Μπορεί να είναι εξίσου λειτουργικός και χαρούμενος με τα αρτιμελή ζώα, αρκεί να ξέρεις τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Για όλο και περισσότερους κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες σκυλιών, η ευθανασία δεν τίθεται καν ως επιλογή για ένα σκύλο που χάνει το ένα άκρο του εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή άλλου προβλήματος υγείας. Ξέρουν ότι ένα τρίποδο ζώο μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένο και ευκίνητο με τα αρτιμελή.
Αν λοιπόν καλείσαι να αποφασίσεις να ακρωτηριάσεις το ένα πόδι του σκύλου σου για σοβαρούς λόγους υγείας ή σκέφτεσαι να υιοθετήσεις έναν τρίποδο σκύλο, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τον κάνεις να ξανασταθεί στα πόδια του.
Μια δύσκολη αλλά κάποιες φορές απαραίτητη επιλογή
Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα σοβαρά πληγωμένο πόδι και τη ζωή του πιστού σου φίλου, αναπόφευκτα θα επιλέξεις να σώσεις το δεύτερο. Είναι μια δύσκολη απόφαση, η οποία όμως μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ωφέλιμη για το σκύλο σου. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τρίποδων σκύλων, το κατοικίδιο ζώο τους επανέρχεται στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μόλις έναν με δύο μήνες μετά την επέμβαση.
«Τα τρίποδα σκυλιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα», σχολιάζει και η Rene Agredano, μια από τους ιδρυτές της διαδικτυακής κοινότητας Tripawds.com, η οποία παρέχει πληροφορίες και στήριξη σε πάνω από 14.000 μέλη. «Προσαρμόζονται πολύ ευκολότερα από ό,τι θα συνέβαινε με εμάς, αν ερχόμασταν αντιμέτωποι με την ίδια σωματική δυσκολία», προσθέτει η ίδια. Η Agredano και ο σύζυγός της, Jim Nelson, ξεκίνησαν το Tripawds.com σαν ένα ιστολόγιο για να ενημερώνουν τους φίλους και την οικογένειά τους όταν ο σκύλος τους, Jerry, διαγνώστηκε το 2006 με καρκίνο των οστών.
Η απόφασή τους να ακρωτηριάσουν το πόδι του δεν ήταν εύκολη, αλλά μετά από μια προσωπική έρευνα ένιωσαν ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει το χρόνο που του απόμενε να ζήσει. Παρόλο που η πρόγνωση του έδινε μόλις 4 μήνες ζωής, ο Jerry έζησε για δύο ακόμα χρόνια, γυρίζοντας τις ΗΠΑ μαζί με τους ιδιοκτήτες του με ένα τροχόσπιτο.
Πώς θα βοηθήσετε ένα ακρωτηριασμένο σκύλο να αναρρώσει
«Τις πρώτες μέρες ίσως χρειάζεται βοήθεια για να σηκώνεται και να κάθεται», εξηγεί η χειρουργός ζώων dr Coby Richter. «Μπορείτε να τυλίξετε μια πετσέτα κάτω από την κοιλιά του για να τον σηκώσετε και να τον στηρίζετε καθώς μαθαίνει ξανά να κινείται».
Για να μετακινείται εύκολα στις ολισθηρές επιφάνειες του σπιτιού, καλύψτε τις με χαλί. Περιορίστε, όσο μπορείτε, το χώρο όπου κυκλοφορεί στο σπίτι, μέχρι να αποκτήσει ξανά άνεση στις κινήσεις του.
Δώστε έμφαση στην άσκηση
Καθοριστικό ρόλο παίζει η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, καθώς τα επιπλέον κιλά επιβαρύνουν τα υπόλοιπα τρία άκρα του. Επίσης, πρέπει να δώσετε βάρος στην ενίσχυση του κορμού του. Ένας τρόπος να το πετύχετε είναι να χρησιμοποιήσετε σανίδες ισορροπίας, που δυναμώνουν τους μυς στο στομάχι του σκύλου σας.
Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνετε με την άσκηση. Παρακολουθήστε το σκύλο σας στενά και αν παρατηρήσετε σημάδια κόπωσης (π.χ. καθίσει ακουμπισμένος σε έναν τοίχο), σταματήστε τη.
«Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς σε έναν τρίποδο σκύλο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο άκρο που έχει απομείνει», εξηγεί η Agredano. «Και είναι πολύ δύσκολο να φροντίσουμε έναν τρίποδο σκύλο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει, επομένως, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προλάβουμε».
Στην ανάρρωση του σκύλου σου μπορείς επίσης να συνεργαστείς με κάποιον ειδικό στη φυσικοθεραπεία και την κινητική αποκατάσταση των ζώων, που θα βρεις σε κτηνιατρική κλινική. Αυτός θα σου δείξει πώς θα προστατεύσεις και θα δυναμώσεις τα εναπομείναντα άκρα του σκύλου σου.
Σκέφτεσαι να υιοθετήσεις έναν τρίποδο σκύλο;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναρωτηθείς αν θα μπορέσεις να ενσωματώσεις τη φροντίδα του στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Αν για παράδειγμα έχεις ήδη έναν αρτιμελή σκύλο στο σπίτι, ίσως χρειαστεί να βγάζεις βόλτα τον τρίποδο ξεχωριστά, γιατί πιθανόν να έχει μικρότερη αντοχή. Μια εναλλακτική είναι να βοηθήσεις την κίνησή του με ένα καροτσάκι.
«Θέλουμε ο κόσμος να βλέπει ρεαλιστικά τα πράγματα», σχολιάζει η Agredano. «Αρκεί λίγη προσπάθεια για να είναι ένας τρίποδος σκύλος ευτυχισμένος και σε καλή κατάσταση και να γίνει ο ιδανικός σύντροφος».
Γενικά tips για ιδιοκτήτες τρίποδων σκύλων:
-Βάλε τη λογική πριν από το συναίσθημα όταν καλείσαι να αποφασίσεις αν πρέπει να ακρωτηριάσεις τον πιστό σου φίλο. Έχε κατά νου ότι τα περισσότερα ζώα επανέρχονται γρήγορα στην καθημερινότητά τους μετά την επέμβαση.
-Προσπάθησε να είσαι αισιόδοξος, γιατί μεταδίδεις τα συναισθήματά σου και στο σκύλο σου.
-Αν ένας κτηνίατρος συστήσει ευθανασία, πάρε και μία δεύτερη γνώμη.
-Στους χώρους όπου κυκλοφορεί συνήθως ένας τρίποδος σκύλος, κάλυψε το δάπεδο με κάποιο αντιολισθητικό υλικό.
-Φρόντισε ο τρίποδος σκύλος σου να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας.
-Παρακολούθησε τη δραστηριότητα ενός τρίποδου σκύλου για να παρατηρήσεις εγκαίρως σημάδια κόπωσης.
Η φωτογραφία είναι από το Tripawds.com