Όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, τόσο πιο εύκολη θα είναι για όλους.
Η εκπαίδευση του σκύλου σου στο κλουβί του μπορεί να αρχίσει από την πρώτη ημέρα που θα τον φέρεις στο σπίτι του. Με αυτό τον τρόπο, εκείνος θα συνηθίσει από νωρίς να κοιμάται και να χαλαρώνει σε ένα ασφαλές καταφύγιο και εσύ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν βάζει τον εαυτό του σε περιπέτειες τις ώρες που δεν τον επιτηρείς.
Η σωστή επιλογή
Η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει με ένα πλαστικό ή μεταλλικό κουτί: και τα δύο είναι πιο στιβαρά και καθαρίζονται ευκολότερα. Αργότερα μπορείς, αν θέλεις, να επενδύσεις σε ένα ξύλινο σπιτάκι, που θα αγοράσεις έτοιμο ή κατά παραγγελία.
Στην επιλογή του κλουβιού θα χρειαστεί επίσης να δώσεις έμφαση στο μέγεθός του. Αν ο σκύλος σου ανήκει σε μεγαλόσωμη ράτσα, μπορείς να επενδύσεις σε κλουβιά διαφόρων μεγεθών, τα οποία θα αλλάζεις καθώς ο σκύλος σου αναπτύσσεται, ή να χρησιμοποιήσεις ένα διαχωριστικό που θα προσθέσεις στο κλουβί όσο είναι ακόμα μικρόσωμο κουτάβι. Σε γενικές γραμμές, το κλουβί του σκύλου σου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να του επιτρέπει να στέκεται όρθιος, καθιστός, να τεντώνεται, να κάνει στροφές και να ξαπλώνει.
Τα πλαστικά κουτιά είναι ήδη αρκετά σκοτεινά και προσφέρουν την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας σε ένα σκύλο. Αν όμως επιλέξεις μεταλλικό, καλό είναι να καλύψεις τουλάχιστον την πίσω όψη του με μια κουβέρτα ή μια πετσέτα για να το συσκοτίσεις ελαφρώς, στερεώνοντάς τη για να μην μπορεί ο σκύλος σου να την τραβήξει στο εσωτερικό.
Η εκπαίδευση
Για να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου έτσι ώστε να αγαπήσει το κλουβί του είναι σημαντικό να τον βοηθήσεις να το συνδέσει με ευχάριστες εμπειρίες. Καλό είναι, για παράδειγμα, να αρχίσεις να τον ταΐζεις μέσα στο κλουβί. Μπορείς, ακόμα, να προσθέσεις μέσα στο κλουβί διάφορα παιχνίδια, κάποια από τα οποία θα κρύβουν λιχουδιές στο εσωτερικό τους.
Αν το κουταβάκι που μόλις υιοθέτησες αναγκάστηκε να αποχωριστεί τη μαμά ή τα αδέρφια του, μπορείς να εφοδιάσεις το κλουβί του με μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι που έχει τη μυρωδιά τους, που θα το ανακουφίζει από τη μοναξιά των πρώτων ημερών στο καινούριο του σπίτι.
Τον πρώτο καιρό, φρόντισε να μην αφήνεις το σκύλο σου για περισσότερα από μερικά λεπτά μέσα στο κλουβί. Αν δεν στρεσάρεται, μπορείς αργά και σταδιακά να αυξήσεις το χρόνο παραμονής του.
Η θέση του κλουβιού στο σπίτι μετράει: Απόφυγε να το τοποθετήσεις σε κάποιο δωμάτιο με έντονη δραστηριότητα, π.χ. στο σαλόνι, γιατί εκεί ο σκύλος σου θα βομβαρδίζεται με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το κλουβί του σαν το σπιτάκι όπου θα κοιμάται, τοποθέτησέ το δίπλα στο κρεβάτι σου ώστε σε περίπτωση που ξυπνήσει μέσα στη νύχτα να είσαι δίπλα του για να τον καθησυχάσεις με την παρουσία του.
Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να του εξασφαλίσεις την απαραίτητη απομόνωση. Μην αφήνεις παιδιά ή άλλα σκυλιά να τον πλησιάζουν όσο είναι μέσα στο κλουβί και μην επιτρέπεις σε κανέναν να βάζει τα χέρια του ανάμεσα στα κάγκελα. Θα διαταράξεις το αίσθημα ασφάλειάς του και θα τον κάνεις νευρικό, οδηγώντας τον ίσως ακόμα και σε μια επίθεση.
Ο ελεύθερος χρόνος που περνάτε μαζί επίσης μετράει: Στη διάρκεια της ημέρας προσπάθησε να προσφέρεις στο σκύλο σου όσο το δυνατόν περισσότερες σωματικές και πνευματικές προκλήσεις που θα του δώσουν την ευκαιρία να μαθαίνει και να εκτονώνεται. Είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσεις στο κλουβί του έναν κουρασμένο σκύλο.
Επιπλέον, ποτέ μη χρησιμοποιείς τον περιορισμό του στο κλουβί ως ένα μέσο τιμωρίας. Προσπάθησε, τέλος, να μη γίνεσαι υπερβολικά συναισθηματικός όταν, για παράδειγμα, τον βάζεις στο κλουβί του για ύπνο. Θα κάνεις την όλη διαδικασία πιο δύσκολη και για τους δυο σας.
Εκπαιδεύοντας ένα σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας
Η εκπαίδευση και σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτή, αρκεί να ακολουθήσεις τους ίδιους κανόνες: να αυξήσεις σταδιακά το χρόνο παραμονής του στο κλουβί, να τον ταΐζεις στο εσωτερικό του και να γεμίσεις τον προσωπικό του χώρο με λιχουδιές και παιχνίδια. Τα περισσότερα ζώα κάθε ηλικίας ανταποκρίνονται θετικά στη σταδιακή εκπαίδευση, ακόμα και ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν βρεθεί περιορισμένα σε ένα μικρό χώρο.