Γιατί ό,τι προκαλεί σε εσένα χαρά, μπορεί να αναστατώσει τον τετράποδο φίλο σου.
Πλήθος κόσμου στο σπίτι, κρότοι από τα πυροτεχνήματα, αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα… ό,τι βάζει εσένα σε γιορτινή διάθεση μπορεί να προκαλεί εφιάλτες στο σκύλο σου, ιδιαίτερα αν ήδη υποφέρει από κάποιες φοβίες. Πώς θα τον βοηθήσεις να χαλαρώνει, την περίοδο των γιορτών αλλά και ολόκληρο το χρόνο;
Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου υποφέρει από το στρες των γιορτών
Μπορεί ξαφνικά να παρουσιάσει τις παρακάτω αλλαγές στη συμπεριφορά του. Όμως, προτού τις αποδώσεις στο στρες πρέπει καταρχήν να αποκλείσεις, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, το ενδεχόμενο κάποιου οργανικού προβλήματος:
-Μειώνεται/χάνεται η όρεξή του για φαγητό.
-Μειώνεται η ενέργειά του και το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε.
-Γλείφει έντονα τη μουσούδα του και χασμουριέται (κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι σύμπτωμα στρες!).
-Γίνεται πιο ζωηρός ή κλαψιάρης.
-Αρχίζει να κρύβεται ή να σε αγνοεί όταν τον καλείς.
-Μασουλάει μαξιλάρια και άλλα αντικείμενα του σπιτιού που μέχρι πρόσφατα αγνοούσε εντελώς.
-Γίνεται η σκιά σου: σε ακολουθεί παντού στο σπίτι.
-Αρχίζει να αφήνει ξανά τη μυρωδιά του σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ενώ εδώ και χρόνια είχε εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.
Τι μπορείς να κάνεις: αν σκοπεύεις να λείψεις σε ταξίδι μέσα στις γιορτές
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις μαζί και το σκύλο σου, δώσε έμφαση στην επιλογή του ανθρώπου ή του ξενώνα που θα αναλάβει τη φροντίδα του, στην οποία θα λάβεις υπόψη σου και κριτήρια όπως η κατάσταση της υγείας, η ηλικία και η προσωπικότητα του τετράποδού σου.
«Τα σκυλιά που είναι ντροπαλά, ήσυχα και που τρομάζουν εύκολα με την παρουσία άλλων ζώων καλύτερο θα ήταν να παραμείνουν σπίτι», εξηγεί η κτηνίατρος Leni Kaplan, συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη. Από την άλλη, «τα σκυλιά που μπορούν να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ρουτίνα τους και στο περιβάλλον τους και που έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν με άλλα ζώα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο στη διάρκεια ενός ταξιδιού του ιδιοκτήτη».
Αν δεν υπάρχει κάποιος απόλυτα αξιόπιστος dog-sitter στο περιβάλλον σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν αναλάβει τη φύλαξή του πρέπει να δεσμευτεί, χάριν της σωματικής και ψυχικής υγείας του τετράποδου φίλου σου, ότι όχι μόνο θα τον ταΐζει αλλά επιπλέον θα τον βγάζει βόλτα και θα παίζει μαζί του για όσες μέρες σκοπεύεις να απουσιάσεις. Καλό είναι δηλαδή ο σκύλος σου να μην ξεφύγει, όσο το δυνατόν, από τη ρουτίνα του.
Τι μπορείς να κάνεις: αν σκοπεύεις να περάσεις τις γιορτές στο σπίτι
Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος σου δεν θα υποφέρει από τη μοναξιά, αλλά μπορεί να αναστατωθεί από τις αλλαγές στο πρόγραμμα και το περιβάλλον του. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τον ανακουφίζεις από το στρες:
-Δώσε έμφαση στις καθημερινές βόλτες σας. Προγραμμάτισε, κάθε μέρα, να βγαίνετε για ένα ζωηρό περίπατο ή για τρέξιμο με το σκύλο σου, όπου θα έχει την ευκαιρία να εκτονώνει το στρες του.
-Δείξε του την αγάπη σου γενναιόδωρα. Βάλε, επίσης, στο πρόγραμμα των γιορτών… περισσότερες στιγμές τρυφερότητας με το σκύλο σου: περάστε, για παράδειγμα, τουλάχιστον 5-10 λεπτά την ημέρα με αγκαλιές και χάδια στον καναπέ.
-Μαγείρεψε (και) για τον τετράποδο φίλο σου. Στον μπουφέ του ρεβεγιόν πρόσθεσε και μερικές σκυλίσιες λιχουδιές, που όχι μόνο θα τον κάνουν να αισθανθεί ότι τον αγαπάς, αλλά επιπλέον θα τον κρατήσουν –με λίγη τύχη– μακριά από τα ακατάλληλα για σκύλους εορταστικά πιάτα!
-Αναζήτησε δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις με το σκύλο σου. Άνετα, για παράδειγμα, μπορείς να τον πάρεις μαζί σου σε πολλά παζάρια φιλοζωικών οργανώσεων, όπου ίσως να κάνει και καινούριους φίλους! Ή σε ένα σπιτικό πάρτι όπου ξέρεις ότι επιτρέπονται τα τετράποδα. Αρκεί, όπως είπαμε, να είναι ένας ευπροσάρμοστος σκύλος, δεκτικός σε αλλαγές.
-Κράτησε σε κοινή θέα ένα τηλέφωνο για έκτακτα περιστατικά (π.χ. μιας κτηνιατρικής κλινικής που διανυκτερεύει). Αχρείαστο είναι (διάβασε για παράδειγμα αυτό το θέμα για να τον προστατεύσεις). Αλλά επειδή λίγο οι εορταστικές λιχουδιές, λίγο τα βεγγαλικά, ο σκύλος σου αυτή την περίοδο διατρέχει περισσότερους κινδύνους, φρόντισε να το έχεις πάντα π.χ. με ένα μαγνητάκι κολλημένο στο ψυγείο ή πάνω στο τραπεζάκι με το τηλέφωνο.