Αν συνηθίζει να καβαλάει τα πόδια τους, επιχειρεί να μυρίσει τα απόκρυφα σημεία τους ή αν αρχίζει να «μαρκάρει» το σπίτι μόλις μπει κόσμος, αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης που πρέπει να ακολουθήσεις!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κατά τα άλλα αξιαγάπητο κανίς μιας φίλης που, κάθε φορά που με έβλεπε, έσπευδε να καβαλήσει τα πόδια μου και να το παίξει επιβήτορας, παρόλο που ήταν στειρωμένος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τις δυο μας. Η φίλη μου προσπαθούσε να το απομακρύνει διακριτικά, αλλά εκείνο επέμενε να επιστρέφει, σαν να ήταν το πόδι μου κάποια παλιά ερωμένη του, μέχρι που αναγκαστικά κατέληγε κλεισμένο σε κάποιο άλλο δωμάτιο, να ξύνει την πόρτα με μανία.
Αν το δικό σου σκυλάκι καταφεύγει σε ανάλογα… ανάρμοστες συμπεριφορές κάθε φορά που υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι, για παράδειγμα καβαλάει τα πόδια τους, τους μυρίζει αδιάκριτα ή αποφασίζει να κάνει ξαφνικά τις ανάγκες του στο σαλόνι, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να περάσετε εσείς καλά και το τετράποδό σας καλύτερα.
Οργάνωση πριν από την επίσκεψη
Σκέψου πώς μπορείς να διαμορφώσεις το σπίτι ώστε να προλάβεις τις «ανάρμοστες» συμπεριφορές του σκύλου σου πριν να συμβούν; Για παράδειγμα:
-Φρόντισε να έχεις το σκύλο σου δεμένο με λουράκι όταν φτάσει ο κόσμος και μην τον αφήσεις ελεύθερο παρά μόνο αφού έχουν τακτοποιηθεί οι καλεσμένοι σου και… έχει ξεθυμάνει κάπως ο υπέρμετρος ενθουσιασμός του από την άφιξή τους.
-Αν δεν μπορείς να κλείσεις το σκύλο σου σε άλλο δωμάτιο γιατί ξέρεις ότι θα περάσει όλο το βράδυ γαβγίζοντας και ξύνοντας την πόρτα, τοποθέτησε κάγκελα ασφαλείας για μωρά σε κάποιο σημείο του σπιτιού, ώστε αφενός να τον περιορίσεις, αφετέρου να μην του στερήσεις την οπτική επαφή με ό,τι συμβαίνει στο σαλόνι (πράγμα που τον κάνει να νιώθει περισσότερο απομονωμένος και νευρικός).
-Αν ο σκύλος σου καταφεύγει σε ανάρμοστες συμπεριφορές (π.χ. στο μαρκάρισμα) επειδή φοβάται τους άγνωστους ανθρώπους, το ιδανικό είναι να τον περιορίσεις εκ των προτέρων σε ένα χώρο όπου δεν θα έχει ούτε οπτική ούτε ηχητική επαφή με τον κόσμο, για παράδειγμα στον πάνω όροφο αν μένεις σε μεζονέτα ή στο σπιτάκι της αυλής αν το επιτρέπει ο καιρός. Αρκεί βέβαια να είναι ένας χώρος που έχει συνηθίσει και απολαμβάνει!
Αντιπερισπασμός του σκύλου στη διάρκεια της επίσκεψης
-Αν ο σκύλος σου προσπαθεί να μυρίσει τα απόκρυφα σημεία των επισκεπτών σου, φρόντισε να έχεις στο σπίτι μια σακούλα με κάποια λιχουδιά με δελεαστική μυρωδιά για το σκύλο σου, όπως συκωτάκια ή χοτ ντογκ. Ζήτησε από το επισκέπτη σου, αν αγαπάει τα σκυλιά, να του δώσει μια λιχουδιά μπαίνοντας στο σπίτι ή κάνε το εσύ ο ίδιος.
-Δοκίμασε επίσης να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου ώστε κάθε φορά που έρχεται ένας επισκέπτης στο σπίτι, να του φέρνει και να του δείχνει περήφανα ένα από τα παιχνίδια του. Έτσι, μπορεί να ξεχαστεί και να μην μπει στον πειρασμό να τον σκανάρει με τη μουσούδα του από την κορυφή μέχρι τα νύχια!
Ασκήσεις χαλάρωσης για το καβάλημα
-Ακόμα και ένας στειρωμένος σκύλος μπορεί να καβαλάει πόδια όταν ενθουσιάζεται ή αγχώνεται πολύ. Παρατήρησε λοιπόν τη συμπεριφορά του δικού σου όταν έχετε επισκέπτες ώστε σταδιακά να μάθεις να αναγνωρίζεις τις κινήσεις που προηγούνται πριν από το καβάλημα και να προλαβαίνεις αυτή τη συμπεριφορά. Ζήτησε επίσης από τους επισκέπτες σου να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, καθησυχάζοντάς τους ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Διαφορετικά μπορεί να μεταδώσουν τον εκνευρισμό ή το άγχος τους και στο σκύλο σου.
-Τα πρώτα θύματα του… καβαλήματος είναι συνήθως τα μικρά παιδιά. Αν λοιπόν περιμένεις μικρούς σε ηλικία επισκέπτες, ζήτησέ τους καθώς θα μπαίνουν στο σπίτι να δώσουν στο σκύλο σου ένα παιχνιδάκι που θα έχεις τοποθετήσει κοντά στην είσοδο.
-Δείξε στα μικρότερα παιδιά πώς να παραμένουν ακίνητα «όπως το δεντράκι της αυλής» ώστε να μην κάνουν απότομες κινήσεις που θα φοβίσουν το σκύλο σου ή, αντιθέτως, θα τον ενθουσιάσουν ανοίγοντας το δρόμο για ανάρμοστα παιχνίδια!
-Μάθε στο σκύλο σου ένα κόλπο που θα κάνει όταν υποδέχεσαι επισκέπτες, για παράδειγμα τούμπες στο πάτωμα, ώστε να διοχετεύεις την προσοχή του αλλού.
Έλεγχος… της ουροδόχου κύστης του σκύλου
-Όταν περιμένεις επισκέπτες, πήγαινε προηγουμένως το σκύλο σου μια βόλτα για να έχεις βεβαιωθεί ότι θα κάνει όλες τις ανάγκες του και μετά περιόρισέ τον σε ένα μικρότερο χώρο του σπιτιού, κατά προτίμηση με δάπεδο που καθαρίζεται εύκολα (π.χ. πλακάκι).
-Αν επισκέπτεσαι μαζί με το σκύλο σου ένα άλλο σπίτι, κράτησέ τον μακριά από χαλιά και κάθετες επιφάνειες μέχρι να ηρεμήσει και να συνηθίσει το καινούριο περιβάλλον. Εξερευνήστε μαζί τις γωνιές του σπιτιού, μέχρι να αισθανθεί απόλυτη ασφάλεια.