Οι βάσεις για την αρμονική συνύπαρξη τετράποδου και παιδιού μπαίνουν πριν από τον τοκετό.
Ακόμα και το πιο ήσυχο και προβλέψιμο σκυλάκι μπορεί να γίνει ανήσυχο, ίσως ακόμα και επιθετικό με την έλευση ενός παιδιού στο σπίτι, εξαιτίας του στρες που προκαλεί μια τέτοια αλλαγή. Προτού λοιπόν αρχίσεις να φτιάχνεις στο μυαλό σου ρομαντικές εικόνες με τα δυο τους να παίζουν αγαπημένα μαζί, ακολούθησε τα παρακάτω tips, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμα, για να αποφύγεις τα απρόοπτα:
1. Πήγαινε το σκύλο σου για ένα πλήρες τσεκάπ στον κτηνίατρο τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τον τοκετό. Έτσι, σε περίπτωση που του διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, θα έχεις το περιθώριο να το αντιμετωπίσεις προτού σε απορροφήσει η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού.
2. Φέρε σε επαφή το σκύλο με νέα ερεθίσματα: εικόνες, ήχους και οσμές. Άφησέ τον να μυρίσει το καροτσάκι και την παιδική κούνια. Χρησιμοποίησε βρεφική λοσιόν και δώσε του την ευκαιρία να την οσμιστεί. Έτσι θα συνηθίσει σταδιακά τις αλλαγές στο περιβάλλον και θα έχει το χρόνο, μέχρι την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας, να διαχειριστεί το στρες που μπορεί να του προκαλέσουν.
3. Κράτα ξεχωριστά τα παιχνίδια του σκύλου από εκείνα του μωρού. Ή, ακόμα, καλύτερα, δίδαξε στο σκύλο σου την εντολή «άφησέ το», για να μη βρεθείς να… παλεύεις να του πάρεις την κουδουνίστρα από τα δόντια.
4. Φέρε σε επαφή το σκύλο με άλλα παιδιά. Μην περιμένεις από τη μια μέρα στην άλλη να συνηθίσει ως διά μαγείας την παρουσία ενός μωρού στο σπίτι. Αρκετούς μήνες πριν από τη γέννα, άρχισε να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία ώστε το τετράποδό σου να συναναστρέφεται ανίψια, παιδιά φίλων ή άλλα πιτσιρίκια που συναντάτε σε πάρκα και δρόμους.
5. Άλλαξε το πρόγραμμα του σκύλου σου πριν από τον τοκετό. Ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα, σίγουρα δεν θα προλαβαίνεις να αφιερώνεις στο τετράποδό σου τον ίδιο χρόνο με πριν, π.χ. να το βγάζεις βόλτα δύο φορές την ημέρα. Κάνε λοιπόν όσο το δυνατόν νωρίτερα τις απαραίτητες αναπροσαρμογές, για να προλάβει το ζώο να συνηθίσει και σε αυτές.
6. Εξασφάλισε για το σκύλο σου ένα προσωπικό καταφύγιο στο σπίτι. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, μπορεί να είναι ένα μαξιλάρι, μια γωνία ή ακόμη και ένα ολόκληρο δωμάτιο όπου θα αισθάνεται ήρεμο και ασφαλές.
7. Απομόνωσε το σκύλο σου από πριν από κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, αν χρειαστεί. Σίγουρα δεν θα ήθελες, ενώ το νεογέννητο μωρό σου κλαίει γοερά, να έχεις και το τετράποδο έξω από το παιδικό δωμάτιο να ξύνει μανιωδώς την πόρτα σε μια ανέλπιδη προσπάθεια να μπει μέσα. Αν λοιπόν σκοπεύεις τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες να μην αφήνεις το σκύλο σου να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, θέσε από πριν κάποια όρια στο τετράποδό σου, βοηθώντας το να συνηθίσει την κλειστή πόρτα.