Μια τέτοια εμπειρία είναι επώδυνη και για το τετράποδο παιδί σου, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι νομίζεις...
Μια από τις άχαρες αποφάσεις που καλείται να πάρει ένα ζευγάρι που χωρίζει είναι και η κηδεμονία του σκύλου: Ποιος από τους δύο θα τον κρατήσει, αν τον υιοθέτησαν μαζί; Μήπως ο/η πρώην θα συνεχίσει να τον βλέπει τα Σαββατοκύριακα;
Όπως απαντά ο Marc Bekoff, συγγραφέας του καινούριου βιβλίου «The Animals’ Agenda», εξαρτάται από το χαρακτήρα του σκύλου. Αν είναι χαλαρός, ευέλικτος και ικανοποιημένος απλώς και μόνο επειδή κάποιος ασχολείται μαζί του, μπορείτε να μοιράσετε την κηδεμονία. Αν όμως είναι δεμένος με το σπίτι του και απολαμβάνει τη ρουτίνα, καλύτερα να αποχαιρετήσει κι αυτός μόνιμα τον ένα από τους δύο συντρόφους (και όχι, ο σκύλος δεν είναι καλή δικαιολογία για να συνεχίσετε να βλέπεστε μετά το χωρισμό).
Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς διαχειρίζεται συναισθηματικά την ίδια την εμπειρία του χωρισμού. Πώς νιώθει ο σκύλος που βρίσκεται ξαφνικά στο σπίτι με έναν άνθρωπο, από εκεί που είχε μάθει να συμβιώνει με το ζευγάρι; Το τετράποδό σου βιώνει διαφορετικά το χωρισμό από εσένα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζωών. Ναι, το ταράζουν οι αλλαγές στο περιβάλλον και την καθημερινότητά του (τα έπιπλα και τα ρούχα που έφυγαν, οι αλλαγές στις μυρωδιές, το γεγονός ότι δεν βγαίνει πλέον τόσο συχνά βόλτα). Γι’ αυτό και μπορεί να γίνει ξαφνικά νευρικός, εξηγεί η Julie Hecht, που σπουδάζει συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο Σίτι στη Νέα Υόρκη. Μπορεί δηλαδή να αρχίσει να κλαίει, να περιφέρεται στο σπίτι ανήσυχος, να καταστρέφει αντικείμενα εκεί που στο παρελθόν ήταν αρνάκι.
Σίγουρα νιώθει τη θλίψη σου και επηρεάζεται συναισθηματικά από αυτήν. Όμως πιθανότατα δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ο/η σύντροφός σου δεν θα ξαναγυρίσει. Μόλις λοιπόν αρχίσει να ξαναμπαίνει σε μια ρουτίνα και σε δει να συνέρχεσαι συναισθηματικά, κι εκείνος θα αρχίσει να ηρεμεί, όχι όμως επειδή... ξεπέρασε τον/την πρώην σου αλλά γιατί επιστρέφει η κανονικότητα και στη δική του ζωή.