστε σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι.

Εφοδιαστείτε με τα βασικά: Ο ελάχιστος εξοπλισμός που χρειάζεστε είναι 1 κολάρο και λουρί, 2 μπόλ για νερό και τροφή, 1 βούρτσα ή χτένα (ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος), 1 νυχοκόπτη για σκύλους, 1 μπάλα ή κάποιο άλλο παιχνίδι κατάλληλο για το μέγεθός του κουταβιού.

Δώστε του τον χώρο του: Αποφασίστε που θα κοιμάται και σε ποιο σημείο του σπιτιού θα τρώει ο σκύλος ώστε να μάθει τους δικούς του χώρους και να μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο: Πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο για τους απαραίτητους εμβολιασμούς και check up. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με την υγεία και την φυσική κατάσταση του σκύλου και θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή του.

Δείξτε εξ αρχής ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού: Ο σκύλος όντας ζώο αγέλης θα θελήσει να ενταχθεί στην οικογένεια και γιατί όχι να ηγηθεί κι όλας. Εσείς πρέπει να του δείξετε τα όριά του και να μην τον κακομάθετε. Έτσι θα αποφύγετε κατοπινά προβλήματα συμπεριφοράς. Προσοχή! Το να δείξετε στον σκύλο ποιος είναι ο αρχηγός χρειάζεται ειδικό χειρισμό και βασική εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση φωνές χωρίς νόημα και πάνω από όλα βία. Ειδικά σε μια τόσο τρυφερή ηλικία αλλά και περίοδο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε στο κουτάβι σας φοβίες.

Δείξτε κατανόηση και υπομονή στο θέμα της τουαλέτας: Το κουτάβι όπως και κάθε μωρό έχει ακράτεια τους πρώτους μήνες της ζωής του και αδυνατεί να καταλάβει γιατί θα πρέπει να βγαίνει έξω.

Αφήστε το κουτάβι να ξεκουραστεί: Θυμηθείτε ότι το κουτάβι δεν είναι παιχνίδι και χρειάζεται αρκετές ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Αφήνετέ το να αναπαύετε χωρίς να το πειράζετε και να το ξυπνάτε τις ώρες που κοιμάται. Ειδικά τις πρώτες μέρες μην το ταλαιπωρείτε πολύ με αγκαλιές και πολλή φασαρία στο σπίτι μέχρι να προσαρμοστεί και να αρχίσει να σας εμπιστεύεται.

Η φράση «κάθε αρχή και δύσκολη» ισχύει και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε άλλες. Όμως η χαρά και το συναίσθημα μιας κουταβίσιας ουράς που θα κουνιέται μέσα στο σπίτι είναι αναντικατάστατα. Η υπομονή, οι σωστοί χειρισμοί και η πολύ αγάπη είναι τα συστατικά που θα σας κάνουν να ζήσετε πολλές όμορφες στιγμές με το νέο σας «μωρό»! Καλή αρχή…

Από τη Valia Pagonidou

Πηγή: Savoirville.gr

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News